Prvanović: Podvala i prevara, a ne izbori, dogodiće se 21. juna 1Slobodan Prvanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ne treba pristati na ono što će se dogoditi 21. juna, jer to nisu izbori već jedna vrsta podvale i prevare, a jačeg sredstva od bojkota ne vidim, osim sveopšte građanske pobune, rekao je istraživač na Institutu za fiziku Slobodan Prvanović.

Prvanović smatra da nijedno okupljanje ne treba da se desi dok postoji opasnost da se građani zaraze, ali samo odlaganje izbora, ako nije praćeno promenom uslova, nema nikakvog smisla.

Ako će to što su spakovali za 21. jun da odlože za septembar, onda to nije bitno, bitni su uslovi, rekao je on za N1.

Javnost je posle štrajka glađu Boška Obradovića dobila još jedan dokaz u kakvom sistemu i kakvoj dražvi živimo, a odgovor Radio-televizije Srbije na njegov zahtev ispod je svakog nivoa, ocenio je Prvanović.

Sva tri štrajkača glađu imali su pravo da se obrate na RTS i ta kuća je trebalo da o tom događaju obavesti građane i dopusti im da kažu koji su im razlozi za štrajk.

Obradović je trebalo da zahtev proširi na svu trojicu, kao što je i Aleksandar Martinović trebalo da proširi zahtev da tužilaštvo reaguje po sijaset slučajeva, objasnio je Prvanović.

Govoreći o porukama iz Brisela da svi treba da izađu na izbore i da bojkot nije rešenje, Prvanović je rekao da tome ne treba da pridajemo veliku pažnju.

Nije potrebno da podržavaju vlast ili opziciju, već principe na kojima je EU sazdana, a toga u Srbiji nema i o tome treba da vode računa.

Ovo nisu nikakvi uslovi, unapred je sve poznato i ako bi pristala da učestvuje opozicija bi dala legitimitet ogromnoj podvali i prevari. To ne smemo da dozvolimo, istakao je.

Atmosfera je u zemlji prilično naelekrtisana i na ivici da pređe u građanske sukobe, ne građanski rat – već sukobe, do kojih lako može da dođe, upozorio je Prvanović, dodajući da je zato predložio da se pokrene dijalog predstavnika vlasti i opozicije.

„Da sednu za jedan sto da se dogovore da se smire strasti. U NIN-u izlazi tekst sa takvim predlogom predsednika SANU Vladimira Kostića, što svim srcem podržavam. Očekujem da će i vlasti i opozicija pozitivno reagovati na taj poziv i da će to toga doći, rekao je Prvanović.

Govoreći o stanju u medijima, on je ocenio da je situacija katastrofalna. Proizvode se lažne vesti, laži o kojekavim događajima, preterivanja svakakve vrste, jeziva situacija je što se tiče medija i REM bi morao hitno da reaguje i da to sredi, zaključio je Prvanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari