Spekulacije o Vučićevim planovima: Traženje izlazne strategije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, već neko vreme gradi izlaznu strategiju za postizborni period posle glasanja 3. aprila na predsedničkim, parlamentarnim i delimičnim lokalnim izborima, spekuliše se u diplomatskim i bezbednosnim krugovima u Beogradu.

Prema tim navodima, pre rusko-ukrajinskog rata Vučić je u diplomatskim kontaktima sa ruskim i kineskim državnim vrhom, posredno proveravao i da li bi podržali neko njegovo napredovanje u međunarodnoj karijeri.

Pojedini izvori tvrde da je reč o razmatranju izlazne strategije za slučaj povlačenja sa vlasti u Srbiji i da bi se u tom slučaju moglo čak očekivati i da se Vučić kandiduje za neku od funkcija u Ujedinjenim nacijama.

Drugi barataju oprečnom tvrdnom da su glasine o tome pogrešno protumačene, i da je u pitanju dobijanje nekog od međunarodnih priznanja, slično kao što je i uoči 2020. i potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, postojala medijska spekulacija da bi Aleksandar Vučić mogao da bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

Regionalna inicijativa Otvoreni Balkan koju gura Vučić i čije su članice Severna Makedonija i Albanija, takođe svedoči o nastojanjima da se predsednik Srbije iskaže i na međunarodnom planu u drugoj deceniji vlasti.

Rusko-ukrajinski rat mogao bi, tom u slučaju da preokrene te Vučićeve međunarodne ambicije u nekom novom pravcu.

Smatra se da je i to jedan od razloga zašto veoma pažljivo vodi računa kako da se postavi u rusko-ukrajinskom sukobu, u kome je veliki deo svetskog javnog mnjenja osudio ratna dejstva Rusije.

U prestonici najmlađe članice NATO Severnoj Makedoniji – Skoplju, je istog dana, za kada je najavljeno Vučićevo obraćanje javnosti, povodom rusko-ukrajinskog rata, boravio i šef diplomatije Nikola Selaković.

Zanimljivo je kako je protekla ova poseta, jer izveštaji agencija potvrđuju da Selaković, iako je bio u prilici da saopšti zvanični stav Beograda, nije to učinio pre nego Vučić. Zato nije odgovarao na pitanje novinara na zajedničkoj pres konferenciji sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, nakon što su u petak potpisali sporazum o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu.

Dvojica ministara su to saopštili na konferenciji za novinare koju je Selaković napustio nakon uvodnih obraćanja u kojima su obojica pozitivno govorili o prijateljskim i partnerskim odnosima i daljem jačanju saradnje dve države.

Upitan zašto njegov kolega Selaković nije ostao da odgovara na novinarska pitanja, šef diplomatije Severne Makdonije je rekao da na to pitanje „zaista ne može da odgovori“, prenela je Beta.

Na pitanje da, pošto nije bilo dozvoljeno da se Selakoviću postavljaju pitanja, kaže da je li je srpski ministar rekao stav Srbije u odnosu na situaciju u Ukrajini Osmani je odgovorio da se „razume da se razgovaralo i o toj temi“.

„Ona se nametnula iako nije bila predviđena. O stavu gospodina Selakovića ćete pitati njega. Ja sam predstavio naš stav da vojni konflikt mora odmah da prestane i da treba da deeskalira situacija i da se da šansa diplomatiji“, rekao je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari