Đilasov savez naginje ka desno 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Ulazak pokreta Dveri i eventualni ulazak DSS u budući Savez za Srbiju, na kojem radi Dragan Đilas, a uz prisustvo Narodne stranke Vuka Jeremića, mogao bi da znači da se Savez okreće udesno i sve više udaljava od opcije koja bi bila prihvatljiva za građansku opciju.

Na takav zaključak navodi i odnos Saveza prema rešavanju problema Kosova, koji će prema Jeremićevim rečima, biti takav da će se Savez protiviti potpisivanju sporazuma koji bi Prištini omogućio stolicu u Ujedinjenim nacijama. Oko toga je u Savezu, kaže Jeremić, postignut dogovor, a poznato je da ovakav čvrst stav po tom pitanju zastupaju uglavnom antievropske i stranke desnice. S obzirom na to da ovu Jeremićevu izjavu iz DS, Levice Srbije ili pak sindikata Sloga niko nije demantovao, opet se može zaključiti da te stranke i sindikat, koji za sebe tvrde da su socijaldemokratske ili pak leve političke opcije, prihvataju zajedničko delovanje koje će biti desno orijentisano.

Za sociologa Jovu Bakića način na koji se pravi ovaj opozicioni blok, sa ili bez Dveri i DSS, šablonsko je razmišljanje ljudi koji se dugo bave politikom, nemaju poverenje građana, koji u velikoj većini razmišljaju o sopstvenim političkim karijerama i načinima da se one održe i bez drugih ideja osim ujedinjavanja i rušenja vlasti Aleksandra Vučića.

– Ovde i nema prave levice, koja će moguće nastati iz zdravih jezgara koja se stvaraju na lokalu. Sada se u jednu korpu trpa sve i svašta. Nije loše ako u korpi ima puno različitog voća, ali je loše ako ima trulog voća i nju neće svako da kupi. A onaj koji je kupi biće prevaren. To je problem – objašnjava Bakić. Prema njegovim rečima, ovo je šablon iz devedesetih, a sada to vreme više nije aktuelno. Tadašnja je, kako kaže, opozicija uživala poverenje građana, što danas nije slučaj. On navodi i da u ovom slučaju neće doći do sinergije, već do odbijanja i sa desne, ali i sa leve strane u potpunosti.

Boban Stojanović, politički komentator Demostata, za Danas ipak kaže da Đilas ne pravi desni opozicioni savez.

– Upravo iz razloga što se govori o ujedinjenju cele opozicije, tako da to ostavlja prostor za sve. Odnosno, opozicioni savez nije ideološki pozicioniran i neće biti, već će se dogovoriti isključivo oko minimuma saradnje. S druge strane, upravo DS, Levica Srbije, kao i PSG čine drugi deo spektra, tako da se ne može govoriti o levom ili desnom opozicionom bloku. Mislim da će se prilikom osnivanja dogovoriti oko nekoliko zajedničkih stvari, čime neće biti ugrožena pozicija ni jednog ni drugog dela spektra. Osim toga, pitanje je koliko se birači danas i opredeljuju na osnovu levica – centar – desnica, a još veće pitanje koje partije su zaista levo ili zaista desno. Razlike među partijama postoje, ali se one stavljaju u drugi plan da bi se ojačala opozicija i da bi se na neki način suprotstavili vladajućoj SNS – smatra on.

Na pitanje da li je mešanje stranaka sa različitim pozicijama oko mnogih pitanja dobro rešenje, jer ipak nije 2000. godina, on odgovara da je to veliko pitanje i zahteva odgovor na nekoliko dilema.

– Da li će opozicioni blok imati bilo kakav sinergetski efekat, kao i koliki je deo birača koji će zbog ujedinjenja otići u apstinenciju. Pretpostavljam da je cilj da se kroz samo okvir delovanja postave opšte stvari, kako se ne bi gubili birači. Međutim, mislim da je ključna stvar, da li je savez dobar ili ne za opoziciju, jeste procena za sve pojedinačne partije/pokrete koji bi eventualno ostali van saveza da li mogu uopšte politički da prežive. U tom kontekstu, savez je „spas“ za sve. A moraju dobro da definišu odnose, da se pripreme i izađu u terensku kampanju za neke naredne izbore – ukazuje Stojanović.

Osim Dveri i DSS, iz kojih zasad ne stižu demantiji pisanja medija da će biti deo Đilasovog saveza, prema saznanjima Danasa, on će biti otvoren i za SDS Borisa Tadića, ali i za ostale opozicione pokrete i pojedince. Naši izvori navode da je ulazak DSS za sada samo teorijska mogućnost.

Sledeća nedelja ključna za Savez

Prema saznanjima Danasa, sledeća nedelja biće ključna za konačni dogovor o Savezu, jer se tada očekuje rešavanje svih do sada otvorenih i nerešenih pitanja. Očekuje se da Savez i zvanično bude oformljen do kraja ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari