Desnica: Jedino sigurno da će Zavetnici imati poseban poslanički klub 1Dveri i Zavetnici ispred RIK-a nakon referenduma, Foto: N1

Desno orijentisane stranke koje će imati svoje poslanike u klupama u novom sazivu Narodne Skupštine Republike Srbije – većim delom odluku o tome kako će nastupiti u novom sazivu nisu donele.

Jedino je sigurno da Srpska stranka Zavetnica, koja je na izborima nastupila samostalno, i tako postala jedina opcija koja je prešla cenzus bez da je bila deo koalicije, imati svoj poslanički klub. Spekulisalo se hoće li stvaranje bloka za odbranu nacionalnih interesa i protiv uvođenja sankcija Rusiji sa Srpskim pokretom Dveri značiti i da će Zavetnici i pokret Boška Obradovića imati zajednički poslanički klub, ali je te spekulacije predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski odbacila, uz napomenu da saradnju sa Dverima nastavljaju.

Dok je za Zavetnike jasno kako će nastupiti, za koalicije NADA i Patriotski blok za Kraljevinu Srbiju, u kojima su se uz Demokratsku stranku Srbije, odnosno Srpski pokret Dveri, našle frakcije zavađenih monarhista iz Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) i dalje nije.

Iz DSS-a i Dveri za naš list navode kako će odluku o tome da li će koalicija značiti jednu poslaničku grupu ili ne, doneti na organima koalicija i stranaka.

Šef informativne službe Srpskog pokreta Dveri Miodrag Preković kaže da odluku o načinu formiranja poslaničkih klubova doneti onda kada novi saziv Narodne Skupštine bude konstituisan.

Desnica: Jedino sigurno da će Zavetnici imati poseban poslanički klub 2
Miodrag Preković, foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

„O tome još nije doneta odluka. Kada bude konstituisan novi skupštinski saziv donećemo i tu odluku. Srpski pokret Dveri je otvoren za obe opcije“, navodi Preković.

Konkretniji su bili iz POKS-a oko Žike Gojkovića.

Portparol te frakcije monarhista koja se našla na listi sa Dverima, Miloš Parandilović, za naš list kaže da je inicijalno pri formiranju koalicije dogovor bio da svako formira svoj poslanički klub.

Desnica: Jedino sigurno da će Zavetnici imati poseban poslanički klub 3
Miloš Parandilović, foto: Printscreen/YouTube/Jutarnji program TV HAPPY

„Dogovor je takav bio ne da bismo se razdvajali, smatram da treba da ostanemo na putu koji smo trasirali u kampanji, već iz tehničkih razloga. Inicijalna ideja za formiranje dva poslanička kluba bila je takva zbog minutaže obraćanja, kako bi imali predsednike poslaničkih klubova, ali to ne znači, ponavljam, razdvajanje Patriotskog bloka“, kaže Parandilović.

Za saradnju sa drugim nacionalnim i konzervativnim opcijama koje sebe nazivaju patriotskim Parandilović navodi da smatra da treba ostanu verni ideji trasiranoj u kampanji, te da pitanje nije sa kim će POKS, već ko želi da prihvati ideje i program POKS-a koji korak po korak vodi ne tako blizom formiranju Kraljevine Srbije.

Slično kažu i iz Demokratske stranke Srbije, čiji potpredsednik Predrag Marsenić navodi da „još uvek nije doneta odluka o poslaničkim klubovima, tačnije da li će biti zajednički ili samostalni“.

Desnica: Jedino sigurno da će Zavetnici imati poseban poslanički klub 4
Predrag Marsenić, Foto: Danas

„Odluku o tome doneće zajedničko predsedništvo naše koalicije i ona će biti doneta nakon procene šta je bolje za koliciju u celini. Srpska koalicija Nada će svakako nastaviti da postoji. Što se tiče saradnje sa patriotskim opcijama, mi smo u potpunosti na stanovištu da je svaka saradnja sa programski sličnim strankama dobrodošla“, objašnjava potpredsednik DSS.

Koaliciju čiji je DSS, uz POKS oko Vojislava Mihailovića deo, čini i niz drugih organizacija, poput stranke bunjevačke nacionalne manjine Bunjevci građani Srbije (BGS) na čijoj je kvoti mandat u novom Sazivu osvojio general Božidar Delić, nekada deo Srpske napredne i Srpske radikalne stranke, a nakon toga i zamenik predsednik Pokreta Ljubav Vera Nada. Na listi za kandidate za narodne poslanike 3. aprila našao se na prvom mestu.

Desnica: Jedino sigurno da će Zavetnici imati poseban poslanički klub 5
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Delić, inače i predsednik udruženja „Nema nazad, iza je Srbija“, upitan hoće li u novom sazivu Narodne Skupštine delovati kao samostalni narodni poslanik ili kao deo nekog poslaničkog kluba, navodi da će biti deo poslaničkog kluba ako se održi dogovor da se iz kaolicije NADA ne formiraju posebni klubovi.

„Svi ćemo mi biti u okviru koalicije NADA, neće biti samostalnih poslaničkih klubova, već delujemo kao celina. Mislim da će to tako biti. Zašto bi se razdvajali? Bili smo kaolicija i treba da ostanemo“, navodi Delić. On dodaje da bi u slučaju da POKS i DSS formiraju posebne poslaničke klubove, delovao kao samostalni poslanik.

Delić napominje da u okviru koalicije NADA postoji mišljenje da nisu potrebni posebni klubovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari