Čestitke Donjecku i Lugansku, ručak sa Bećkovićem, #GlasajProtivVučića... Šta sve stranke tvituju uoči izbora? 1Foto: B. Đ.

Osim standarne podele na vlast i opoziciju, tokom ovih predizbornih dana postoji i podela na one koji su potpise za izbore skupili i one koji ih još skupljaju. Tu je i treća grupa, onih koji kampanju vode, a na izbore ne izlaze, poput Narodnog slobodarskog pokreta.

Kojoj god da grupi pripadaju stranke i pokreti koriste Tviter kako bi došli do građana.

Prva od strane Republičke izborne komisije (RIK) proglašena lista – koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) “Aleksandar Vučić, Zajedno možemo sve“ na Tviter profilu SNS danas se nije obračunavala sa opozicionim aktivistima, za razliku od pre dva dana kada su Sava Manojlovića (Kreni-promeni) nazivali “pazovčićem lažljivim“. Danas su okačili snimak sa razgovora sa mladima, na kom je Ana Brnabić poručila da “Borbu za ostanak mladih u Srbiji ne može da dobije samo jedan čovek. Jedino ukoliko radimo zajedno, kao tim, možemo to da uradimo, a prvo pravilo je da verujemo u sebe da možemo da pobedimo.“

Na glasačkom lističu 3. aprila druga lista će biti “Ivica Dačić – premijer Srbije“, koalicija Dačićeve Socijalističke partije Srbije (SPS), Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i Zelenih Srbije Ivana Karića.  Socijalisti su na Tviteru podelili gostovanje Dušana Bajatovića, generalnog direktora “Srbijagas“, na jutarnjem programu TV Prva. Jedinstvena Srbija je svoj Tviter nalog poslednji put koristila 2019, a Zeleni Srbije čak 2017. godine.

Treća proglašena lista je manjiska lista Saveza vojvođanskih Mađara, čiji je nosilac Ištvan Pastor. Ova stranka ne poseduje Tviter nalog, kao ni njen predsednik Pastor.

Ispod SVM na listiću će biti lista Srpske radikalne stranke “dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“. Oni su retvitovali na stranački profil, tvit potpredsednika radikala Aleksandra Šešelja u kom čestita narodu Donjecke i Luganske narodne republike “prvo međunarodno priznanje“. Podsetimo, ove samoproglašene republike na teritoriji Ukrajine je juče priznao ruski predsednik Vladimir Putin.

“To je rezultat borbe za slobodu nepokolebljivog ruskog naroda“, prokomentarisao je Šešelj i okačio fotografije svog boravka u Donjecku 2017. godine. Isti tekst je napisao i na ruskom jeziku.

Nosilac liste broj 5 “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), danas je sa koalicionim partnerima bila u Nišu odakle je poručila da je to grad iz kog “je ‘96. krenuo građanski protest koji se proširio na celu Srbiju kada smo se izborili za svoj glas“. Video je podelila na svom Tviter profilu. Ovu koaliciju čine SSP, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, Pokret za preokret, Sindikat Sloga, Pokret Slobodna Srbija.

Koaliciju NADA čine Demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića, frakcija Pokreta za obnovu kraljevine Srbije Vojislava Mihajlovića, i oni će na listiću biti ispod liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije“. Nosilac liste je general u penziji Božidar Delić, predsednik pokreta “Nema nazad iza je Srbija“. Zbog spora unutar POKS-a između dve struje, one Žike Gojkovića i one Vojislava Mihajlovića, ova struja POKS-a je potpisana kao “Za kraljevinu Srbiju“.

DSS na svom profilu danas tvitova nije imao, a juče su fotografiju sa, kako je navedeno, ručka nakon proglašenja njihove beogradske i parlamentarne liste. Ručku je prisustvovao i pesnik Matija Bećković. POKS ima svoj Tviter nalog, ali nije poznato kojoj je struji on pripao, jer objava već duže vremena na njemu nema.

Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja, koja nastupa kao manjinska lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja“, na ličnom Tviter profilu podelio je juče svoje gostovanje u jutarnjem programu “Sandžak TV“.

Lista koalicije “Moramo“ (Akcija, Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd), je na profilu koalicije obavestila glasače da zvanično na parlamentarnim izborima u aprilu nastupa pod rednim brojem 9!

Svoju listu RIK-u su danas predali Srpski pokret Dveri i frakcija POKS-a oko Žike Gojkovića, pod nazivom “Patriotski blok“.

Potpise je predala i lista “Suverenisti“, koalicije Dosta je bilo Saše Radulovića, Zdrave Srbije Milana Stamatovića i pokreta Živim za Srbiju Jovane Stojković. DJB je podelio fotografije iz RIK-a, isto je učinila i Zdrava Srbija, a Jovana Stojković je na svom profilu upitala medije zašto njihovu listu “prenose kao nemi film“.

Nova stranka Arisa Movsesijana je na nedavno održanoj Skupštini stranke donela odluku da na izbore izlazi sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića. „Ja očekujem da naš predlog za predsednika bude neko ko će se iskreno, emotivno, ali i racionalno baviti saznanjem ko je stvarno ubio Olivera Ivanovića. Neko ko će rešiti Asomakum, Krušik… Građani na izborima glasaju za svoju, ne budućnost političara“, stoji u objavi Nove stranke, iznad inserta iz gostovanja osnivača Nove na Novoj S. Sa druge strane Socijaldemokrate su na svom profilu podelili fotografiju njihovog generalnog sekretara Konstantina Samofalova sa zastavom Evropske unije koja se nalazi na travnjaku.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, danima na Tviteru vodi kampanju #GlasajProtivVučića, kojom daje podršku svim opozicionim grupacijama. Danas je kao razlog za glas protiv Vučić naveo svoju ocenu da je “Vučić je glumeći Tita, Srbiju (i Srpsku) doveo u opasnost da postanemo poligon za proksi ratove u kojima će SAD, Kina i Rusija odmeravati snage“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari