Đilas: Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije još postoji 1Foto: FoNet/Milica Vučković

“Ja sam učinio prvi korak razgovorom sa Aleksandrom Vučićem i sada je na vlasti kako će da odgovori. Jedan sastanak ne može sve da promeni promeni“, naveo je Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, dodajući da je cilj tog sastanka sa Aleksandrom Vučićem bio smirivanje tenzija, ali da su tenzije prema njemu dosta porasle.

On je pojasnio da je činjenica da su građani većinom glasali za opozicione stranke, ali su neke od opozicionih stranaka mnogo bliže SNS i da se nude da uđu u vlast kada se završni izborni proces.

“Postoji realna opasnost da te stranke kada jednog dana dođe do skupštine grada opet glasaju za Šapića i Vesića. Oni legano mogu da priđu SNS i legalno da se stvori većina, a sudeći kako NADA i Zavetnici glasaju u GIK-u vrlo verovatno će i na skupštini grada glasati za kandidate SNS i SPS” , objasnio je Đilas i dodao da je Vučića podsetio na njegove izjave da vlast mora da počiva na legitimitetu i legalitetu.

Ponovio je da izbori nisu bili fer i da nema legaliteta i legitimiteta ,ako je neko do juče bio opozicija, a sutradan ulazi u vlast.

“SSP je tražio prebrojavanje džakova i za sve prigovore koji su odbijeni podnećemo žalbe Upravnom sudu. Dok su svi sedeli i ćutali, a neki se posle pevanja oporavljali mi smo brojali svaki glas i gledali svaki zapisnik i izašli sa podacima da SPS I SNS u Beogradu nemaju 56 odbornika, već da je odnos 55 ;55” , istakao je Đilas i dodao da ako svi ostanu prava opozicija, taj odnos će ostati i dalje.

Upitan zbog čega je samo on išao kod Vučića na razgovor, a ne Vladeta Janković, Đilas je objasnio da je on izneo tu mogućnost razgovora u emisiji na tv Nova. Pojasnio je da su sve članice Ujednjene Srbije podržale njegov predlog o novim izborima, a da ljudi iz Ne davimo Beograd nisu izneli svoj stav.

“Svi oni koji kažu da bi išli da pričaju sa Vučićem samo o njegovom odlasku sa vlasti je neobično jer je on upravo pobedio na izborima. Drugo šta ima sa njim da se priča, ako odlazi sa vlasti“, rekao je Đilas i dodao da je razgovor sa Vučićem bio težak, jer je on bio taj koji je imao hiljade naslovnih strana Informeru i Telegrafu, da su njegova deca napadana. Rekao je i da je tačno da je od tajkuna preko noći postao gospodin ,ali da i dalje ima naslovne strane, ali bez prefiksa tajkun.

Đilas je napomenuo da dok su neki slavili ulazak u parlament u izbornoj noći , on je bio tužan zbog tih rezultata. Na pitanje da li je bilo reči o sankcijama Rusiji, lider Stranke pravde i pomirenja rekao je da je televizor bio upaljen kod Vučića i da su se nizale slike poruđenih zgrada u Ukrajini i da su konstatovali kako je to strašno, ali da nije bilo reči o sankcijama. Nije bilo priče ni o proevropskoj vlasti i SSP će biti opozicija.

Na pitanje da li koalicija Ujednjeni za pobedu Srbije postoji, Đilas je rekao da što se njega tiče ta koalicija postoji do završetka izbornih radnji.

“Ako se ponove izbori to je sasvim nova politička realnost”, naveo je lider SSP, podsećajući da je njihova koalicija podnela pedesetak prigovora na republičkom nivu, ali da je problem što Miroslav Aleksić iz Narodne stranke nije hteo da potpiše zapisnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari