Dveri Subotica: Jedino vojska može da zaštiti naše granice od krijumčarenja migranata 1Makova sedmica, foto: J. Patarčić/Danas

Gradski odbor Dveri u Subotici je saopštio da se posle burnih dešavanja u Subotici, mesnoj zajednici Makova sedmica, u opštini Kanjiža i u mestima Martonoš i Horgoš, kao jedino rešenje nameće angažovanje Vojske Srbije koja bi, u sadejstvu sa pograničnim organima policije, obezbeđivala državne granice i garantovala bezbednost građana.

Kako navode iz subotičkog odbora Dveri, u svim dosadašnjim aktivnostima “policija nije uspela da obezbedi bezbedan i siguran život građanima”.

“Zbog izostanka ozbiljne reakcije policije kriminalne grupe su uspele da svoje aktivnosti na krijumčarenju migranata podignu na viši nivo. Uspeli su da se veoma dobro organizuju, da uspešno obezbeđuju logistiku, a, u stvari, najopasnije je da su uspeli da svoje krijumčarenje prošire putem društvenih mreža, tako da se na Bliskom istoku čulo da se ulazak u Evropsku uniju odvija u rejonu Subotice, Horgoša, Martonoša i drugih pograničnih mesta na severu Vojvodine”, navode iz subotičkog odbora Dveri.

Dodaju da je došlo do promene profila migranata koji sada dolaze u Suboticu i druga pogranična mesta, te da su sada to “platežno sposobni ‘migranti’ koji dolaze putem turističkih viza”.

“Zbog pojave takve vrste migranata koji prelaze granicu, naša konzularna predstavništva i ambasade u državama Bliskog istoka bi morale da obrate pažnju kome sve izdaju turističke vize. Staviti na proveru koji pojedinci šalju pozivna pisma, ko izdaje potvrde o kupljenom turističkom aranžmanu”, ističu u subotičkom odboru Dveri.

Smatraju i da je potrebna oštra reakcija države jer, ako se to ne desi, “broj onih koji dolaze u Srbiju sa regularnim pasošima da bi ilegalno prešli granicu će biti porazan i po državu i po narod koji živi na severu Vojvodine”.

“Pogotovo ako imamo u vidu da se sada najvećim delom pojavljuju migranti koji dolaze avionom, autobusima, pa je česta pojava Kurda, Tunižana, Marokanaca kojih u ranijim migracionim talasima nije bilo u ovolikom broju kao sada”, tvrde iz subotičkog odbora Dveri.

Iz subotičkog odbora Dveri navode i da je, posle niza ekscesa u graničnom pojasu, Mađarska donela odluku o povećanju visine žičane ograde za metar i o angažovanju dodatnih policijskih snaga od 2.000 policajaca, te da ovakvi potezi susedne države mogu doprineti težem prelasku granice od strane krijumčara i samih migranata.

“Sa druge strane broj migranata koji se nalazi u Republici Srbiji je sasvim sigurno višestruko veći od broja onih sa kojim nadležni organi spekulišu. Država mora pod hitno preduzeti mere kojima bi se garantovala bezbednost građanima Srbije, mere koja bi dovela do smanjenja broja migranata koji se nalaze u Republici Srbiji”, poručuju iz subotičkog odbora Dveri.

Ukoliko do takvih poteza i mera ne dođe, iz subotičkog odbora Dveri smatraju da će se sasvim sigurno građani samoorganizovati, a da će tada biti kasno za bilo kakve mere državnih organa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari