U Demokratskoj stranci Srbije različito komentarišu spekulacije da bi Vojislav Koštunica mogao da se povuče s mesta predsednika, na kojem je od osnivanja DSS 1992. godine. Koštunicu bi, prema nezvaničnim najavama, do vanredne skupštine DSS, koja bi se održala u maju ili junu, trebalo da zameni jedan od potpredsednika stranke Aleksandar Popović, kandidat za narodnog poslanika i nosilac liste za Beograd na izborima 16. marta. Podsetimo, DSS je na beogradskim izborima prešla cenzus, za razliku od republičkih, i to je logika na kojoj počivaju spekulacije o dolasku Popovića na čelo stranke.


Kako je Danasu zvanično rečeno u DSS, o rezultatima izbora razgovaraće se sutra na redovnoj sednici Predsedništva stranke.

„Po stranci se priča da bi predsednik Koštunica mogao da se povuče i da će ga na neko vreme zameniti Aleksandar Popović. Mislim da bi to bio častan potez, jer je Koštunica s najužom grupom ljudi odlučivao o politici stranke. Red je da se u DSS progovori o rezultatima izbora, koji su sve lošiji, jer se o tome nikada nije razgovaralo na pravi način. DSS je stranka s dobrim programom, koji uključuje i nacionalno i demokratsko, i treba ga približiti biračima na pravi način“, rekla je za Danas Sanda Rašković Ivić, funkcionerka i poslanica DSS u prošlom skupštinskom sazivu.

Na pitanje da li bi izborni rezultati i unutarstranačka neslaganja, koja su tokom izborne kampanje „držana u kući“, mogli da izazovu potrese u DSS, koju politički analitičari smatraju najstabilnijom i najhomogenijom srpskom partijom, Sanda Rašković Ivić kaže da sama činjenica da se „stranka koja je 22 godine na političkoj sceni, koja je imala predsednika države i premijera u dva mandata, našla ispod cenzusa, govori o krizi stranačke politike i kadrova“.

„Vojislav Koštunica se neće povući, to su spekulacije stranaca i njihovih eksponenata u Srbiji, pobednika izbora. DSS sama bira svog lidera, mi vladamo sopstvenom strankom. Koštunica mora da ostane predsednik DSS. Bez njega na čelu DSS ne vodim sebe u stranci“, izjavio je za Danas Nebojša Bakarec, član Predsedništva i Izvršnog odbora DSS.

Od formiranja 1992. do poslednjih parlamentarnih izbora DSS nije imala poslanike u Skupštini Srbije samo u periodu od 1997. do 2000. godine, kada je sa delom tadašnje opozicije bojkotovala četvrte republičke višestranačke izbore.

U obraćanju novinarima u izbornoj noći 16. marta Vojislav Koštunica je najavio da će u DSS analizirati „razočaravajući rezultati“ i „shodno tome donositi odgovarajuće i političke i lične odluke“.

Na početku izborne kampanje u javnost je „procurilo“ da unutar DSS postoje neslaganja oko aktivnosti stranke kada je reč o kosovskom pitanju, međustranačkoj saradnji, ali i uticaju opštinskih odbora na politiku stranke. To što se na izbornoj listi nisu našli „kritičari“ iz redova poslanika u prošlom sazivu Skupštine Srbije – Marko Jakšić, Siniša Kovačević, Milica Radović, Sanda Rašković Ivić i Radojko Obradović – u vrhu DSS objašnjeno je „praksom stranke da za svake izbore promeni trećinu ili četvrtinu sastava prvih 20 kandidata u odnosu na prethodnu listu“.

Aleksandar Popović bez komentara

Potpredsednik DSS Aleksandar Popović rekao je za Danas da je „bez komentara“ na spekulacije da bi mogao da na čelu stranke zameni Vojislava Koštunicu. „Predsednik DSS bira se na skupštini naše stranke, u skladu sa Statutom“, kazao je Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari