Vučić: Ko bude vršio nasilje tokom kampanje, biće kažnjen bilo da je iz vlasti ili opozicije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Aleksandar Vučić zamolio je večeras demonstrante ispred Skupštine i iz redova SNS i iz Dveri da se raziđu jer pandemija korona virusa još nije završena.

U obraćanju javnosti najvljenom tokom popodneva predsednik Srbije i SNS naveo je da su ga upravo iz Bezbednosno-informativne agencije obavestili da se u tom trenutku pred Narodnom skupštinom nalazi 5790 onih koji su za SNS i “64 ili 65 pristalica Dveri”.

– Ovo ne govorim da bih se hvalio, nego da ih pozovom da se ne okupljaju zato što epidemija nije završena, zato da ne dovode u opasnost svoje i druge živote, živote svojih roditelja, poručio je Vučić primećujući da su pojedini opštinski odbori SNS bili revnosni u tome da daju podršku poslanicima SNS koji su u “kontraštrajku”.

Najavio je da će biti okupljanja biti moguća krajem maja i ukazao da se popuštanje u pridržavanju epidemijskih mera vidi i u tome što je danas dve trećine novozaraženih korona virusom bilo iz Beograda.

Pozvao je da se poštuje ustavni poredak, i napomenuo da mu je nedopustivo da se građani izlažu opanosti od pandemije.

– Drago mi je što je poslanik Ševarlić odustao, on je hrabar ozbiljni stariji čovek i razumem razloge zbog kojih je i počeo štrajk glađu, reč je o brutalnom falsifikatu određenih medija, koji se eto i time služe, rekao je Vučić ciljajući na video snimak dela njegovog obraćanja u kome pominje suverenost Kosova.

Takođe, Vučić je istakao da je više puta razgovarao danas sa poslanicom Sandrom Božić i da je uspeo da je ubedi da odustane od štrajka, budući da ima i dvoje dece kući.

“Zamolio sam je da ode, nije lako ni jednoj dami da sedi tamo, videli ste, naši poslanici su zaista štrajkovali, sedeli su na stolicama i nisu se pomerali”. Za poslanika Aleksandra Martinovića, Vučić je rekao da će ubeđivanje biti teže, i da će razgovarati ili ga posetiti tokom noći budući da Martinović veruje u svoje razloge zbog kojih štrajkuje.

Osvrćući se na taj razlog – traženje reagovanje tužilaštva na cepanje sakoa Marjana Rističevića, Vučić je ponovo pomenuo da je nekadašnja vlast imenovala tužioce. Dodao je i da oni moraju imati nezavisnost u radu, i da uprkos brojnim primedbama i nepravdama, SNS ne treba da vrši pritisak, da to mogu drugi, ali ne i vladajuća partija.

Vučić je u nastavku govora osudio “napad na Rističevića”, a zatim ukazao i da se novinari ne smeju napadati, koliko god se nekom to kako novinari rade ne sviđaju.

U tom smislu rekao je da je uhapšen D.G. koji je pretio novinarki Vremena Jovani Gligorijević.

Na kraju Vučić je poručio da se povlači sa čela Kriznog štaba za ekonomiju u epidemiji korone i pročitao, po njegovim rečima, povoljne ekonomske pokazatelje za Srbiju.

Opozicija neće razgovor

O pozivu Boška Obradovića na razgovor, ne pominjući ni njega, ni druge iz opozicije po imenu Vučić je rekao da ih je bezbroj puta zvao na razgovor, ali “da oni kažu da sa mnom ne mogu da razgovaraju”. Javno sam ih na konferenciji za novinare pozvao na razgovore u ponedeljak (4. maja, prim.nov), ali su odbili, a ja ucene i pretnje ne prihvatam, poručio je Vučić.

Vučić: Izveštaj Fridom hausa neozbiljan i pun netačnosti

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je izveštaj organizacije Fridom haus o Srbiji veoma neozbiljan i pun netačnosti.

„Pročitao sam izveštaj, to je veoma neozbiljno štivo, puno netačnosti. Mislio sam da to piše grupa stručnjaka, a onda sam shvatio da piše jedan čovek, novinar BIRN“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u predsedništvu Srbije.

Vučić je kazao da mu je „najsmešnije bilo što su se za to štivo uhvatili oni koji su uvek govorili protiv“ američkog milijardera Džordža Soroša i dodao da je on „jedan od najvećih finansijera“ organizacije Fridom haus.

„Ima u izveštaju i stvari koje su istinite i na kojima moramo da radimo i da ih popravljamo“, naveo je Vučić.

U izveštaju Fridom hausa za 2019. godinu, Srbija prvi put od 2003. godine nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“, već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Gligorijević: saznala sam sa televizije da je D. G. uhapšen

Novinarka Vremena, Jovana Gligorijević, napisala je na svom Facebook profilu da je iz izjave predesdnika Srbije saznala da je  D. G. koji joj je pretio, uhgapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.