RIK poništio rešenje o odbijanju izborne liste Pokret Levijatan-živim za Srbiju 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je večeras prigovor Grupe građana i poništila rešenje o odbijanju njihove izborne liste „Pokret Levijatan-živim za Srbiju“.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da će se na narednoj sednici ponovo odlučivati o toj izbornoj listi.

Član RIK-a Boris Košćal kazao je da to telo nije nadležno da „ulazi u načine prikupljanja potpisa“ i dodao da su potpisi mogli biti skupljeni i ranije ali da nisu predati RIK-u.

RIK je na prethodnoj sednici doneo odluku da se odbija proglašenje izborne liste Grupe građana „Pokret Levijatan-živim za Srbiju“ za parlamentane izbore 21. juna jer je ta lista dostavila 3.930 pravno valjanih izjava, dok je od nje zaključkom RIK-a od 6. juna bilo traženo da dostavi još najmanje 3.085 pravno valjanih izjava koje podržavaju tu listu, ali su pojedini članovi RIK-a izrazili sumnju da je taj pokret sam prikupio potpise.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta rekla je da ta grupa građana za mesec i po dana nije uspela da sakupi 10.000 potpisa ali da je za dva dana sakupila 4.000 dodajući da je Grupa građana „Pokret Levijatan-živim za Srbiju“ za 48 sati „prikupila toliko potpisa da je formalno ispunila uslov, ali da mi svi znamo da to nije tako“ zbog čega je najavila da neće glasati za proglašenje ove izborne liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari