CRTA: Haotičan izborni dan kao ishod lošeg izbornog procesa 1Foto: CRTA

Izborni dan protekao je u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, čime se manifestovala nespremnost izborne administracije i nepoverenje građana u institucije, saopštila je organizacija CRTA, koja je tokom izbornog dana imala 3.000 posmatrača.

„Izrazito loše organizovan i napet izborni dan bio je očekivan ishod kontinuiranog urušavanja integriteta izbornog procesa u celini, obeleženog jačanjem i usavršavanjem raznih vidova izborne korupcije i ugrožavanja biračkih prava građana“, navodi se u saopštenju.

Ipak, najvažniji deo štete po kvalitet izbora, prema oceni ove organizacije, učinjen je pre izbornog dana, „u negativnoj sinergiji partija koje su podršku sticale nedemokratskim sredstvima, nerada institucija na zaštiti zakona i javnog interesa i neprofesionalnosti većeg dela najuticajnijih medija“.

CRTA navodi da je na po pet odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo kontinuirano ponavljanje grubih kršenja pravila, čime je, kako dodaju, ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana na ovim mestima, ali obim tih incidenata nije mogao da utiče na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu.

„Tokom izbornog dana, uočena je nespremnost biračkih odbora da u punoj meri obezbede proces glasanja u skladu sa procedurama. O ovome svedoči činjenica da 18% biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu sa procedurama, dok je na teritoriji Beograda taj procenat bio 6. Najčešće zabeležene nepravilnosti su: vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova“, dodaje se u saopštenju.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 časova, prema izveštaju posmatrača, u Srbiji je na 11 odsto mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im je na nešto manje od polovine tih mesta to pravo u Srbiji uskraćeno.

Kada je reč o Beogradu, CRTA navodi da je u 20 časova na 27 odsto biračkih mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im to na 12 odsto ukupnog broja mesta u Beogradu nije bilo dozvoljeno.

„U Srbiji su zabeleženi slučajevi povrede tajnosti glasanja na 14 odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10odsto biračkih mesta. Na značajnom procentu biračkih mesta u Srbiji (11 odsto) i u Beogradu (osam odsto), članovi biračkih odbora ili birači snimali su dešavanja na biračkom mestu. Prisustvo trećih lica, neovlašćenih da prisustvuju procesu glasanja, zabeleženo je na 6 odsto biračkih mesta u Beogradu, dok je u Srbiji to bio slučaj na četiri odsto biračkih mesta“, pokazali su nalazi ove organizacije.

CRTA ističe i da je najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta, koje su i u Srbiji i u Beogradu zabeležene na 11 odsto biračkih mesta.

„Kao još jedna od najčešće zabeleženih nepravilnosti ističe se i povreda procedura za glasanje van biračkog mesta (glasanje „od kuće“), što je u Srbiji zabeleženo na 12 odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10 odsto mesta“, uočili su posmatrači CRTE.

Osim vođenja pralalenih evidencija, posmatrači navode da je na izbornu atmosferu oko biračkih mesta uticalo prisustvo vozila koja su kružila oko biračka mesta, a ovaj fenomen je naročito bio izražen u Srbiji i to na osam odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to bio slučaj na dva odsto mesta.

„Organizovano dovođenje birača zabeleženo je na 4% biračkih mesta u Srbiji, odnosno na 2% biračkih mesta u Beogradu. Okupljanje ljudi oko biračkih mesta, uz navode o kupovini glasova ili tzv. bugarskom vozu, prijavljeno je na 4% biračkih mesta u Srbiji, odnosno na 4% biračkih mesta u Beogradu“, dodaje se.

Posmatračka misija CRTE uputila je sedam prijava policiji, i to zbog pet slučaja kupovine glasova i dva slučaja „bugarskog voza“.

Posmatrači CRTE su širom Srbije zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini, a dobili su informacije i o nizu drugih nasilnih incidenta.

„Na četiri odsto biračkih mesta u Srbiji, odnosno dva odsto u Beogradu, zabeleženi su i slučajevi verbalnih uvreda ili zastrašivanja posmatrača CRTE, kako od strane članova biračkih odbora (na pet biračkih mesta), tako i od strane trećih lica ispred biračkih mesta (na tri biračka mesta). Zabeleženo je da je na posmatrače CRTE birački odbor takođe vršio pritisak tako što ih je sprečavao ili primoravao da potpišu zapisnik o posmatračima, i to na tri odsto biračkih mesta u Beogradu, odnosno na jedan odsto mesta u Srbiji“, pokazao je izveštaj posmatrača.

Domaći ili strani posmatrači bili su prisutni na 18 odsto biračkih mesta u Srbiji, a čak na 85 odsto biračkih mesta u Beogradu.

„Kada se radi o glasanju birača sa Kosova, još jednom se ponovila situacija sa referenduma da su stvoreni nemogući uslovi za njih da ostvare svoje izborno pravo. Način organizovanja glasanja na 46 posebnih biračkih mesta nije omogućio da birači sa Kosovo u jednakim uslovima kao ostali građani Srbije ostvare svoja biračka prava, odnosno došlo je do ozbiljnog ugrožavanja integriteta izbornog dana. Proces glasanja bio je izrazito loše organizovan, gužve su bile takve da se povremeno na biračkim mestima nalazilo i više desetina birača, čime je narušena tajnost glasanja, a zabeležen je i niz drugih nepravilnosti: nekorišćenje UV lampe i spreja, vođenja paralelnih evidencija, glasanje u ime drugih birača, prisustvo neovlašćenih lica. Veći broj birača je na birališta dovožen organizovano autobusima, a bilo je i slučajeva kolabiranja tokom čekanja u  redovima“, zaključuje se u saopštenju CRTE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari