Desna opozicija protiv francusko-nemačkog plana, nazivaju ga "planom izdaje" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predstavnici tri opozicione poslaničke grupe, u kojima su četiri stranke, najavili su danas da će u Skupštini usprotiviti francusko-nemačkom planu za rešavanje problema Kosova, ocenivši da je to pokušaj secesije dela Srbije i poručili i da će ubuduće nastupati jedinstveno.

Predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović rekao je da se današnji scenario obraćanja predsednika Srbije poslanicima zasniva na „početnoj laži“, i da je predsedniku Srbije malo što se reklamira na stotine sati u medijima, pa sad to „želi i da pojača“ govorom u Skupštini.

On je istakao da je Vučić, time što je izjavio da je spreman da potpiše predloženi sporazum, uz neke manje korekcije, izgubio legitimitet i da je jedini izlaz iz svega da se raspišu vanredni predsednički izbori, „jer njegovi glasači nisu glasali za tu politiku“.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski objasnila je da je protivljenje prihvatanju francusko-nemačkog plana dužnost prema građanima Srbije, i najavila da će od Vučića tražiti da kaže šta su posledice potpisivanja „ultimatuma“, pravne i političke, koje bi, prema njenom mišljenju, bile katastrofalne.

Đurđević je ukazala da se protiv patriotske opozicije, kako se nazivaju, vodi propaganda preko režimskih tabloida, koji tvrde da će oni danas „zapaliti Skupštinu“, naglasivši da to nije istina.

Insistiraćemo kod pravosudnih organa da megafoni ovog režima dokažu da smo planirali ovakvo nasilje. Nas niko ne može da optuži za rušenje ustavnog poretka. Mi godinama branimo Ustav i Srbiju. Naša poruka je – ne ultimatumu i ne daljem rastakanju Srbije, naglasila je ona.

Predsednik Dveri Boško Obradović konstatovao je da je razlog što se „patriotska opozicija“ nalazi na meti vlasti i režimskih tabloida to što brane Ustav.

On je zapitao i kako to da vlasti i tabloidima ne smetaju Vuk Drašković, Vesna Pešić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Dragan Đilas i „drugosrbijanci“, kojih nema na naslovnim stranama tih medija, a podržavaju otcepljenje Kosova, predviđeno ponuđenim planom.

Jedino im smeta patriotska i državotvorna opozicija, koja se zalaže za odbranu Kosova u sastavu Srbije, rekao je Obradović.

On je upozorio da Vučić nema nikakva ovlašćenja da odlučuje o prihvatanju predloženog sporazuma.

https://www.danas.rs/vesti/politika/skupstina-o-kosovu-vucic-podnosi-izvestaj-o-pregovorima-sa-pristinom/

Vučić nije Srbin, ma koliko verovao u ideju „država, to sam ja“, zaključio je Obradović, koji je ukazao i na to da će, ako danas bude incidenata ispred zgrade Skupštine, to biti u režiji vlasti.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je da je Vučić jednom rečenicom, da je spreman da prihvati francusko-nemački noncept sporazuma, najavio da će Srbija prihvatiti secesiju dela svoje teritorije, i da je time cela zemlja dovedena u situaciju da „bira između Srbije i Vučića“.

Danas je pred građanima predlog da biraju između Srbije i Vučića. Poruka državotvorne opozicije je – danas ćemo birati Srbiju. Ovo je zdravorazumski odgovor svakog normalnog čoveka. Srbija nema alternativu, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari