Francuska i Nemačka uslovljavaju podršku članstvu Kosova u SE 1Foto: Printscreen YOUTUBE Insajder

Podršku članstvu Kosova u Savetu Evrope (SE), uslovljavaju Francuska i Nemačka preduzimanjem konkretnih koraka ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, a koje je Kosovska vlada odbila.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova kažu da Kosovo nije stavljeno na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope, kao rezultat mešanja dva nezavisna procesa, i u kojem se Savet Evrope koristi kao sredstvo pritiska na Kosovo da bi prihvatilo nacrt statuta Miroslava Lajčaka i da bi ga uputilo Ustavom sudu, piše portal N1.

„Ovaj novi, kasni i nezvanični uslov, uopšte se ne poklapa sa vrednostima i principima Saveta Evrope i Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Ako postoji nešto iz Briselskog osnovnog sporazuma što bi moglo da se odnosi na članstvo u Savetu Evrope, to je njegov član 4, kojim se Srbija saglasila da ne sprečava Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama. Kao što je poznato, Srbija je više puta prekršila ovaj član, a to kršenje od Evropske unije nikada nije naglašeno”, izjavio je Krešnik Ahmeti, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova.

U posmatračkim krugovima se ocenjuje da se Kosovo i u prošlosti suočavalo sa sličnim situacijama, a da bi na kraju ista pitanja bila prihvaćena.

„To će biti uslov i ubuduće i to je trebalo prevazići u prvom trenutku, jer se na narednim sastancima ništa neće promeniti, kao što smo imali slučaj sa odlukom Ustavnog suda za zemljište manastira Dečani, kao i pitanja razgraničenja sa Crnom Gorom, za koje smo izgubili godine vremena. Došli smo do trenutka sada isto odobrimo kako bismo krenuli dalje“, objašnjava Afrim Hoti, analitičar.

Vlada Kosova je zbog svojih postupaka izgubila poverenje partnera, saglasni su analitičari, s obzirom na to da je sve delovalo da je prijem Kosova u Savet Evrope sredinom maja praktično bila gotova stvar.

„Veoma veliki diplomatski gubitak za Kosovo. Istorijska prilika da se unapredi kosovska državnost i katastrofalna greška premijera Kurtija koja će imati posledice i uticati i na budućnost. Ovo negativno stanje odnosa Kosova i EU, posebno sa Francuskom i Nemačkom, neće se uskoro promeniti. Kosovo će osetiti posledice i blokiraće se a biće potrebno mnogo vremena da se poboljšaju ovi odnosi“, naveo je Arton Muhadžiri, analitičar.

Članstvo Kosova u Savetu Evrope moglo bi se koristiti i kao pritisak na Vladu u Prištini da ispuni obaveze preduzete ranijim sporazumima, a nezvanično se može čuti da bi na dnevnom redu moglo da se nađe tek u novembru. Ili do ispunjavanja uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari