Komunisti od Vučića traže leks specijalis da se ne overavaju potpisi za izbore 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) saopštila je da će na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predložiti da se usvoji Leks specijalis kojim bi bilo naloženo izbornoj komisiji da omogući učešće na izborima svima koji to žele, bez overavanja potpisa, zbog pandemije korona virusa.

„Naša lista je tek u ovoj nedelji dobila termine notara, kad je uvedeno vandredno stanje, a da mi kao partija koja je odgovorna i solidarna prema svojim članovima i simpatizerima, kao i svim našim građanima, nismo smeli sebi dozvoliti taj luksuz da prikupljamo potpise u trenutku kad su svi stručnjači savetovali da ljudi ostanu kod svojih kuća i izlažemo ljude opasnosti“, navodi se u saopštenju NKPJ.

Ta partija smatra da bi sva „politikantska prepucavanja“ u ovom momentu bila degutantna i da svi moraju ozbiljno prići problemu sa pandemijom, odnosno da ne treba srljati u predizborne aktivnosti dok stručnjaci ne kažu da je pandemija prošla.

„Bilo je neodgovorno do sada prikupljati potpise uprkos proglašavanju vandrednog stanja, a na to su političke partije primorane zbog najnedemokratskijeg izbornog zakona u Evropi. Situacija traži od nas da budemo solidarni i odgovorni. Pravo ne sme da bude iznad humanosti, a zakonska norma iznad ljudskih života. Loše i nefikasne zakone je potrebno menjati. Zakoni nisu sami sebi svrha, već se oni donose da bi uredili određeno društvi, kako bi ono efikasnije funkcionisalo“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari