Đilas: Uvođenje ekstra poreza na profit u vreme krize nije moguće samo u Srbiji 1foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da opozicija u Pralamentu treba manje da se bavi sobom, a više konkretnim problemima građana, i ukazao da je njen zadatak da ljudima kaže da će se voljom vlasti Srbija zadužiti još osam milijardi evra i da će na kamate od zaduživanja u 2023. dati 1,2 milijarde.

Vlast neće da uvede porez na ekstraprofit NIS-u i Ziđinu, kompanijama koje su se enormno bogatile u vreme krize, a normalno je da se bar pola od tog njihovog ekstraprofita vrati u budžet Srbije i od tog novca mogli bismo da povećamo plate lekarima, medicinskim sestrama i nastavnicima, rekao je Đilas gostujući na televiziji Nova S.

On je podsetio da su to uradile mnoge zemlje, od Velike Britanije do Rusije, i upitao zbog čega je to nemoguće samo u Srbiji.

O tome treba pričati u Skupštini, ali i o nasilju u školama, o drastičnom poskupljenju kirija za stanove koje mladi ne mogu da plate. To se rešava građenjem stanova koji će se davati u najam po beneficiranim cenama, kao što SSP predlaže, rekao je Đilas.

Istakao je da opozicija u Skupštini mora da pokuša, koliko je to moguće, da ne ulazi u svađe i vređanja sa vlastima, jer će odgovor sa njihove strane uvek biti deset puta uvredljiviji i nepristojniji i većina ljudi će reći da se samo svađaju i da su svi isti.

Stranka slobode i pravde nije u Skupštini da bismo nekoga vređali, već da objašnjavamo ljudima kako može da nam bude bolje. Moramo jasno da pokažemo da postoji razlika između bahate vlasti i nas, kazao je Đilas.

Đilas je ocenio da je pre nekoliko dana nastala opasnost po državu postavljenjem Aleksandra Vulina za šefa Bezbednosno-informativne agencije i naveo da, prema njegovom mišljenju, Srbija nema Državnu bezbednost od dana kada je Bratislav Gašić došao na čelo BIA.

Zakon jasno kaže da šef BIA mora biti nestranačka ličnost, osoba koja nema ni suštinsku ni formalnu vezu sa nekom strankom, stručnjak koji će voditi službu tako da se ne ugrozi energetska bezbednost zemlje, da se spreči pravljenje mafijaških klanova koji melju ljude, a ne čovek koji će se baviti prisluškivanjem opozicije, naveo je Đilas.

Upozorio je da je dolazak Vulina na to mesto još gore rešenje i da će posledice takve odluke vrlo brzo biti vidljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari