Novi Pazar, Beograd – U beogradskoj Bajrakli džamiji juče je održana sednica Sabora Islamske zajednice Srbije na kojoj su proglašen Ustav i formirani privremeni izvršni organi IZS. Za vršioca dužnosti reis-ul-uleme imenovan je muftija Hamdija Jusufspahić, dok je ingerencije vrhovnog Sabora privremeno preuzeo postojeći Sabor IZS, saopšteno je posle jučerašnje saborske sednice.

Novi Pazar, Beograd – U beogradskoj Bajrakli džamiji juče je održana sednica Sabora Islamske zajednice Srbije na kojoj su proglašen Ustav i formirani privremeni izvršni organi IZS. Za vršioca dužnosti reis-ul-uleme imenovan je muftija Hamdija Jusufspahić, dok je ingerencije vrhovnog Sabora privremeno preuzeo postojeći Sabor IZS, saopšteno je posle jučerašnje saborske sednice. Takođe je odlučeno da se na svim nivoima raspišu izbori za predstavnička tela i organe IZS.
Izbori će se, kako je za Danas izjavio imam beogradski Muhamed Jusufspahić, održati najkasnije šest meseci od donošenja odluke.
– Rok od pola godine potreban je zbog džemanata, lokalnih verskih zajednica iz svih opština u Sandžaku koje su nam dale podršku, a koje žele da se organizuju kao sandžački mešihat. Na drugim mestima izbori će se održati i ranije – objašnjava imam Jusufspahić.
Na pitanje da li će to otvoriti nove sporove sa Islamskom zajednicom Sandžaka Jusufspahić odgovara potvrdno, ali napominje da je „inicijativa potekla iz samih džemanata u Sandžaku koji smatraju da centar islamske zajednice ne treba da bude van Srbije“.
Posle javnog spora IZ Srbije i IZ Sandžaka o načinu na koji treba da dođe do objedinjavanja islamskih zajednica na teritoriji Srbije u zajedničku organizaciju, krajem januara 2007. Sabor IZS doneo je odluku o osnivanju Rijaseta kao svog vrhovnog tela. Kako je obrazloženo, odluka je „u skladu s opredeljenjem pripadnika islamske zajednice da poštuju pravni i teritorijalni integritet svoje države koja nalaže da vrhovna uprava IZS mora da bude u okvirima Republike Srbije s legitimnim pravom za uspostavljanje dobre saradnje sa svim islamskim zajednicama iz država u okruženju.
Mevlud Dudić, predsednik Odbora za objedinjavanje islamskih zajednica u Srbiji, izjavio je za naš list da Islamska zajednica Sandžaka jučerašnji skup u Beogradu smatra „neozbiljnim i kao takav ne želi da ga komentariše“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari