Eskobar: Nova američka administracija biće vrlo aktivna u regionu, SAD imaju odgovor na uticaj Rusije 1Foto: Ambasada SAD

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regionu, kao i da SAD imaju odgovor na uticaj Rusije.

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regionu, Eskobar je u onlajn obraćanju učesnicima 2BS (To Be Secure) foruma u Budvi juče rekao da u Vašingtonu veruju da je dugoročno rešenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regiona, prenosi Glas Amerike (VOA).

“To se nije promenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije”, rekao je Eskobar.

On je podsetio da su sve administracije od tog vremena “gurale vlade iz regiona da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, kao i za unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom, već za sve građane“.

“Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Dejtonu, podrška bosansko-hercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je – nastavljamo da podržavamo dijalog pod vođstvom EU… kako napredujemo, nadamo se da možemo s obe vlade sarađivati u svim rešenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost ”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, Evropsla unija bi trebalo da ubrza dinamiku procesa integracije Zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

Upitan da li SAD imaju odgovor na uplitanje Rusije u politički život Crne Gore i regiona, Eskobar je odgovorio potvrdno:

„Imamo mnogo sredstava da odgovorimo na to. Pre svega, da budem jasan, ne mislim da Rusija ima na umu evropsku integraciju za Crnu Goru. Zato ćemo diplomatski i politički odgovoriti radeći na izolaciji onih snaga koje zaista ne žele inkluzivnu, demokratsku i zapadno orijentisanu Crnu Goru”.

Odgovarajući na pitanje o prosrpskim i proruskim snagama u Crnoj Gori, on je rekao da ne vidi da je biti „prosrpski i proruski u Crnoj Gori ista stvar”, te da je “srpsko pitanje drugo pitanje”.

“Snage koje su prosrpske trebale bi shvatiti da Crna Gora mora biti demokratska, nezavisna, suverena i zapadno-orijentisana, te ostati deo NATO”, rekao je Eskobar i dodao da je problem u strankama koje rade na potkopavanju tih aspekata Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari