Aleksandar VucicFoto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Ukoliko sve partije opozicije koje pređu cenzus u Beogradu, uspeju da se dogovore i formiraju vlast, Aleksandar Vučić, koliko god mu teško pada poraz u glavnom gradu, neće smeti da pravi problem oko toga zbog međunarodne zajednice i stranog faktora koji već kritikuju nepravilnosti izbornog procesa“, ocenjuju iz Demostata.

Sa druge strane, ukoliko naprednjaci dođu do pozicije da formiranju većinu u Beogradu, presudnu ulogu u tom dogovoru će imati koalicioni partneri – odnosno socijalisti koji u ovom trenutku imaju najveći koalicioni potencijal da razgovaraju sa svima, i ne treba odbacivati mogućnost da će se „trgovati“ premijerskom i pozicijom gradonačelnika.

Demostat je podsetio na svoje istraživanje rejtinga političkih stranaka pred aktuelne izbore, objavljeno u decembru prošle godine, koje je pokazalo da sve opozicione stranke u zbiru u Beogradu mogu da osvoje 55 odsto glasova, dok stranke dosadašnje vlasti imaju 45 odsto, ističući da rezultati izbora u velikoj meri odražavaju te procene.

„Opozicija ima šansu ako saberu svoje glasove, odnosno mandate. Ako bi se sve partije dogovorile, mislimo da ni Zavetnici ne bi pravili problem jer su oni su tu najslabija karika. U Beogradu opozicija može da sklopi vlast“, naglašavaju izovog istraživačko-izdavačkog centra.

Sa druge strane, oni procenjuju da naprednjaci na čelu sa Vučićem neće smeti da ometaju opoziciju u tome, pre svega zbog međunarodne zajednice i stranog faktora.

– To pokazuju i izjava Viole fon Kramon kao i izveštaj ODHIR-a (telo za posmatranje izbora u okviru OEBS-a) koji su pozdravili izlaznost i povratak pluralizma ali naglasili da i dalje ima mnogo nepravilnosti. To pokazuje da može da bude problema ukoliko Vučić bude insistirao u pokušajima da zadrži vlast u Beogradu – navode iz Demostata.

Ipak, jedan od presudnih faktora za Vučićevu „postizbornu kombinatoriku“ u Beogradu, ukoliko bude imao dovoljno mandata u konačnom zbiru, biće i „ucenjivački“ potencijal socijalista, naglašavaju iz Demostata.

– I dogovori o formiranju Vlade Srbije između socijalista i naprednjaka će umogome zavisiti od toga kakva se koalicija bude formirala u Beogradu. Mogu nas čekati mnoga iznenađenja, a nije isključeno i da socijalisti traže fotelju gradonačelnika – navode iz Demostata.

Što se tiče formiranja vlasti na republičkom nivou i spekulacija da bi Ivica Dačić mogao da sedne u premijersku fotelju, iz Demostata smatraju daje u toku „trgovina“ u kojoj najviše mogu da profitiraju socijalisti.

„Vidimo da trenutno Zorana Mihajlović ’obara’ cenu Dačiću da ne traži premijersko mesto ali to nikako ne znači da on neće tražiti mesto gradonačelnika. Pitanje da li će Dačić biti premijer je pitanje trgovine, a Vučić je svestan da bez Dačića ne bi pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora. On je svestan i da SPS ima koalicioni potencijal da čak razgovara sa opozicijom za neke naredne izbore koji bi možda mogli da budu i za godinu, dve – navode iz Demostata.

Oni dodaju i da to „koliko je Dačić prihvatljiv opoziciji“ pokazuje to što su sada čak i Zavetnici prihvatljivi za vlast u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari