Članice Ujedinjene Srbije obavezale se da će doneti novi Zakon o radu i vratiti dostojanstvo radniku 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predstavnici članica koalicije Ujedinjena Srbija potpisali su danas, u Beogradu, sporazum kojim se obavezuju da će nakon predstojećih izbora i dolaska na vlast usvojiti novi Zakon o radu, kako bi radnicima vratili „dostojanstvo umesto sadašnjeg ponižavajućeg položaja i obespravljenosti“.

„Očekujem da 3. aprila kao građani pokažemo odgovornost i da se glasa za one koji su spremni da donesu promene iz korena“, rekao je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, navodeći da je preduslov za dostojanstven život „red u državi, pravda i odgovornost političara“.

Kako je naglasio od svega toga navedenog „nemamo ništa i pravo je čudo kako uopšte postojimo kao organizovana politička zajednica“.

Predsednički kandidat Ujedinjene Srbije Ponoš upozorio je da sadašnja vlast, suprotno paroli koju ističe, zapravo unosi nemir i nestabilnost.

Kako je rekao „polomili su mehanizam za fino podešavanje odnosa u društvu“ i „unose napetost u njega deleći ljude na njihove i one druge, dok istovremeno svojim izjavama ova vlast provocira svet“.

„Mi ćemo opraviti taj mehanizam, opravićemo državu. To znači pre svega parlament, da se tu dogovaramo kako ćemo da radimo u državi“, rekao je Ponoš.

„Jedan od prvih zakona pred parlamentom nove Srbije biće novi Zakon o radu koji će potpisati novi predsednik države Zdravko Ponoš“, obećao je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan đilas.

On je istakao da se mora podići jaka domaća privreda jer je ona izvor stabilnosti u društvu, o kojoj govori Ponoš u društvu, a „ne bilbordi i i reklame koje se vrte po Srbiji“.

Kako je upozorio međunarodni standardi su utvrdili da radnik u Srbiji radi više nego radnici u bilo kojoj zemlji Evrope a zarađuje manje.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je upozorio da je ova vlast od radnika „napravila brojeve i kapilarne glasove“ i „nije je briga da li od svog rada može da se prehrani“.

On je rekao i da su javna preduzeća izvor korupcije i umesto da novac ide radnicima odlazi grupi ljudi koji su privatizovali državu, naglasivši da bez zadovoljnog radnika nema ni jake privrede.

Predsednik USS Sloga Željko Veselinović, koji je naveo neke od najvažnijih tačaka urađenom modela novog Zakona o radu, rekao je da su nekada sindikati podržavali partije i potpisivali sporuzume od kojih nije bilo ništa.

„Sada smo obrnuli stvar i partije podržavaju sindikat. Radnici biraju 3. aprila između novog Zakona o radu i ostajanja u položaju žrtve. Vučić i njegove sluge lažu o platama i zaposlenosti. Živimo u polurobovskoj državi“, poručio je Veselinović.

On je naveo da su model zakon uradili eskperti, uz podršku međunarodnog centra Ulof Palme, i predstavlja „miks“ najboljih evropskih rešenja.

Sporazum su potpisali i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i predsednica pokreta Slobodna Srbija Lidija Martinović, dok će to naknadno uraditi predstavnici Pokreta slobodnih građana i Demokratske zajednice Vojvođanskih Mađara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari