Đorđević o izjavi Putina: Vučićevi mediji i ovog puta pokušali da spinuju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

“Ono što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao apsolutno ni na koji način ne prejudicira status Kosova i Metohije, jer je ono garantovani deo Srbije, po rezoluciji 1244, koju Rusija apsolutno podržava. Putinove reči su samo ukazale na licemerje zapadnih država koje se međunarodnog prava pridržavaju samo onda kada im to odgovara”, kaže za Danas Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje.

On napominje i da su Vučićevi mediji i ovoga puta pokušali da spinuju, a sve u svhu pripreme terena za uvođenje sankcija Rusiji. Ističe i da Vučić, preko svojih tabloida pokušava da pokrije i na neki način opravda sve poteze koje ovih dana i nedelja preduzima protiv Rusije.

“Od glasanja u Ujedinjenim nacijama, preko izvoza oružja u Ukrajinu, do otvorene antiruske histerije u medijima i javnom diskursu od početka ruske specijalne operacije”, podseća Đorđević.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je  u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom, da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Putin je istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro seća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“..

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari