Ferer: Najmanje još dve godine do članstva Kosova u Savetu Evrope 1Savet Evrope Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Potparol Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Frančesk Ferer izjavio je za Kljan Kosova da će biti potebno najmanje još dve godine do članstva Kosova u toj organizaciji, prenosi Kosovo online.

Ferer je rekao da će Odbor za politička pitanja i demokratiju pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) imenovati izvestioca za Kosovo, koji u roku od dve godine mora da podnese izveštaj odboru na raspravu i odobrenje.

„Komitet za politička pitanja i demokratiju, mora da imenuje izvestioca za ovo pitanje na nekom budućem sastanku, sledeći će se održati od 19 do 23. juna u Strazburu. Zatim, izvestilac ima dve godine od svog imenovanja da podnese izveštaj komisiji na raspravu i usvajanje“, rekao je Ferer.

Podseća da je Biro Parlamentarne skupštine KiE 28. aprila uputio zahtev Kosova za članstvo Odboru za politička pitanja i demokratiju.

S druge strane, on je naglasio da će Biro imenovati dva pravnika koji će pripremiti izveštaj o Kosovu kako bi se videla kompatibilnost pravnog sistema zemlje sa standardima Saveta Evrope.

„Biro će na svom sledećem sastanku 25. maja u Rigi imenovati dva istaknuta pravnika koji će pripremiti izveštaj o usklađenosti pravnog sistema podnosioca zahteva, u ovom slučaju Kosova, sa standardima Saveta Evrope, u skladu sa ustaljenom praksom PSSE, o čemu će voditi računa i izvestilac Komiteta za politička pitanja i demokratiju“, naveo je Ferer.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari