Server: Pobeda Vučića i SNS uverljiva, ali umrljana 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić ostvarili su ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, ali je ona umrljana pošto nije postignuta demokratskim sredstvima, ocenio je profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server.

„U načelu, nisam pristalica bojkota, ali razumem da je u ovom slučaju opozicija identifikovala neke stvarne nedostatke u demokratskom okruženju, posebno nedostatak slobode medija i nezavisnog pravosuđa. To su faktori koji su doveli do bojkota i oni su narušili ovu pobedu“, izjavio je Server za Glas Amerike.

On je ocenio da su predsednički izbori sledeća prilika koju bi opozicija trebalo da iskoristi da se ujedini oko snažnog kandidata i takmiči se čak i ako uslovi ne budu mnogo bolji.

Dodao je i da ne vidi kako bi izborni uslovi mogli biti bolji, jer po njegovim rečima Vučić ne oseća nikakav pritisak da pruži veću slobodu medija, učini pravosuđe nezavisnijim ili popravi brojne druge stvari koje treba popraviti u Srbiji.

„Evropska unija je delimično odustala od svoje odgovornosti, Amerikanci snažno podržavaju predsednika Vučića i njegove teritorijalne aspiracije u pogledu Kosova, tako da ne vidim odakle bi potekao pritisak“, dodao je Server.

Upitan da li misli da će Vučić postići dogovor o Kosovu, Server je rekao da nije siguran da to zna i sam Vučić, koji je „uvek bio otvoren u pogledu toga da želi nešto da bi postigao dogovor, a prilično je otvoreno i stavio na znanje da želi određenu teritoriju unutar Kosova“.

„Ali, to neće biti moguće, neki realni dogovor o teritoriji sa Kosovom, jer je kosovska vlada protiv toga, skupština i narod Kosova su protiv toga kao i Srbi južno od reke Ibar. Ne vidim da će se uskoro postići dogovor o osnovnom pitanju pune normalizacije, uspostavljanju diplomatskih odnosa, priznanju i ulasku Kosova u UN“, rekao je Server.

On je rekao da može da podrži zalaganje specijalnog predstavnika Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela za ekonomske sporazume, ako je to, kako je dodao, zaista slučaj.​

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari