DJB poslao izveštaj Savetu Evrope o izborima u Srbiji 1Foto: Logo

Narodni poslanici DJB obavestili su zvaničnim dopisom izvestioce Odbora za monitoring Saveta Evrope, koji prate stanje demokratije u Srbiji, o dokazima da su parlamentarni izbori održani 21. juna kompromitovani do te mere da po sili zakona moraju biti proglašeni neuspelim i ponovljeni u celosti.

Savet Evrope nije Evropska Unija. Savet Evrope je evropsko telo u kome su sve države Evrope, uključujući i sve zemlje Balkana i Rusiju i sve druge zemlje koje nisu u EU. Narodna poslanica i zamenica predsednika DJB Branka Stamenković je poslanik u skupštini Saveta Evrope i članica poslaničke grupe suverenističkih stranaka ECR, navodi se u saopštenju DJB.

– Osim što je Republička izborna komisija (RIK) propustila zakonom propisani rok od 96 sati da proglasi rezultate izbora nakon njihovog okončanja, što se u poslednjih 30 godina od uvođenja višestranačja u Srbiji nikada nije desilo, Upravni sud je takođe poništio 2700 rešenja RIKa o odbacivanju prigovora DJB kojim se tražilo upoređivanje sadržaja džakova sa izbornim materijalom i sadržaja pripadajućih zapisnika na trećini biračkih mesta u Srbiji. Zahvaljujući tome, stekli su se svi uslovi za ponavljanje izbora po sili zakona, jer izborni proces nije samo izgubio legitimitet, već i legalitet, kažu iz DJB.

Kako navode, nakon što su narodni poslanici DJB proverili sadržaj džakova sa izbornim materijalom na samo četiri biračka mesta u Srbiji, i uporedili ih sa pripadajućim zapisnicima, postalo je očigledno da postoji velika nesrazmera između brojeva glasačkih listića u džaku i broja navedenog u zapisniku.

– U nekim džakovima nalazi se i više od 800 glasačkih listića manje nego što je to navedeno u zapisniku, a u nekima više, kao što je to slučaj na biračkim mestima 40 i 14 na beogradskoj opštini Čukarica. Takođe, neki džakovi sadrže i do 65 glasova manje, a neki i desetinu više glasova za pojedine izborne liste nego što je to navedeno u zapisniku, kao što je to slučaj s biračkim mestima 76 u Leskovcu (selo Šišince) i 12 u Trsteniku (selo Čairi), ističu iz Dosta je bilo.

Prema njihovim rečiuma, Odbor za monitoring Saveta Evrope već skoro 20 godina pravi periodične izveštaje i negativno ocenjuje stanje demokratije u Srbiji, odbijajući zahteve i prošle i sadašnje vlasti da Srbija izađe iz procesa monitoringa dok ne ispuni standarde Saveta Evrope na koje se, kao i preostalih 46 država evropskog kontinenta, obavezala svojim pristupanjem ovoj pan-evropskoj instituciji.

Narodni poslanici DJB tražili su od izvestioca za monitoring stanja u Srbiji, g. Lidl Grejndžera i g. Fasina, da ulože svoj autoritet i autoritet institucije Saveta Evrope koju predstavljaju, da se svim raspoloživim sredstvima hitno založe za zaštitu izborne volje građana Srbije, kao i integriteta izbornog procesa u Srbiji, rečeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari