Gervala: Predlog o osnivanju ZSO je mrtav 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predlog o osnivanju Zajednice srpskih opština je mrtav i ne može se ponovo oživeti, jer je Ustavni sud odlučio da se to neće desiti, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala u intervjuu estonskom mediju ERR.

„U razgovoru sa našim partnerima i saveznicima čujemo da bi to trebalo da bude institucija koja daje prava srpskoj zajednici, ali ne vidim koja prava im Ustav već ne garantuje“, rekla je Gervala, prenosi Kossev.

Formiranje ZSO ona je uporedila sa Republikom Srpskom, rekavši da je „mehanizam“ izvršne vlasti jednog naroda primer kako država ne funkcioniše i da „se tako nešto neće uraditi na Kosovu“.

„Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje prava koja parališu našu državu i čine je nefunkcionalnom neće biti“, kazala je Gervala.

Istakla je da je Kosovo spremno da razgovara o manjinskim pravima, ali je istakla da sporazum o ZSO krši 23 člana kosovskog Ustava.

„Takvo udruženje usredsređeno na naciju je rešenje iz 19. veka, a znamo da 2023. multietničke zemlje imaju druge vrednosti i da nisu nacije na prvom mestu“, ocenila je Gervala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari