Na SDA skupovima i albanska zastava 1Foto (Facebok) : Albanska zastava u SDA koloni

Kako odmiče predizborna kampanja, sve glasnije se  govori o pokušaju albanizacije unutar SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i da je u sve to umešan predsednik nevladine organizacije „Kosovo za Sandžak“ Ismet Azizi.

On je, pre petnaestak dana, na grupama svog udruženja uputio je poziv svojim sunarodnicima u Srbiji, da na predstojećim parlamentarnim izborima, glasaju za Ahmedina Škrijelja, generalnog sekretara SDA Sandžaka.

Azizi je napisao, da će Škrijelj „drugi Aćif Bljuta“, koji će se boriti za pravo Sandžaka na autonomiju i za poseban status ovog regiona. Jedan od Azizijevih saradnika napisoa je da je, Ugljaninov blski saradnik „jedan od boraca za prava Albanaca u Sandžaku“.

Aćif Bljuta je, u ovom kraju, poznat kao Aćif efendija. U Drugom svetskom ratu bio je predsednik opštine Novi Pazar, koji je pokušavao da albanizuje grad. Zbog saradnje sa nemačkim okupatorom streljan je početkom 1945.godine u novopazarskom naselju Hadžet.

Otvoreni pokušaju njegove rehabilitacije počeli su pre desetak godina, a na mnogim fasadama ispisano je „Aćif efencija komandant – autonomija Sandžaka“ i u centru Novog Pazara otkrivena mu je spomen ploča u leto 2012, Tom činu prisustvovao je tadašnji ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

Iz Beograda je tadašnji premije Aleksandar Vučić poručivao da će spomen obeležje biti skinuto. Sve je ostalo isto, kao i prebacivanje krivice sa jedne na drugu instituciju. Zvanično, svi su sebe proglašavali nenadležnim.

Škrijelj je peti na listi za republički parlament, ali zagovornici albanizacije pominju samo njegovo ime. Njegovo mesto na izbornoj listi, tumači se kao pobeda „bošnjačke nad proalbanskom strujom“.

Zvaničnog stava SDA Sandžaka nema o otvorenoj podršci samo jednom njenom kandidatu sa narodnog poslanika, niti objašnjenja zašto se na predizbornim skupovima uz stranačku i zastavu sandžačkih Bošnjaka pojavljuje i albanska zastava.

Nezvanično, za takvu ikonografiju, „nalog je stigao iz vrha organizacije „Kosovo za Sandžak““ da se, makar, po jedna albanska zastava mora naći na skupovima SDA.

To je najprimetnije u Tutinu, pa se takva fotografija našla na Azizijevom Fejsbuk profilu. U drugim sandžačkim opštinama, SDA aktivisti nisu dozvolili da se na skupovima pojavljuju albanske zastave.  Posebna je priča, što deca nose partijske i nacionalne zastave na političkim predizbornim skupovima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari