Zoran Đorđević ambasador na Kubi? 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Kada je reč o ministrima koji odlaze, razmatra se mogućnost da doskorašnji ministar rada Zoran Đorđević postane novi ambasador Srbije na Kubi, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izbora.

Kako tvrde naši sagovornici, aktuelnom diplomatskom predstavniku naše države u toj karipskoj državi Danilu Pantoviću naredne godine ističe četvorogodišnji mandat, i njega bi mogao da zameni Đorđević.

S druge strane, list Blic piše da će Đorđević najverovatnije „naslediti“ Miru Petrović na direktorskom mestu u Pošti Srbije. Izvori našeg lista tvrde da ni takva opcija nije isključena, ako se uzme u obzir resor koji je on vodio u prethodnom sazivu vlade.

Nedavno je objavljeno i da Srbija nikad nije imala više upražnjenih mesta u diplomatskim predstavništvima, u skoro 30 njih, da su svi kojima su istekli mandati povučeni pred izbore, i da se očekuje da se sada posle formiranja vlade ta mesta popune.

Prestankom mandata prošle vlade mesto u Nemanjinoj 11 izgubila je i Slavica Đukić Dejanović, dosadašnja ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Uveliko se tvrdi da će ona biti specijalna savetnica novoizabranog predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, ali pojedine diplomate ističu za naš list da ne treba isključiti ni mogućnost da bude imenovana za ambasadorku.

Nikola Selaković, novi ministar spoljnih poslova, sastao se u petak, dan po preuzimanju dužnosti, sa ambasadorima Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Kako je objavljeno u saopštenjima, nemački ambasador Tomas Šib preneo je srdačne čestitke koje je ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas uputio Selakoviću povodom stupanja na novu dužnost. Američki ambasador Entoni Godfri takođe je uputio srdačne čestitke.

Selakovićevu dosadašnju poziciju preuzela je Suzana Paunović iz Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, koji prvi put nakon gotovo dve decenije nema ministarsku funkciju, kako je rekao, na svoj zahtev. (Umesto Ljajića, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije postala je Tatjana Matić, dosadašnja državna sekretarka u tom ministarstvu i Ljajićeva stranačka koleginica.)

Suzana Paunović, dosadašnja direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, imenovana je za generalnu sekretarku predsednika Srbije umesto Nikole Selakovića.

Navedena Kancelarija je u novom sazivu Vlade „ugašena“, jer je formirano Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i ljudski dijalog, koje vodi bivša članica DS Gordana Čomić.

Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana objavio na svom zvaničnom Instagram nalogu „Budućnost Srbije“ fotografiju na kojoj pije čaj sa Suzanom Paunović i svojim savetnicama Suzanom Vasiljević i Tanjom Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari