Tončev: To je naš pobednički stav 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Socijalistička partija Srbije vodi kampanju pod sloganom „Trideset godina postojimo postojano“.

U ovoj partiji kažu da je izabrani slogan potpuno logičan i da je proizašao iz stvarnosti, jer je SPS u proteklih trideset godina prošao kroz brojna iskušenja i probleme i uspeo sve da prebrodi. „Mi kao u nekadašnjoj (jugoslovenskoj, prim. nov) himni uprkos svemu stojimo i dalje postojano“, objašnjavaju u SPS, dok politički analitičari sagovornici Danasa kažu da bi slogan bio mnogo jasniji i potpuniji da su socijalisti dodali i da su tri decenije u vlasti.

Novica Tončev, potpredsednik SPS i predsednik Skupštine opštine Surdulica, pojašnjava za Danas da socijalisti neće samo u izbornoj kampanji da obeležavaju značajan jubilej postojanja partije, već će to obeležavanje trajati čitave ove godine .

„Sve ove godine SPS traje i definiše političku stvarnost Srbije, vodeći državu samostalno ili u koaliciji sa najjačim strankama. Aktivnosti SPS-a usmerene su na zadobijanje poverenja, odnos prema svakom glasaču, svakom zaseoku, kući, pre i posle kampanje. Izbori su samo prilika da se pokaže ko koliko može, koliko se kome veruje. U SPS su jasno definisani i podeljeni zadaci među koordinatorima, kako bi izborni rezultati pokazali kolika je snaga svakog od nas i koliko je ko spreman da interese stranke stavi ispred ličnih interesa“, ističe Tončev.

Dodaje da je na predstojećim izborima prioritet SPS da pokrene i sve one koji su iz najrazličitijih razloga neodlučni i koji su možda zaboravili da su važni, da se pitaju i da se njihov glas računa.

Na pitanje da li će to i SPS ići u kampanju od kuće do kuće, Tončev odgovara da će on lično na jugoistoku Srbije razgovarati sa svim građanima, u svakom gradu u svakom selu. „Nadam se da ćemo zajedno sa novim, mladim ljudima, SPS-u vratiti ugled najveće i najproduktivnije partije kojoj je državni interes imperativ delovanja. SPS je po svojoj prirodi i suštini pobednička partija i takav ćemo stav imati u kampanji. Siguran sam da će rezultati na lokalnim i parlamentarnim izborima to i potvrditi“, navodi Tončev. U SPS navode i da će se na izbornim listama videti generacijska obnova, ali da se bilo kakve čistke kadrova ne mogu očekivati.

Sagovornici Danasa kažu da je zanimljivo što su socijalisti u februaru krenuli u obeležavanje jubileja stranke koji je tek u julu i da tu nema baš neke naročite simbolike.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, primećuje i da se za proteklih trideset godina menjala politika i pozicija SPS, ali da je ta stranka, sa izuzetkom jedne godine, sve vreme u vlasti. „U tom kontekstu taj njihov slogan i nije toliko besmislen kako se činilo na prvi pogled“, kaže Vukadinović.

Politikolog Cvjetin Milivojević pita se pak zašto su socijalisti izabrali samo poslednjih trideset godina, a ne prethodnih sedam decenija na vlasti.

„Mi koji imamo malo duže pamćenje znamo da je SPS nastao kao bogato nedonošče iz incestualne veze između Saveza komunista i SSRN. Ja se na mestu SPS ne bih stideo tog perioda i rekao bih sedam decenija vlasti. Čini mi se da je jedan od razloga zbog čega socijalisti insistiraju na jubileju to što je DS prošle godine obeležila sto godina postojanja i tri decenije od obnavljanja stranke. Cilj socijalista je da pokažu da su oni najstarija stranka, ali to je tačno ako se računa samo period od 45 godine na ovamo“, ističe Milivojević. Dodaje da je najtačnije da je SPS stranka kontinuiteta vlasti, ali da, kako kaže, ne može da se načudi odakle socijalistima blizu 10 odsto glasova.

Sagovornik Danasa navodi da se izvorno biračko telo SPS smanjilo, da se stranka u međuvremenu nije pozicionirala kao moderna levica i da samim tim nema nove glasače. „SPS ima problem sa sopstvenim identitetom, pa više liče na podgrupu SNS, čak ne ni na frakciju unutar SNS. NJihova prava snaga pokazana je na prošlim beogradskim izborima kada su jedva prešli cenzus uz pomoć prijatelja. Jasno je da zavise od dobre volje Vučića, ali pitanje je dokle će on imati dobru volju da im prebacuje glasove koji su prirodno njegovi“, smatra Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari