Atmosfera na Vučićevom mitingu u Kragujevcu: Šapićevi se guraju, SPS-ovci kuliraju 1Foto: Z.S.M.

Još od 10 sati Kragujevčani javljaju i razmenjuju poruke na društvenim mrežma. „Snimljeni” su prvi autobusi kojima stiže organizovana podrška na „veličanstveni” miting Aleksandra Vučića u grad na Lepenici. Autobusi njih 15-20 parkirani su u Šumaricama kod stadiona „Čika Dača” a njima su mahom pristigli žitelji drugih mesta u Šumadiji: Aranđelovca, Knića, Topole, Rače, levačkog kraja.

Na zbornom mestu su se okupljali do 11 sati i 15 minut a onda su u koloni krenuli kroz Veliki park ka glavnoj ulici gde ih spontano – organizovano čekaju kragujevačke SNS pristalice koje su na mestu istorijskog sastanka, kako im je naglašeno u firmama i preduzećima, morali da budu pre 11 sati.

Za istoriju ostaje zabeleženo da iz slobodarskih Šumarica kroz Veliki park prvi stupiše Dulenci sa sve natpisom a onda za njima i svi ostali.

– Da nije došao Vučić, ovi iz Dulena ne bi ni znali gde je Kragujevac, dobauje mladić iz bašte kafića.

Atmosfera na Vučićevom mitingu u Kragujevcu: Šapićevi se guraju, SPS-ovci kuliraju 2
Kragujevac je za Vučića a i Veliko Polje Foto: Z.S.M.

A, pri vrhu ulice već zgomilani domaći podržavaoci veličanstvenog mitinga: narodne nošnje, zastave SNS-a i Pokreta socijalista, razglas sa koga ječi „brže, jače boje” i „mir, stabilnost, Vučić”.

– Gde su one naše Grbičanke, čuje se u masi.

– Halo, ovde smo, kod… Ne znamo kako se zove, vidno je uzbuđena jedna starija gospođa koja je došla da svoju podrušku ali se izgubila od baze.

– Mi smo kod nekog semafora, pokušava da smiri situaciju njena vršnjakinja i javi se centrali.

– Gde je Beloševac? Neka se neko javi!

– Zastave u centar povorke, na ulicu, nemojte da idete po trotoaru, pojašnjava mlada aktivistkinja iz organizacije.

Formira se povorka sa transparentom na čelu „Mir, stabilnost, Vučić” koju uz zvuk dobošara i „Marša na Drinu”, povedoše čelnici lokalnog SNS-a gradonačelnik Nikola Dašić, načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić i Nataša Jovanović, najbolje rangirana kandidatkinja za repubublički parlament iz Kragujevca na SNS listi.

Atmosfera na Vučićevom mitingu u Kragujevcu: Šapićevi se guraju, SPS-ovci kuliraju 3
Lokalni čelnici SNS-a poveli povorku „Mir, stabilnost, Vučić” kroz glavnu ulicu Foto: Z.S.M.

Dostojanstveno u mimohodu prolaze ispod bilborda sa koga se na njih blaženo smeška Ivica Dačić.

Kod „Pionira” sačekuju ih Kragujevčani sa „dobrodošlicom”.

– Marš iz Kragujevca!

– Vučiću lopove!

– Izdao si Kosovo!

Provokacije „padaju” sa obe strane.

– Ako smo mi izdajnici, a vidi koliko nas je, šta si onda ti, durašan je čičica iz gomile.

– Ajmo sendvičari!

– Siđite na ulicu, dobacuju pristaše SNS-a ljudima koji ih gledaju sa prozora i terasa.

– Nećemo. Sramota nas da budemo na ulici sa vama, odgovara mladić iz zgrade kod „Maksija”.

Atmosfera na Vučićevom mitingu u Kragujevcu: Šapićevi se guraju, SPS-ovci kuliraju 4
Mitingaši doveženi iz Šumadije od jutra se okupljali u Šumaricama kod stadiona Foto: Z.S.M.

U toj „razmeni paljbe” stigoše i do samog centra, u kome su bašte lokala za potrebe veličanstvenog mitinga odavno raskrčene a saobraćaj i parkiranje zabranjen još dan ranije. Preko zdanja nekadašnjeg „Centrotekstila” ogroman natpis „Kragujevac” je uz Vučića. Sa veličinom transparenta podrške ni Knićani se nisu obrukali.

Sa moćnih zvučnika odjekuju odabrane Vučićeve sentece i aforizmi a čuje se glas Ane Brnabić. Audio se grade i izgrađuju kilometri auto puteva, ulaže, investira, inovira. Preduzimljiviji prodaju zastavice Srbije, šešire – vrućina je, vuvuzelice. Mića Češalj prosi na svom standardnom mestu neometan od strane veličanstvenog mitinga podrške. Pored bine „Lastin” autobus sa odednicom Pink – Kragujevac.

Prisutne sve beznednonosne strukture uključujući i privatne agencije. Iz Pešačke zone ne može da se mrdne.

– Ja bih samo da prođem, vapi jedna baka.

– Ne može, odlučna je mlada aktivistkinja u plavoj stranačkoj uniformi.

Za ovu baku niko ne brine da li kasni na ručak ili možda ne može da uzme terapiju.

Stižu i saveznici, saborci, koalicioni partneri. Oni bivši Šapićevi guraju se u prve redove, SPS-ovci, iskusno stižu poslednji i kuliraju na kraju gomile u hladovini.

– Sabijte se i više ka dole, opominju organizatori i aktivisti.

– Nema ih mnogo. Sa sve ovima što su ih dovezli. Pa, oni koliko članova imaju na papiru tri Pešačke zone su mogli da popune. Njima nisu došli ni članovi iz Kragujevca, ceni jedan od Kragujevčana sa strane.

– Njima ovo dođe kao neki izlet u Kragujevac. Odrade Vučićev miting pa posle u kupovinu, dodaje njegov ortak.

Atmosfera na Vučićevom mitingu u Kragujevcu: Šapićevi se guraju, SPS-ovci kuliraju 5
Samo beogradski krug dvojke ne podržava Vučića jer ne vole svoju zemlju – glumac Lazar Ristovski Foto: Z.S.M.

Omladinci iz „Arhangela” otpevaše himnu a veličanstveni miting otvori mlada ali oštra Jelena Milosavljević iz karatistkinja iz Aranđelovca, kandidatkinja sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” po kojoj je njihov kandidat za predsednika najveći garant mira.

– Predsedniče, budite ponosni, ispisali ste istoriju, završi ona usklikom svoje obraćanje.

Za poslaničkog kandidata, glumca Lazara Ristovskog kampanja koja je u toku je ubedljivo „najuspešnija i najkreativnija na ovim prostorima” a ko ne podržava Vučića – ne voli Srbiju. Po njemu, na svu sreću, to su samo oni iz „beogradskog kruga dvojke”, ljudi „sužene svesti” i „licmeri koji su već prošlost”, koji bi „da vladaju zemljom koju ne poznaju i ne vole”.

Prva na ovoj listi za Narodnu skupštinu prof. dr Danica Grujičić istače sa bine da se za njenih 40 godina rada u zdravstvu nikada više nije ulagalo u ovu oblast nego sada. Ona nema nikakvu dilemu za koga će glasati 3. aprila.

– Kragujevac više nikada neće biti slepo crevo, obeća okupljenim pristalicama Aleksandar Vučić i u dvadesetominutnom nadahnutom obraćanju pobroja sve što će biti investirano u ovaj grad i regiju.

Poput prethodnih kampanja tu su putne infrastrukture, klinički centri, velelepni stadioni…

– U čemu je to Srbija ikada bila prva u Evropi, sem u sportu? A, poslednje dve godine smo prvi u ekonomskom rastu i razvoju. To ne znači da smo bogati kao Nemci ali znači da nam više ne treba sto godina da ih stignemo, već sada – 30 do 40, napomenuo je on.

Atmosfera na Vučićevom mitingu u Kragujevcu: Šapićevi se guraju, SPS-ovci kuliraju 6
Više nam ne treba 100 godina da stignemo Nemačku već samo 30 do 40 – pod sigurnom rukom Aleksandra Vučića Foto: Z.S.M.

Kao posebno iznenađenje, koje će „uskoro biti obeobelodanjeno” predsednički kandidat Aleksandar Vučić najavi nabavku novog naoružanja i opreme za vojsku, što je dočekano ovacijama.

Zahvaljujući se svojim pristalicama koje su došle da ga pordrže „a, mogli su ovaj lepi dan da provedu sa svojim porodicama” on za kraj istače – „da ko ne zna šta je Šumadija, ne zna šta je Srbija”.

Veličanstveni miting se završi.

-Kako ćemo tri kilometra sad peške do tamo gde su nam parkirani autobusi. Da li u Kragujevcu postoji taksi?, vidno je smorena jedna mlađa žena.

Postoji, gospođo, postoji, ali je saobraćaj u centru blokiran zbog mitinga. Podrška, ipak mora na neki način da se plati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari