Nedeljkov: Država nas (dez)informisala o epidemiji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Problem je u tome što država nije informisala građane pravovremeno u vezi sa epidemiološkom situacijom, a mi smo se oslonili na nju, kaže za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost, u odgovoru na pitanje zbog čega Crta nije posmatrala ponovljene izbore širom Srbije, koji su se odvili tokom jučerašnjeg dana.

Naime, posmatračka misija Crta donela je odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije ne posmatra ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta.

„S obzirom na to da kao posmatračka misija imamo odgovornost prema velikom broju građana, članova naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima a imajući u vidu porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana, doneli smo odluku da naši posmatrači ne prate ponavljanje izbora 1. jula“, saopštila je ta organizacija.

Sagovornik Danasa ističe da je uoči izbora uputila poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za borbu protiv virusa kovid 19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora 1. jula 2020. godine, ali i da odgovor institucija nije stigao.

– Mi imamo situaciju da se izbori održavaju čak i u domovima zdravlja u gradovima u kojima je zbog epidemije proglašeno vanredno stanje. Izbori su organizovani i u privatnim kućama. Takođe, više ne možete da odete u Vladu Srbije da predate ili uzmete neke dokumente jer je zbog epidemije prebačeno sve na elektronski nivo. Sednice Republičke izborne komisije održavaće se isto tako elektronski… Državna administracija podstiče naše sumnje u vezi sa neodgovornošću države kada je o ovoj kritičnoj situaciji reč. Vidite, za članove biračkog odbora predviđeno je da sede po 14 sati u zatvorenom prostoru, a RIK organizuje sednice elektronski. Pa, ako je sve u redu, zašto RIK zaseda elektronski? – kaže Raša Nedeljkov za naš list.

Dodaje da je u ovakvoj situaciji i pitanje izbora „bukvalno pitanje života i smrti“.

– Nije samo problem što se izbori ponavljaju u prostorima kovid bolnica. Oni se organizuju i u privatnim kućama – zaključuje Raša Nedeljkov.

U saopštenju Crte, objavljenom dan uoči održavanja ponovljenih izbora, ističe se da, iako je mala verovatnoća da se na ponovljenim izborima promene preliminarni rezultati, Crta je planirala da kao i prethodnih godina posmatra i ove izbore na 234 biračka mesta.

Međutim, navodi se, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, kao i činjenicu da od nadležnih institucija nismo dobili nedvosmislenu potvrdu da je okruženje bezbedno za održavanje izbora, „bili smo primorani da odustanemo od posmatranja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari