Sotirovski nudi Tončevu za sedište Ministarstva neadekvatan prostor u tržnom centru 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Moj kabinet je pripremio sve neophodne tehničke i logističke elemente za preseljenje iz Beograda u Niš, što je jedan od načina da se radi na suštinskoj decentralizaciji zemlje, ali u Nišu još uvek nismo dobili adekvatan prostor, kaže za Danas Novica Tončev, ministar bez portfelja čiji je kabinet zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Tončev je pre više od pet meseci zvanično zatražio ovakav premeštaj svog kabineta.

On precizira  da je u avgustu prošle godine uputio dopis gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, sa molbom da njegovom Ministarstvu za razvoj nedovoljno razvijenih opština odobri na korišćenje prostor u Gradskoj kući, u kojoj su, inače, njen i kabineti članova Gradskog veća.

Prve reakcije bile su pozitivne, ali mu je nakon toga stigao dopis u kojem gradonačelnicin kabinet ministarstvu nudi prostor u prilično zapuštenom Tržnom centru “Kalča”.

„Ta lokacija nije prikladna za ministarstvo, a i sam prostor nema obezbeđen adekvatan pristup i parking, pa ga i iz praktičnih razloga ne možemo prihvatiti. Ne sumnjam u dobru volju gradskih čelnika i njihovih saradnika, te se nadam da ćemo u danima koji dolaze zajedno pronaći prihvatljivo rešenje“, kaže on.

Ministar bez portfelja, koji je i potpredsednik SPS-a, podseća da je bio predsednik nedovoljno razvijene opštine Surdulica i da je “lično upoznat sa problemima koje lokalna samouprava, građani i privrednici imaju kada im nadležni organ nije fizički dostupan ili je daleko”.

Kaže da u potpunosti razume probleme kao što su nerazvijena privreda, loša infrastruktura, migracije u razvijenije delove  zemlje i inostranstvo, neravnopravni položaj u odnosu na Beograd, manje plate…

On dodaje da Beograd jeste glavni grad i „prvi među jednakima“, ali da on nije Srbija, već su Srbija i Niš i Vranje i Kragujevac.

Zato je, kaže, od osnivanja kabineta „radio na ideji preseljenja administracije, kako bi se najpre ukazalo na značaj koji Niš ima u Srbiji, a i važnost da država bude na licu mesta, te brzo i pravovremeno reaguje“.

„Realizacija pojedinačnih projekata nije dovoljna i zato se u Vladi Srbije svim silama borim da se u nedovoljno razvijenim opštinama omoguće povoljniji uslovi kod ulaganja u poboljšanje uslova života građana. Kako bismo stanovništvu tih opština dodatno pomogli da realizuju veći broj projekata, pokrenuću inicijativu da najveći deo poreskih i drugih prihoda koji se stvaraju na teritoriji nedovoljno razvijenih opština i ostane tim opštinama, što će omogućiti decentralizaciju  i ravnomerni regionalni razvoj“, kaže Tončev.

Danijel Dašić, programski menadžer Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kaže da preseljenje ministarstva izvan glavnog grada, kako bi se „doprinelo decentralizaciji“, predstavlja šminku, za ulepšavanje stvarnosti. Jedan od pravih doprinosa bio bi povećanje procenta budžetskog novca koji ostaje lokalnim samoupravama, pošto sada budžeti svih gradova, opština i autonomne pokrajine Vojvodina ne dostižu ni 15 odsto republičkog budžeta.

„Nije bitno da li je iz Beograda detaširano jedno ili 20 ministarstava. Za decentralizaciju i ravnomerni regionalni razvoj je bitno da svaka lokalna samouprava ima političku, finansijsku i teritorijalnu autonomiju. Politička autonomija znači da ona donosi političke odluke u skladu sa interesima građana a ne interesima partijske centrale, i da sama bira ljude koji će da upravljaju, a ne da im gradonačelnika, recimo, postavlja, “Jedan čovek” u Beogradu, kakav je slučaj sa Nišem, već godinama“, kaže Dašić za Danas.

On još kaže da finansijska autonomija podrazumeva da su prihodi grada i opštine jasno definisani i da je njihov obim dovoljan za investicioni i komunalni razvoj, umesto da zavisi od toga „koliki će ima para dati Republika“.

Teritorijalna autonomija bi značila da je lokalna samouprava ekluzivni vlasnik i upravljač svoje imovine, a ne da joj država, u zavisnosti od svojih potreba, i kad god hoće, uzme aerodrom ili Jugoistok, kako je bilo u Nišu.

Tončev je prethodno kazao da bi preseljenje njegovog kabineta u Niš bilo svrsishodno između ostalog i zbog toga što je čak 30 od 44 nerazvijenih opština bliže Nišu nego Beogradu.

O njegovoj inicijativi predstavnici Vlade nisu se zvanično izjašnjavali, a ukoliko ona bude realizovana, ministarstvo na čijem je čelu bilo bi prvo ministarstvo koje je izmestilo svoje sedište iz glavnog grada.

 

Gradonačelnica na početku podržala inicijativu, sada ćuti

Kabinet gradonačelnice Niša doobjavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja Danasa da li je Grad doneo odluku o prostoru koji će biti ustupljen ministarstvu na čijem je čelu Tončev, kao i zašto nije prihvaćen njegov predlog da ono bude smešteno u Gradskoj kući.

Sotirovski je u septembru prošle godine kazala da podržava ovakvu ideju i da će učiniti sve da pomogne da se ona realizuje.

Ona je tada kazala da “uveliko radi na pronalaženju adekvatnog prostora”.

 

Tončev: Mogu i sam da obezbedim besplatan prostor

„Iako mi se zamera, moram da kažem da sam u mogućnosti i da lično obezbedim prostorije za Ministarstvo, naravno besplatno. Ali, mislim da svi subjekti moraju da pokažu dobru volju kako bismo mogli kao kabinet da budemo fizički bliži svim onim nerazvijenom opštinama kojima je potrebna pomoć, a većina ih je na jugu Srbije-„, kaže Novica Tončev.

Prema javno dostupnim podacima, kompanija Tončev gradnja, koju je on osnovao, vlasnik je niškog hotela „Nju siti“, odnosno bivšeg hotela Niš, koji je bio u sastavu Srbija turista.

Ćerke njegovog brata Ivice Tončeva, državnog sekretara u Minstarstvu spoljnih poslova, predstavljene su kao vlasnice hotela “Nais”, kod naplatne rampe na ulazu u Niš.

 

Predlog kako da Vlada “živi”

„Ako Vlada zaista hoće da vidi kako se živi u Srbiji, imam predlog: neka jednu godinu provede u Beogradu, jednu u Nišu, jednu u Novom Sadu i jednu u Kragujevcu. Ali ne samo formalno, već da se članovi Vlade presele na godinu dana u te gradove, pa da gaze ove naše puteve, idu na naše pijace, deca im idu u naše škole…-„, kaže Danijel Dašić.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari