Skriveno medijsko vlasništvo, neregulisano finansiranje, indirektni i direktni politički i ekonomski uticaji na medije i preusmeravanje novca na favorizovane medije iz različitih državnih izvora, i dalje karakterišu medijsko okruženje u Srbiji, navodi se u Izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU koji je juče objavljen. Ove godine izveštaj se u nekoliko delova bavio medijima, a između ostalog se navodi da nezvanični pritisci na uređivačke politike najčešće idu preko oglašavanja. Finansiranje medija iz državnih sredstava na svim nivoima, dodaje se, i dalje predstavlja problem.

U izveštaju Evropske komisije navodi se i da se na programu javnih servisa češće mogu videti i čuti zvaničnici iz vladajućih partija i analitičari koji dele njihova mišljenja, dok je prisustvo opozicije i kritičkih i nezavisnih stručnjaka mnogo ređe. Podseća se i da se RTS i RTV finansiraju direktno iz državnog budžeta do 2016. godine i da se mora naći način finansiranja javnih servisa koji će omogućiti nezavisnost u njihovom radu.

Iz Brisela apostrofiraju i da nije postignut napredak u slobodi izražavanja u poslednjih godinu dana, kao i da nije bilo većeg napretka u istrazi napada sajtova 2014. Kada je reč o slobodi izražavanja, napominje se da je bilo nekoliko slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima, što „i dalje zabrinjava“, ali da su istrage, procesuiranje i kazne veoma ograničene. Određeni broj emisija u kojima se moglo čuti kritičko mišljenje, podseća se, prestao je da se emituje ili su takvi sadržaji smanjeni, dok su izjave državnih zvaničnika o istraživačkom novinarstvu nepodsticajne za stvaranje okruženja u kojem bi sloboda izražavanja bila bez ograničenja.

U dokumentu Brisela se dodaje i da se čeka primena novih medijskih zakona, da treba ojačati nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, kao i da se završi privatizacija medija. „Novinarima je posao pod znakom pitanja i primaju male plate, te su podložni pritisku i uticaju ekonomskih i političkih krugova. Takve okolnosti podstiču autocenzuru“, ocenjuje se u izveštaju.

Podsetimo, Evropska komisija je i prošle godine bila kritična o ovoj oblasti navodeći problem političkih uticaja na medije i pojavu autocenzure. U Ministarstvu kulture i informisanja juče se nisu oglašavali o navodima o medijima u ovogodišnjem izveštaju.



Marjanović: Većina zaustavlja teme o medijima

Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović (DS) kaže za Danas da će se potruditi da organizuje sednicu tog odbora na kojoj će tema biti navodi o medijima iz ovogodišnjeg Izveštaja o napretku, ali da je ranije većina zaustavljala pokretanje takvih pitanja na tom skupštinskom telu. „Situacija u medijima je sve važnija tema i parlament treba da raspravlja o tome“, napominje Marjanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari