Ružić: Birački spisak digitalizovan i nikad ažurniji 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je birački spisak koji je zaključen 5. juna „nikad ažurniji“, da su zahvaljujući digitalizaciji uvezani podaci iz nekoliko baza, kao i da je u biračkom spisku „mnogo toga pročišćeno“.

Ružić je za TV N1 rekao da je u periodu pre zaključenja biračkog spiska za izbore 21. juna sprovedena digitalizacija, da su povezane matične knjige umrlih i venčanih sa jedinstvenim biračkim spiskom, kao i da se elektronskim putem sve promene ažuriraju.

Prema njegovim rečima, to što je sad spisak ažurniji ne znači da je u prethodnim izbornim ciklusima „na bilo koji način dovođena u pitanje njegova regularnost“.

Na pitanje zbog čega onda građani misle da su moguće manipulacije sa biračkim spiskom Ružić je rekao da to – nije dokazano.

„I to je posledica percepcije i izvitoperene komunikacije s javnošću o spiskovima. Značaj spiska je veliki, a na žalost, političari ponekada, naročito u opoziciji, umeju da devalviraju taj značaj i stvara se percepcija u javnosti koja ne korespondira s realnim stanjem. Bilo je mrtvih duša na spisku, ali to nije ni na koji način uticalo na rezultate glasanja“, rekao je Ružić.

Ružić nije hteo da komentariše navode iz dela opozicije da je strankama koje izlaze na izbore potpise skupljala vladajuća koalicija.

Ružić je rekao i da je uveren da izbori neće biti ugroženi bojkotom, jer je opozicija, kako je rekao, pokazala „potpunu dezorijentisanost“, kao i da očekuje da će Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je funkcioner, napraviti krupniji iskorak za neka buduća vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari