Đorđe Vukadinović: Postoji teorijska šansa za drugi krug predsedničkih izbora 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

Niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da tvrdi ko će pobediti na predsedničkim izborima. Uvek postoji šansa i za drugi izborni krug, ali kako sada stvari stoje najrealnije je da će Vučić pobediti već u prvom izbornom krugu, što je i njegov fokus.

Različita istraživanja, objavljena i neobjavljena, pokazuju da Vučić u ovom trenutku ima podšku značajno iznad 50 odsto. Pitanje je da li je to njegova realna snaga, a koliko nedostatak konkurencije, kaže za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus.

Prema njegovim rečima, realno ne postoji neka velika konkurencija koja bi dovela do drugog izbornog kruga, jer je, primera radi 2017. godine bilo jedanaest predsedničkih kandidata, a sada ih je svega osam.

“Baš zato što predsedničkih kandidata nema mnogo, taj kolač glasova neće biti mali i verujem da će svi iz tih izbora izaći zadovoljni, bez obzira i da ne bude drugog izbornog kruga. Nije, međutim, pošteno pre 3. aprila tvrditi kako će se izbori završiti”, navodi direktor Faktor plusa.

Sa njim se slaže i Đorđe Vukadinović, glavni urednik Nove srpske političke misli, koji podseća da mnoge stvari utiču na ishod izbora. Primera radi,rat u Ukrajini je dramatično promenio teme kampanja i utisak je da se učesnici izbora tek navikavaju na novo okruženje i verovatno menjaju plan za ove tri nedelje, koliko je ostalo do izbora.

S obzirom na preostalo vreme, Vukadinović kaže da je teorijski gledano drugi krug predsedničkih izbora moguć teorijski, ali je jako malo realan.

“Pre svega zato što je lista predsedničkih kandidata tanja i bleđa od liste kandidata za gradonačelnika Beograda, koja deluje mnogo respektabilnije. Predsednička lista je kraća i bleđa, jer su i vlast i opozicija, svaka iz svojih razloga radili na obeshrabrivanju potencijalnih presedničkih kandidatura. Pre svega zbog rasipanja glasova. S obzirom na to da su neki potencijalno dobri kandidati odustali od trke, otvara se široko polje za Vučićevu pobedu u prvom krugu. Gotovo je isključeno da će zbir koji osvoje ostali kandidati biti dovoljan da ga oteraju u drugi krug”, kaže Vukadinović.

Sagovornici Danasa napominju da će predstojeći parlamentarni izbori biti znatno neizvesniji u donjem delu tabele, gde je borba za prelazak cenzusa, dok će prva četiri mesta sasvim sigurno pripasti Srpskoj naprednoj stranci, koaliciji oko Stranke slobode i pravde, Socijalističkoj partiji Srbije i koaliciji Moramo.

Četiri ili pet stranaka, Zavetnici, NADA, Dveri, Suverenisti, SRS i SDS, boriće se za prelazak praga od tri odsto, ali će od izlaznosti zavisiti koliko stranaka i koalicija ide preko tri odsto. Veća izlaznost smanjuje šansu da više stranaka koje su oko cenzusa pređe taj prag. Izborna ponuda, u zbiru jeste manja nego prethodna, i to, smatraju sagovornici Danasa, pokazuje da su neke stranke izvukle lekcije i prepoznale da samostalan izlazak ne donosi rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari