Đorđević: Prošlog oktobra smo održali prvi protest u selu Brezjak 1foto: Oslobođenje

“U oktobru 2020. godine kontaktirali su nas lokalni ekološki aktivisti, Marija i Momčilo Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, ali i naši saradnici i jataci iz Podrinja, ukazujući na probleme koje Rio Tinto pravi u selima ovog dela Srbije. Otišli smo na teren i sami se uverili u ozbiljnost i veličinu problema”, priča za Danas Mlađan Đorđević, predsednik udruženja Oslobođenje, o tome kako je učestvovao među prvima u okupljanjima u lozničkom kraju protiv rudnika litijuma Rio Tinto.

“Već tada su počele ucene za otkup kuća i imanja, netransparentnost celog projekta, kao i kretanje privatnog obezbeđenja ove kompanije koja je ograničavala pristup nekim delovima tog kraja”, navodi Đorđević.

Zapanjio nas je podatak da je plan da se raseli 30 sela u okolini, što nisu uspeli da urade ni okupatori u dva svetska rata, koji su pokušali da poharaju ovaj kraj, dodaje on.

“Postalo je jasno da Rio Tinto radi uz potpunu saglasnost vlade, na osnovu potpisa Ane Brnabić, podrške Aleksandra Vučića i lobiranja ministarke Zorane Mihajlović. Počeli su pripreme za iskopavanje bez validnih studija uticaja na životnu sredinu. U međuvremenu je saučesništvo vlade postalo otvoreno – formirana je radna grupa za projekat Jadar, u kojoj nije bilo ekoloških aktivista, predstavnika lokalne zajednice ili eksperata iz akademskih institucija – ali su bili predstavnici vlada zapadnih zemalja, koje imaju interes da lobiraju za iskopavanje litijuma”, tvrdi Mlađan Đorđević.

To je upalilo crvenu lampicu, navodi on.

“Javno smo se oglašavali po ovom pitanju, konferencijama za štampu, skupovima i saopštenjima, a uskoro nakon toga smo zajedno sa Zaštitimo Jadar i Rađevinu, sa kojima do danas sarađujemo, održali i prvu u nizu protestnih akcija, 27. oktobra 2020. u selu Brezjak. Nakon toga nacionalna javnost počinje da se interesuje za problem Rio Tinta”, kaže Đorđević.

Od tada, a pričamo o sredini prošle godine, promenilo se mnogo toga, dodaje sagovornik Danasa.

Đorđević: Prošlog oktobra smo održali prvi protest u selu Brezjak 2
foto: Oslobođenje

“Protestu su se „nakačili“ i pokušavaju da se „nakače“ razni politikanti i lažni zeleni, koji svojataju ovo pitanje za svoje potrebe prelaska cenzusa na izborima, cenkajući se za životima stanovnika jednog od najlepših delova Srbije. Da se razumemo, u redu je da se mnogi pridruže protestu, to nam je bio i cilj, ovo pitanje je svakako veće i od lozničkog kraja i od pokreta Oslobođenje i iza njega treba da stane cela Srbija – ali nije u redu svojatati to pitanje i onda proglašavati nekakve pobede kada se ostvare polovična rešenje”, smatra Đorđević.

“Za razliku od tih stranaka i organizacija, mi ni danas ne odstupamo od našeg osnovnog zahteva. Rio Tinto mora da ode iz Srbije i zakonom mora da se zabrani svako iskopavanje i istraživanje litijuma. Građanima treba da bude jasno da će ih Vučić prevariti i da će se radovi nastaviti čim popusti pažnja javnosti. Zato – Rio Tinto, marš iz Srbije”, poručuje predsednik Oslobođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari