Ivica DacicFoto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Dugogodišnji predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić predvodiće i na predstojećim izborima liste SPS, koja je, po njegovim rečima, „najstariji srpski politički brend“. 

Nosilac koalicione liste SPS, Jedinstvene Srbije (JS) i Zelenih Srbije na parlamentarnim i beogradskim izborima 3. aprila i kandidat za premijera, na državnim funkcijama je od 1992, kada je prvi put izabran za poslanika u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije.

Tokom dugogodišnje političke karijere, Dačić je bio premijer, ministar za informisanje i ministar unutrašnjih poslova a posle parlamentarnih izbora 2020. izabran je za predsednika Skupštine Srbije.

Na mestu predsednika SPS nasledio je krajem 2006. bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Dugogodišnjem koalicioniom partneru socijalista, lideru JS Draganu Markoviću Palmi pripala je druga pozicija na izbornoj listi „Ivica Dačić – Premijer Srbije“.

Marković je u politiku ušao 1993. kao član Stranke srpskog jedinstva na čijem je čelu bio kontroverzni Željko Ražnatović Arkan.

Gradonačelnik Jagodine postao je 2004. godine.

U aprilu 2021, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić optužila je Markovića za organizaciju proslava na kojima su političarima i biznismenima podvođene devojčice a uz optužbu je priložila i snimak na kom muškarac čiji identitet nije otkriven, govori o kako je rekao, organizovanoj prostituciji u Jagodini.

Marković je optužbe odbacio kao lažne, a tužilaštvo u Kraljevu je u avgustu 2021, utvrdilo postojanje sumnje za pokretanje krivičnog postupka.

Među kandidatima za poslanike s liste SPS-JS-Zeleni Srbije je i članica dosadašnjeg saziva parlamenta Snežana Paunović koja je po navodima medija, u decembru 2021, iz skupštinskog budžeta naplatila 12.000 evra za putne troškove od Peći do Beograda, iako živi u glavnom gradu Srbije.

Kako je preneo Blic, ona je iskoristila činjenicu da poslanici ne moraju da dostavljaju račune za gorivo da bi dokazali odakle dolaze na sednice a Skupština Srbije nije dala odgovore povodom tih navoda.

Na izbornoj listi je i kum lidera SPS Vladan Zagrađanin, koji je 2019. izabran za predsednika Izvršnog odbora partije.

Zagrađanin je u januaru 2006. uhapšen u stanu tadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića a policija je tada pronašla torbu sa 100.000 evra koje su navodno, Zagrađanin i Simić uzeli kao mito. U međuvremenu su obojica oslobođeni optužbi.

Mediji su 2006. godine preneli da je Dačić napustio Simićev stan samo 15 minuta pre upada policije što je kasnije potvrdio i sam Dačić navodeći da je morao da ode na „hitan“ sastanak u Vladi Srbije.

Kandidat za poslanika i u novom sazivu je direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, jedan od najplaćenijih direktora u Srbiji.

Tako je 2020. utvrđeno da njegova mesečna primanja prelaze 20.000 evra, iako je zvanična plata direktora JP Srbijagas 163.337 dinara.

Bajatović je međutim, i član Nadzornog odbora Jugorosgasa, gde zarađuje 1.601.802 dinara mesečno, a za posao predsednika NP Podzemno skladište Banatski dvor, mesečno dobija još 591.419 dinara.

Pod rednim brojem 12 na izbornoj listi je ministar bez portfelja Novica Tončev, čije se ime u oktobru 2021. pojavilo u takozvanim Pandorinim papirima, međunarodnom projektu o malverzacijama sa izbegavanjem plaćanja poreza.

Portal KRIK preneo je da je Tončev na Britanskim Devičanskim Ostrvima osnovao ofšor firmu a da to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Tončev je prvo negirao da je firma njegova, da bi kasnio potvrdio navode KRIK-a ali i dodao da ta kompanija nikada nije radila.

On je naveo i da je firmu osnovao da bi gradio mini-hidroelektrane u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari