CPI: Debate na RTS-u sa pravilima o jednakom tretmanu i vremenskoj zastupljenosti učesnika 1Foto: Bojan Cvejić

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI) je održao danas konferenciju za medije u Medija centru, na kojoj su predstavljeni rezultati Medija monitoringa sprovedenog u toku prethodne nedelje.

Dobijeni podaci, nakon sprovedenog monitoringa centralnih informativnih emisija na šest televizija (RTS1, Pink, Happy, Prva, B92 i N1) u toku poslednje nedelje posmatranja odslikavaju činjenicu da su političke, sa akcentom na izborne teme, postale zastupljenije u odnosu na prethodne nedelje.

Mediji su se uglavnom bavili izveštavanjem javnosti o odnosima Crne Gore i SPC, napadu na Sergeja Trifunovića o čemu su gotovo svi prenosili kritikujući taj događaj, kao i o prevazilaženju posledica korona virusa.

Kada je reč o zastupljenosti političkih aktera u posebnoj rubrici centralnih informativnih emisija koja se odnosi na izbore, zaključujemo da su sve televizije ispoštovale svoju obavezu ravnomernog predstavljanja političkih aktera. Pomenutih šest televizija je manje više ravnomerno rasporedilo vreme političkim akterima, odnosno izbornim lista.

Rezultati monitoringa pokazuju da se tonalitet izveštavanja medija o političkim akterima razlikuje od televizije do televizije. Dok neke televizije izveštavaju uglavnom neutralno o političkim akterima, druge su sklone da izveštavaju više pozitivno ili više negativno.

U protekloj nedelji, posmatrali smo i političke emisije na 6 pomenutih televizija, koje se emituju u nagledanijim terminima, kojim dominiraju izborne teme i u kojima su gostovali relevantni akteri za predstojeće izbore.

Primetili smo da Pink, Prva i Happy nisu krenule sa političkim emisijama koje imaju za temu Izbore 2020 u kojim se sučeljavaju politički subjekti predstavljajući svoje programe. U analizi smo beležili zastupljenost političkih aktera u sekundama i tretman koji su politički akteri uživali od strane novinara, voditelja ili moderatora.

Glavni zaključak do kog smo došli jeste da se raspodela vremena i tretman razlikuju od emisije do emisije zbog različitih koncepata emisija, vremena trajanja i uloge voditelja, ali je primećeno da je RTS započeo sa debatama koje imaju unapred određena pravila koja podrazumevaju jednak tretman i vremensku zastupljenost učesnika.

Analizirali smo i zastupljenost političkih aktera u posebnim rubrikama namenjenim izborima: u Kuriru, Blicu, Danasu, Večernjim novostima i Politici. Zabeležili smo da Danas još uvek nema posebne rubrike posvećene izborima. Analizirani štampani mediji uglavnom su predstavili sve aktere ravnomerno, osim Kurira u kome su predstavljene samo tri izborne liste od kojih UDS-50 odsto zastupljenosti, SNS- 33 odsto, a POKS 17 odsto zastupljenosti.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari