SHARE Fondacija i HBS prate onlajn izbornu kampanju 1Foto: Medija centar Beograd

SHARE Fondacija je danas u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel (HBS) održala konferenciju za medije na temu praćenja i izveštavanja o izbornoj kampanji na internetu.

Konferenciju je otvorio direktor beogradske kancelarije HBS Simon Ilze, naglasivši da je ono što se dešava na internetu važno, ali sada postaje još važnije, jer se politički skupovi i događaji otkazuju i sve se premešta u digitalno okruženje.

S obzirom na to da će se od sredine marta, zahvaljujući SHARE Fondaciji i međunarodnim partnerima, Srbija naći na proširenoj listi zemalja gde Fejsbuk aktivno prati političko oglašavanje, tim SHARE Fondacije će tokom kampanje pratiti predizborne aktivnosti na Fejsbuk stranicama političkih stranaka i njihovih lidera, dok će na Tviteru analizirati mrežu komunikacije političkih aktera.

Andrej Petrovski, tehnički direktor SHARE Fondacije, nada se da će politička borba biti poštena i da neće biti povreda digitalnih prava, a ukoliko ih bude, SHARE Fondacija će biti tu da ih zabeleži i adekvatno reaguje.

Dodatno, poseban segment praćenja kampanje biće analiza političkih sadržaja na sajtovima reprezentativnih medija.

Anđela Milivojević, istraživačka novinarka, poručila je da su ciljevi istraživanja da se sazna koje stranke i lideri su dominantni u onlajn medijima, kao i koje teme će biti najzastupljenije tokom kampanje.

“Ovo će biti dobar indikator kako se na javno mnjenje utiče kroz onlajn medije”, izjavila je Milivojević.

Na početku kampanje, SHARE Fondacija je političkim partijama poslala tekst Deklaracije o poštovanju internet sloboda u političkoj komunikaciji i na taj način ih podsetila na pravila koja treba da poštuju u okviru političkih aktivnosti.

Bojan Perkov iz SHARE Fondacije istakao je da je Poverenik već upozoravao na prakse političkih stranaka u vezi sa podacima o ličnosti građana.

“Mora da postoji svest o tome da su podaci o političkim stavovima naročito osetljivi i uživaju viši nivo zaštite”, navodi Perkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari