Ko je ko na listama za izbore u beogradskoj opštini Stari grad? 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Arhiva)

Na izborima na opštini Stari grad, 21. juna, učestvovaće šest lista stranaka i političkih organizacija.

Aktuelna vlast, predvođena jednim od lidera Saveza za Srbiju, Markom Bastaćem, odlučila se na bojkot.

Na glasačkom listiću, pod brojem jedan, nalazi se Srpska napredna stranka pod nazivom – Aleksandar Vučić, za našu decu, a na drugom mestu liste kandidata za odbornike je Oliver Mandić, poznati kantautor, ali i označen kao bivši pripadnik zločinačke paravojne formacije – Arkanovi tigrovi, tokom ratova devedesetih.

Nosilac liste SNS je Momčilo Jakovljević, pomoćnik direktora za medicinske poslove u KBC „Dragiša Mišović“ i doktor košarkaša Partizana. Treći kandidat na listi naprednjaka za odbornika u Starom gradu je Goran Grbović, bivši košarkaš i, takođe, kandidat i na odborničkoj listi SNS-a na prethodnim izborima, koji je pre dve godine imenovan za vršioca dužnosti direktora Štark arene.

Prva dva mesta na listi Socijalističke partije Srbije na opštini Stari grad zauzimaju dva funkcionera koja su bili i u prethodnoj vlasti, podržavajući politiku Marka Bastaća, sve dok im lider Ivica Dačić nije naložio da podnesu ostavke na funkcije u toj opštini, polovinom prošle godine – Aleksandar Todorović i Nevenka Grabež.

Kandidati za odbornike na listi pod rednim brojem tri – Aleksandar Šapić, pobeda za Stari grad su Dušan Petrić, član Veća gradske opštine Novi Beograd, i dramaturg Čeda Veselinović.

Metla 2020, Miloš Jovanović, DSS, biće na četvrtom mestu na glasačkom listiću na ovoj opštini, a prvi kandidat je ponovo bivši ragbista Radoslav Novaković, član UO Ragbi 13 federacije Srbije i koordinator rada svih nacionalnih selekcija, koji je i ranije bio u timu DSS. Drugi kandidat je Rajko Vulević, koji se prvi put pojavljuje u stranačkim organizacijama, a reklamira se u predizbornom spotu za ovu priliku „Znaš Rajka?“. On je preduzetnik.

Pod rednim brojem pet na glasačkom listiću biće – Srce grada, pokret slobodnih građana i nestranačkih komšijskih inicijativa za očuvanje Starog grada – iza koje stoje Pokret slobodnih građana i Socijaldemokratska stranka.

Prvi na listi je pisac i stomatolog Đorđe Miketić, do sada politički neangažovan. Na listi se nalaze i oni koji su takođe kandidati na listi PSG za republičke izbore, poput Marije Jončić i Saše Uzelca, koji je pre tri godine iz DJB prešao u PSG. Ovu političku opciju podržavaju sociološkinja Vesna Pešić i reditelj Srdan Golubović.

Poslednji učesnik na ovim izborima, pod rednim brojem šest je – Čuvamo Stari grad, Ujedinjena opozicija (Čuvari Starog grada, Nova stranka, UDS, Građanski demokratski forum, Demokratski blok).

Ova lista je karakteristična po tome što čak 12 kandidata za odbornike dolazi iz stranke Dragana Đilasa – Stranka slobode i pravde. Đilas je pre nekoliko dana saopštio da će ih sve izbaciti iz stranke a pre toga je raspustio opštinski odbor SSP Stari grad i smenio Marka Bastaća, predsednika opštine Stari grad i predsednika opštinskog odbora SSP.

Bastać je za medije rekao da ne zna zašto je smenjen kada na listi za izbore nema njegovog imena. Inače, pojedini članovi SSP kotiraju se visoko na izbornoj listi, a među njima su i visoki funkcioneri poput Milica Vulić, članice Glavnog odbora ove stranke.

Na listi su i Ivana Stojanović Rodić i Nikola Rodić, kako prenosi Nova.rs, kumovi Dejana Stankovića, venčanog kuma prvog čoveka Opštine i dojučerašnjeg poverenika SSP za Beograd Marka Bastaća.

Na šestom mestu je Ognjen Ogrizović, prema pisanju Nova.rs, rođeni brat kuma Andreja Belingara, bivšeg načelnika Starog grada i bliskog saradnika Marka Bastaća. Prvi na listi je glumac LJubivoje Tadić, bivši upravnik Narodnog pozorišta.

Bastać: Neka borba bude neprestana

Na pitanje da li će mirno predati vlast nakon izbora, Marko Bastać je za naš list odgovorio na sledeći način: Stvari će ponekad izmaći kontroli. A ponekad ćeš se i valjati u blatu. I drugi veliki trkači su postigli nemoguće, pa možeš i ti. Saberi se, operi se i budi spreman za sledeću veliku trku! Ovo isto je objavio i na svom Tviter profilu. Ali, nije hteo da objasni šta pod tim konkretno misli, već je poslao još jedan stih: „Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari