Grčka predsednica podržava sporazum iz Ohrida, Vučić ubeđen da je Čomski u pravu 1Printskrin TV Pink

Pritisci uvek postoje na diplomatskom nivou, ali to nije uticalo na naš stav, mi imamo doslednost u svojoj politici, izjavila je danas predsednica Grčke Katerini Sakelaropulu i dodala da Atina pozdravlja i podržava dogovor iz Ohrida koji su Beograd i Priština postigli o Aneksu implementacije plana EU o normalizaciji.

Cilj je priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i mi pozdravljamo napredak u odnosima koji je ostvaren i u Briselu i u Ohridu, posebno Aneks, rekla je ona na konferenciji za novinare u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističući da je važno i korisno da se dijalog nastavi.

Ona je istakla i da je cilj da Grčka postane čvorište za snabdevanje gasom za zemlje Zapadnog Balkana i istakla je da je potreban evropski odgovor na neopravdanu rusku invaziju Ukrajine.

Odgovarajući na citat Vučića koji je pomenuo reči američkog lingviste Noama Čomskog da živimo u svetu u kome niko nikoga ne razume, Sakelaropulu je rekla da ona suprotno od Čomskog izražava nadu da će razumevanje pobediti.

Vučić je u daljem izlaganju naveo da je ipak siguran da je Čomski govorio istinu, i osvrnuo se na proteste u Francuskoj, Nemačkoj i Izraelu.

Ponovio je da svet sve manje postavljen  na racionalnim osnovama, već na neukrotivoj političkoj strasti koja nema veze sa racionalnim pristupom i činjenicama.

Na kraju ovog dela Vučić je ipak izrazio slaganje sa grčkom predsednicom da Čomski nije u pravu, i da će svetski lideri naći rešenje, ali da zadržava pravo da dotle ostane „malo uplašen“, kao i da čuva mir u „malom srpskom brodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari