Moguća koalicija Verka Stevanovića i Stanojevića? 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Gradska izborna komisija u Kragujevcu, napokon je juče rano ujutro, praktično  u “gluvo doba” (u 3,28 sati) proglasila izbornu listu Grupe građana “Dela, a ne reči – dr Vladica Stanojević”, na kojoj je 37 odborničkih kandidata, i koju je potpisima podržalo 1.262 žitelja šumadijske prestonice, dok je GIK kao validne prihvatio 1.191 potpis.

Razlika u broju prikupljenih i priznatih potpisa znači da je Vladica  Stanojević, zvani Bumbar, kako mu tepaju partijski “arhineprijatelji” iz SNS, i tokom noći između srede I četvrtka morao da dopunjava izbornu listu čiji je nosilac, koju je prethodno, pod delimično drugim nazivom (Grupa građana – dr Vladica Stanojević) predao 25. maja i dopunjavao dva puta, ali bezuspešno, pošto je oba puta bila oborena.

Treći put je oborena juče u ranu zoru, preciznije u 2,43 sati, Stanojević se, u međuvremenu, žalio i Upravnom sudu, koji nije prihvatio njegovu žalbu, pa je, na kraju, morao da pravi novu listu (sa izmenjenim nazivom) i da iznova prikuplja potpise podrške.

– Imali smo mnogo problema i prošli smo pravu Golgotu. Izbornu listu nam je oborio i Upravni sud, a mnogi eminentni pravnici iz Beograda, Kragujevca, Novog  Sada i Niša su mi rekli da je to jedna velika sramota. Ali, nismo se dali, za jedan dan smo napravili novu listu, koju je podržalo 1.262 građana, što nije zabeleženo u istoriji Kragujevca, rekao je, u noći između srede I četvrtka, nakon ponovne predaje liste dr Stanojević, poručujući da on i ljudi sa njegove liste misle da “mogu da pokrenu Kragujevac”, i od njega “naprave lepo mesto za život”.

Vladica Stanojević je, podsetimo, direktor Zavoda za zbrinjavanje odraslih “Male Pčelice” i viđeniji aktivista Srpske napredne stranke, koji je, međutim, mesecima unazad u žestokom, i to javnom sukobu sa rukovodstvom Gradskog odbora SNS u Kragujevcu kojem je na čelu sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Radomir (Nikolićem) i njegova ekipa koju, pored ostalih, čine njegov (Nikolićev) kum i gradonačelnički kandidat SNS u Kragujevcu Nikola Dašić, zvani Luftika, narodni poslanik i savetnik u EPS-u Goran Kovačević, te v.d. direktora Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović.

Da su naprednjaci u nekom srbijanskom gradu ili varoši u žestokom sukobu nije nikakva novost ili, pak, specifičnost kragujevačke političke scene.

Naprotiv, naprednjaci su, oko vlasti, moći i para, zakrvljeni u gotovo u svakom gradu ili varoši diljem Srbije. Kragujevac je, međutim, koliko je, barem javnosti poznato, jedini grad u Srbiji gde prednjaci na predstojeće lokalne izbore idu oficijelno na dve, a neoficijelno na tri listi.  Listu Vladice  Stanojevića, prema njegovim rečima, čine članovi SNS koji ne podržavaju rukovodstvo te stranke u gradu.

Istovremeno, druga grupa nezadovoljnih šumadijskih naprednjaka početkom sedmice pridružila se bivšem gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću, koji je ponovo gradonačelnički kandidat na listi “Zdrava  Srbija –Bolja Srbija”.

Bolji poznavaoci šumadijskih političkih (ne)prilika uveliko špekuliše da se, pored Vladice Stanojevića, konačnom proglašenju njegove izborne liste najviše raduje upravo bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Spasojević i Stevanović su, prema tim špekulacijama, koje nikako nisu bez osnova, već utanačili postizbornu saradnju, pod uslovom da onaj prvi pređe izborni census, a već sada je sasvim izvesno da hoće.

Stanojević je poznatiji pripadnik zajednice od više desetina hiljada Kragujevčana poreklo sa Kosova, od kojih će, kako i on, ali i upućenija javnost s izvesnošču očekuju, veći broj njih da glasa za “svog čoveka iz zavičaja”.

Koliko njih, ne zna se,naravno, ali se osnovano pretpostavlja da će da dobije dovoljno glasova da uđe u lokalni parlament, čega se onaj deo SNS, okupljen oko Nikolića juniora, Dašića Luftike i drugih, najviše i pribojava.

Tim pre što, prema poslednjim istraživanjima izbornog raspoloženja u Kragujevcu, Veroljub Stevanović ima podršku veću od 23 odsto birača, te bi u koaliciji sa Stanojević mogao da bude vrlo ozbiljan kandidat za ponovno preuzimanje gradskog kormila.

Prva nevolja za Stevanovića u konkretnom slučaju leži u činjenici bi eksluzivno mogao da računa na koaliciju sa Stanojevićem, pošto će, izborni prag, prema onom istraživanju, da pređu SNS (iznad 37 odsto podrške) i SPS (11 posto), eventualno Udruženje “300 Kragujevčana” koje bi moglo da dobije nešto više od tri odsto glasova.

Bez obzira na popularnost među zemljacima sa Kosova, Stanojević, gotovo izvesno, neće moći da donese onoliko glasova koliko bi Veroljubu Stevanoviću bilo potrebno da iznova osvoji vlast u Kragujevcu.

Ali, i da nekim slučajem namaknu dovoljan broj koji bi im obezbedio izbornu pobedu, preuzimanje vlasti u Kragujevcu opet ne bi zavisilo od Stevanovića i Stanojevića, no od volje Aleksandra Vučića, pod čijom su političkom kontrolom, javna je, tajna – obojica.

Vučić, opet, nema razloga da vlast u Kragujevcu prepušta Verku Stevanoviću, kojeg kontroliše, ali mu ne veruje.

O tome ko u Kragujevcu ima podršku režima svedoči i to što sutra u Kragujevac dolazi premijerka Ana Brnabić, koja će, kako je najavljeno, u društvu Radomira Nikolića i Dašića Luftike da poseti ona kragujevačka gradilišta koja su glavni izborni adut  Nikolića i njegovog kuma.

Prethodnih dana, u Kragujevcu je, u društvu Niklića i Dašića, boravio veći broj ministara Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari