Dimitrijević (RIK): Sutra se očekuje informacija o mogućnosti glasanja na Kosovu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV)

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da RIK sutra očekuje informacije nadležnih o mogućnosti glasanja na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji.

Dimitrijević je večeras na sednici RIK-a rekao da su sve u vezi tog glasanja, odnosno da neće biti organizvana na Kosovu i Metohiji članovi RIK – a saznali iz medija.

„Imamo informaciju da ćemo tokom sutrašnjeg danas dobiti zvaničnog obaveštenje od nadležnih državnih organa a što se tiče mogućnosti glasanja na teritoriji Kosova i Methije i kakva je trenutna situacija“, rekao je on.

Dimitrijević je naveo da u skladu sa tim RIK zauzeti sve neophodne mere, te izrazio očekivanje da će RIK sutra uveče, tim povodom održati još jednu sednicu.

Najavio je i da će RIK „preduzeti odgovarajuće odluke“, u skladu sa preporukama  nadležnih državnih organa.

Glasanje na izborima 3.aprila koje organizuje zvanični Beograd, na Kosovu neće biti organizovano, zbog odluke kosovskih vlasti.

Prethodno je RIK imenovao članove i zamenik članova biračkih odbora u stalnom sazivu, a na predlog predsednika skupštine Srbije.

Dimitrijević je rekao da se radi o 7.286 predloga rešenja, od ukupno mogućih 16. 230.

RIK je usvojio i odluku o imenovanju članova i zamenika biračkih odnora u inostranstvu i u zavodima za izvršenja krivični sankcija u Srbiji.

Predloge su, kako je rečeno na sednici, podneli ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo pravde.

Na prethodnoj sednici RIK-a, takođe večeras, usvojena je odluka o imenovanju člana i zamenika člana RIK-a u proširenom sastavu na prelog Ruskog mannjinskog saveza.

Imenovani su pravnici iz Beograda Aleksandr Ilić i Goran Ilić.

RIK je juče doneo odluku o dopuni Zbirne izborne liste za parlamentarne izbore i naveo da će na njoj biti i lista Ruskog manjinskog saveza – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza).

Ta odluka je doneta po odluci Upravnog suda koji je poništio prethodno rešenje RIK-a o odbijanju te liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari