Aktivisti SNS do daljeg ne idu "među narod" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda (arhiva)

Većina stranaka koje su najavile učešće na izborima, kao i deo opozicije koja bojkotuje glasanje, uglavnom okupljene oko Saveza za Srbiju, odlučili su da zbog korona virusa „do daljeg“ odlože sve aktivnosti u vezi sa kampanjom.

Kako Danas nezvanično saznaje, pored javno objavljene odluke Srpske napredne stranke da do 1. aprila ne održava predizborne skupove, Izvršni odbor SNS naložio je lokalnim odborima naprednjaka da obustave sve „predizborne radnje“, uključujući susrete sa građanima.

„SNS je svesna da je strah za život kod ljudi jači od svake motivacije – i ideološke i materijalne, pa je Izvršni odbor izdao uputstva da se ne sprovode nikakve aktivnosti, što znači da aktivisti stranke neće ići među narod. Kada će se kampanja nastaviti – teško je proceniti i zavisiće od zdravstvenih preporuka“, objašnjavaju naši izvori. Podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, srpske vlasti razmatraju mogućnost pomeranja izbora donošenjem posebnog zakona, a konačna odluka zavisiće i od toga da li će biti odloženi parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji, zakazani za 12. april.

Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla 2020, za naš list kaže da „i dalje radimo po planu i prikupljamo potpise širom Srbije za listu pokreta Metla 2020“.

– To je trenutno naš glavni zadatak i ako ne bude nepredviđenih okolnosti, odnosno nekog osetnijeg pogoršanja situacije, očekujemo da prikupljanje potpisa završimo do kraja ove nedelje i predamo listu za republičke izbore. Kako će se nadalje odvijati kampanja, zavisi od odluke nadležnih zdravstvenih stručnjaka. Mi ćemo se svakako ponašati odgovorno i pratiti preporuke države, ističe Jovanović.

Miroslav Parović, jedan od lidera koalicije Narodni blok, tvrdi za Danas: „Mi smo kao lista opstruisani jer u prvih nedelju dana nigde nismo dobili notare, a sada se suočavamo sa strahom ljudi, što zbog virusa, što zbog SNS-a“.

– Naš stav je da izbore ima smisla odgoditi za jesen, a do tada napraviti prelaznu vladu nacionalnog jedinstva koja treba da državu provede kroz ovaj krizni period, poručuje Parović.

Otkazan GO DS i protesti u Kragujevcu

Demokratska stranka je juče i zvanično odlučila da do daljeg pomeri sednicu Glavnog odbora, koja je trebalo da bude održana u subotu, 14. marta. U obrazloženju lidera DS Zorana Lutovca navodi se da su otkazane i druge aktivnosti stranke. Građanski otpor obustavio je subotnje šetnje u Beogradu, a organizacioni odbor protesta saopštio je da otkazuje okupljanja u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari