Fon Kramon o "ruganju" sa nesnosnim bolom u desnoj ruci: Vučićeve izjave naišle na veoma loš prijem u EU 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poslanica iz redova Zelenih u Evropskom parlamentu (EP) Viola fon Kramon izjavila je da su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića pre evropskog sporazuma o Kosovu, bile veoma pohvalne, jer su utabale teren za postizanje dogovora.

„Međutim, retorika nakon svega i ruganje sa ‘nesnosnim bolovima u desnoj ruci’ naišla je na veoma loš prijem, kako u Briselu tako i u ključnim prestonicama Evropske unije (EU)“, rekla je Fon Kramon za list Nova, kometarišući izjavu Vučića da sporazum nije potpisao.

Fon Kramon, koja je i izvestilac za Kosovo u EP, navela je da „nije na Srbiji da odlučuje da li Kosovo može da uđe u UN“.

Ona je dodala da razume da su takve izjave „za domaću publiku“, ali je rekla to nije u rukama Srbije, jer pristupanje UN zavisi odluke Saveta bezbednosti, gde Kina i Rusija i dalje mogu da stave veto.

Takođe, dodala je i da je sasvim je izvesno da bi međunarodni položaj Srbije bio mnogo bolji da je uvela sankcije Rusiji.

„Primetili smo svrstavanje Srbije u UN i drugim međunarodnim forumima, ali ono što treba da vidimo nije samo uvođenje sankcija već i jasan otklon od Rusije. Prisustvo RT-a i Sputnjika, koji proizvode sadržaje na srpskom jeziku, to čini izuzetno teškim i zato insistiramo da Srbija treba da ih zabrani. Takođe, proruski direktor BIA Aleksandar Vulin je još jedan primer zašto Srbija ima reputaciju ruske marionete na Balkanu. Gubimo poverenje u srpsku obaveštajnu službu i ja bih se lično plašila da uradim nešto protiv Rusije u Srbiji sve dok on drži tu poziciju“, rekla je on Kramon za Novu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari