U 12 džakova sa izbora u Šapcu različiti listići 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/MO

Na zahtev Upravnog suda iz Novog Sada dostavljeni su džakovi sa glasačkim listićima iz Šapca. Gradska izborna komisija zapisnički je konstatovala da u 12 džakova ima različitih glasačkih listića što je krunski dokaz o neregularnosti izbora. 

Takođe, pored  toga GIK je konstatovala  da na svih sto izbornih mesta nisu validno potpisani svi članovi izborne komisiji i da postoji oko hiljadu glasačkih listića prikupljenih van biračkog mesta bez potrebne potvrde GIK.

Zbog toga je GIK poništila lokalne izbore na svih sto biračkih mesta.

Na falsifikovane listiće već u utorak na portalu „Podrinskih“ upozorio je kolumnista ovog lista Hanibal Kovač.

– Prema mojim saznanjima i tvrđenjima brojnih građana koji su videli glasačke listiće koji se razlikuju po boji i nijansi, tamniji od originalnih, i proveravajući dalje takve činjenice to mi je izazvalo osnovanu sumnju da se radi o falsifikatu. Ako uzmemo u obzir da GIK propisuje da glasački listić mora biti jednoobrazan  onda se postavlja logičko pitanje da li je moglo doći do štamparske greške – zapitao se Kovač.

Međutim, kako kaže, ista štamparija već godinama unazad štampa glasačke listiće za Grad Šabac.

– Sumnju mi je izazvala i činjenica da vlasnik štamparije Goran Vujadinović nekoliko dana pre štampanja listića na portalu Podrinskih kudio i vređao GIK što je odbila listu  bivšeg gradonačelnika Miloša Miloševića, inače njegovog brata – ističe on.

Kako navodi, posumnjao je da je tu u pitanju neka vrsta sabotaže sa SNS oko doštampavanja glasačkih listića.

– Sumnju je pojačalo i to što je Vujadinović pristao da štampa glasačke listiće za je jednu trećinu jefitnije nego pre četiri godine. Kada sam sve sabrao ustvrdio sam da postoji više hiljada glasačkih listića koji se razlikuju od originalnih – kaže Kovač.

Takođe, kako ističe, veoma je važno da je GIK konstatovala da postoje različiti listići i to su potpisali svi njeni članovi.

– Nakon toga, kao što zakon nalaže da se prijavi svako krivično delo, zajedno sa direktorom Podrinskih  Ivanom Kovačevićem podneli smo kirvičnu prijavu protiv NN za štampanje falsifikovanih glasačkih listića čime je došlo do izborne krađe. To smo uradili kao uzbunjivači, a na Tužilaštvu i policiji je da postupa dalje po Zakonu. Meni je sasvim svejedno ko je i zašto ovo učinio , ali sam veoma ponosan da su se moje sumnje potvrdile. Činjenica je da je došlo do izborne krađe, i to ne može niko da porekne, navodi Kovač.

On dodaje da je indikativno da ni naprednjaci nisu euforično, kako umeju, proslavili dugo čekanu izbornu pobedu, i da se o tome ne izjašnjava Aleksandar Vučić. Očekuje se da o svemu ovome svoj sud daju i predstavnici Evropske unije.

O narušavanju izbornog procesa u Šapcu svedočilo je i 123 birača o čak 262 slučaja zloputrebe na biračkim mestima.

I pored svega do sada se nijednom nije oglasilo Tužilaštvo kao ni policija a radi se o krivičnim delima koja povlače zatvorsku kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari