Krivične prijave za izbornu krađu 1

Pravni tim liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ podneo je više krivičnih prijava za izbornu krađu na lokalnim izborima i pripremio je nekoliko desetina.

Za izbore u Mačvanskom Pričinoviću početkom nedelje podneta je još jedna krivična prijava, pored one za dovoženje Roma na birališta i plaćanje glasova, ovoga puta na osnovu video-snimka jedan birač priznaje da je dobio 2.500 dinara da bi glasao, kao i da su novac uzeli svi birači iz romskom naselja.

U pravnom timu liste „Nebojša Zelnenović – Šabac je naš“ pretpostavljaju da je SNS kupila oko pet hiljada glasova.

Verovatno zbog toga i kampanja SNS nije bila ubedljiva na terenu, samo nekoliko poseta domaćinstvima.

Takođe, pravni tim podneo je 12 žalbi Gradskoj izbornoj komisiji na tok izbornog procesa. To su slučajevi fotografisanje na biračkom mestu, zatim pretnje i pritisci kratko ošišanih i nabildovanih momaka sa crnim džipovima i slično.

Uz to GIK je podneo 26 krivičnih prijava protiv predsednika i njihovih zamenika na 26 biračkih mesta za falsifikovnje službene isprave za glasanje van biračkog mesta. Ukupno se radi o hiljadu glasova prikupljenih van biračkog mesta.

– Mi smo podneli ustavnu žalbu Ustavnom sudu uz evidentiranje neregularnosti tokom lokalnih izbora u Šapcu. Međutim, Ustavni sud nema obavezu da odgovori na ovu žalbu, a nakon toga, kad se iscrpe sve pravne mogućnosti u Srbiji, jedina adresa je Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu – kaže Aleksandar Mijailović, šef pravnog tima liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, uz opasku da se po odluci tog ništa ne može da se menja u odnosu na izbore.

Prema njegovim rečima, ni rešavanje po krivičnim prijavama ne može da izmeni izborni tok i rezultate izbora, ali može da dovede do kažnjavanja vinovnika izborne krađe.

– Uostalom, odluka Upravnog suda u Novom Sadu je političke prirode, jer se radi o formalnim razlozima da se ponove izbori na 27 birališta zbog prikupljanja glasova van birališta. Ali, o samim neregularnostima na biralištima ovaj Sud se nije izjašnjavao – napominje Mijailović.

Prošle sedmice pravni tim liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ podneo je sedam krivičnih prijava za kupovnu glasova i priprema dokaze za druge slučajeve.

Da se radi o perfidnoj zloupotrebi biračkog prava dokaz su čitavi timovi umešani u to, duboka logistika, i naravno značajna novčana sredstva.

Pa je tako u Gornjoj Vranjskoj evidentirano dvadesetak lica koji su imali tačnu podelu posla: vođenje spiskova i evidencije „kupovine“, deljenje paketa i to najviše Romima, deljenje novca, odvoženje do biračkog mesta, nadgledanje čitave operacije, a navedeno je i deset lica koja su primila novac.

I to jedno 200 evra, a ostali po pet hiljada dinara. U svemu ovome najviše na meti kupovine glasova bili su socijalni slučajevi i Romi.

U Drenovcu zabeleženo je da su Dragoljub i Dejan Jovanović delili pakete, a Budić Tomislav i Janković Milosav delili po tri hiljade dinara za glas SNS-u.

U Mačvanskom Pričinoviću Sofka i Dragan Vasiljković odvozili su Rome na glasačko mesto i delili im po tri hiljade dinara.

U Tabanoviću Siniša Vasiljković se hvalio u kafani da je obezbedio 80 glasova, dovozio Rome na biralište, plaćao im po dve hiljde dinara, a sam naplaćivao po pet hiljade dinara po glasu.

U Ševaricama postoji video-dokaz da je Dragan Vasiljković delio pakete a dvoje lica su to i priznali na video-snimku.

U Štitaru osam lica je priznalo da su primili pakete da glasaju za SNS a troje da su im nudili a da to nisu prihvatili.

Kazne za davanje mita su od tri meseca od tri godine zatvora, a ko je u tome učestvovao kao član biračkog odbora i do pet godina.

Listići dve roze boje

Jedno od nerazrešenih pitanja su falsifikovani glasački listići. Gradska izborna komisija je, u punom sastavu, konstatovala da postoje listići različite nijanse, i to sa 12 birališta.

Džakovi sa izbornim materijalom prosleđeni su u Novi Sad, ali Upravni sud se nije o tome izjašnjavao.

Krivičnu prijavu za nelegalno štampanje glasačkih listića, kojim je grubo narušen izborni proces, podneli su novinari „Podrinskih“. Prema njihovim pretpostavkama, reč je o ima nekoliko hiljada glasačkih listića druge nijanse, koji su završili u izbornim kutijama sa zvaničnim listićima.

Za sada je šabačka policija pozvala novinare „Podrinskih“ da daju zvanične izjave o ovom.

Goran Vujadinović, vlasnik štamparije DEMO PRINT koja je štampala listiće, demantovao je medijske navode da je ta štamparija učestovala i u štampanju faslifikovanih lčistića i založio se za istragu „radi utvrđivanja pune istine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari