EU nemoćna da kazni Kosovo 1Foto: FoNet/ AP

Države članice Evropske unije, uključujući Nemačku, neće preduzimati pojedinačne poteze prema kosovskim vlastima koje su podigle takse na uvoz robe iz Srbije i BiH na sto odsto, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada.

Prema rečima naših sagovornika, „EU je rekla sve na tu temu, zvanični Brisel sada očekuje od Prištine da reaguje i bez odlaganja povuče odluku“. Većina sagovornika Danasa smatra da uprkos snažnoj javnoj osudi ponašanja kosovskih vlasti, EU „gotovo sigurno“ neće kazniti Prištinu jer „nema mehanizme za to“.

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, komentariše za Danas da je povećanje carina na 100 odsto „potez u apsolutno pogrešnom pravcu“.

– Ovaj potez je izvan duha saradnje, koji bi produbio razumevanje i jačao odnos između dvije zemlje, što snažno promoviše Evropska unija, koja je u osnovi zasnovana na vrijednostima saradnje. Zato je ta odluka suprotna svemu što promoviše EU i u regionu Zapadnog Balkana. To je sasvim pogrešan signal takođe sa aspekta privrede. U mnogim slučajevima zapravo baš ekonomska saradnja između zemalja često može igrati upravo ulogu koju politika ne zna i može nadoknaditi nedostatak političke saradnje, makar kroz ekonomsku saradnju. To će svakako biti štetno za odnose u regionu i proces proširenja.

Ivo Vajgl, poslanik Saveza liberala i demokrata za Evropu u Evropskom parlamentu, kaže za Danas da uvođenje carine „u funkciji zaoštravanja političkih problema nije prihvatljivo i suprotno je principima međunarodne ekonomske i političke saradnje“.

– Budući da znamo koji motivi se kriju iza ovog poteza Prištine, podvlačim da je evropska budućnost vlasništvo svih država na jugoistoku Evrope. Bez iskrenog i aktivnog pristupa rešenju otvorenih problema sve države koje se kandiduju za članstvo u EU biće gubitnici. Problemi se rešavaju dijalogom a ne kampanjama, napominje Vajgl.

Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, kaže za Danas da ova neočekivana odluka vlade Kosova predstavlja jasno kršenje CEFTA sporazuma, a da „paradoks bude veći, upravo je Kosovo trenutni predsjedavatelj CEFTA-om“.

– Ovakva odluka jako šteti regionalnoj suradnji i nikako nije ono što predstavljaju principi koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom, nego je očiti protekcionizam na nacionalnoj osnovi. Smiješna je izjava da se ovu mjeru obrazlaže kao zaštitu kosovske privrede jer upravo će ova mjera pogoditi ionako osiromašeno stanovništvo Kosova kojem će porasti cijene proizvoda porasti, tako da kosovska vlada ovom odlukom pogoduje jedino kosovskim tajkunima a najviše šteti svom narodu, ukazuje Juratović.

Johana Dajmel, zamenica direktora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, kaže za Danas da „uz sve poštovanje za razočaranost Kosova što po četvrti put nije uspelo da uđe u Interpol, takse od sto odsto podsećaju me na test sa ozbiljnim kolateralnim štetama“.

– Takva odluka je impulsivna, neodgovorna u smislu dobrosusedskih odnosa i predstavlja kršenje CEFTA sporazuma. Federika Mogerini je reagovala veoma snažnom porukom, zahtevajući hitno povlačenje te odluke. Biće veoma teško za Kosovo da se bez posledica ispetlja iz haosa koji je samo stvorilo, i da pokaže da je na međunarodnom nivou pouzdan, odgovoran partner, koji teži članstvu u EU, ističe Dajmel.

Tim DŽuda, britanski novinar i stručnjak za Zapadni Balkan, kaže za Danas da „pošto Kosovo nema sposobnost da se diplomatski bori, kao što je Srbija učinila u slučaju Interpola i u kampanji povlačenja priznanja Kosova, ovo je jedini način na koji Kosovo može da se bori na način da to povredi Srbiju“.

– Kosovo kažnjava Bosnu jer ona traži vize za Kosovare. Nisam siguran da će odluka o carinama biti brzo povučena a i zašto bi? Diskusije između Tačija i Vučića ne napreduju a Srbija vodi snažan diplomatski rat protiv Kosova. Ono što Kosovo želi od EU jeste vizna liberalizacija, ali izgleda da su mnoge države spremne da stave veto na to, pa EU nema mnogo oruđa na raspolaganju. Većina onoga što Kosovo kupuje iz Srbije – potrošačka roba, može biti nabavljena na drugim mestima, poručuje DŽuda.

Edita Tahiri, bivša šefica tima Prištine u pregovorima sa Beogradom, kaže za Danas da je „ovo odgovor Kosova na agresivan pristup Srbije protiv države Kosovo u međunarodnoj areni i na zloupotrebu briselskih sporazuma“.

– Dok Srbija ne promeni svoj pristup i ne počne da poštuje evropske principe dobrosusedskih odnosa i duha briselskog dijaloga prema Kosovu, ne očekujem da će biti povučena odluka o taksama. EU nikada nije kaznila Srbiju za zloupotrebe prema Kosovu, tako da nema kredibilitet ni da kazni Kosovo, smatra Tahiri.

Rusija: Osveta za Interpol

EU mora da utiče na kosovske vlasti i da postigne trenutno ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi RTS na svom portalu. „Primetno je da Priština ne krije činjenicu da je to osveta za prethodni poraz kada je Generalna skupština Interpola odbacila zahtev da Kosovo uđe u tu organizaciju… EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine mora da utiče na kosovske vlasti i postigne trenutno ukidanje te ilegalne odluke koja donosi ozbiljno pogoršanje situacije na Balkanu“, navodi se u saopštenju.

Ambasadori uglavnom ćutali

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, na prekjučerašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima „kvinte“ – SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije, „ambasadori nisu rekli ništa senzacionalno“. „Ambasadori su uglavnom ćutali i slušali šta Vučić priča“, navode naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari