Dogovor opozicije: Možemo da formiramo vlast ako “Ajmo ljudi” pređe cenzus 1Foto Aleksandra Popović / Danas

Pozvaćemo sve naše birače da pomognu listu “Ajmo ljudi” oko Dušana Vujoševića i Borisa Tadića da uđu u parlament grada Beograda na ponovljenim izborima i time dobijemo šansu da opozicija formira vlast u Beogradu, rekao je Dragan Đilas, lider stranke Slobode i pravde na vanrednoj konferenciji za medije povodom izbornih rezultata u Beogradu.

On je naglasio da je opozicija, uprkos kritikama što se nisu oglasili odmah posle izborne noći, odlučila da sačeka da prikupe sve rezultate i budu odgovorni prema građanima, a sada raspolažu podacima prema kojima je ukupno u Beogradu za režimske stranke glasalo malo preko 412.000 Beograđana dok su svi ostali zajedno imali preko 485.000 glasova.

“Jasno je da je više Beograđana za promeni vlasti”, naglasio je Đilas.

On je rekao da se još uvek prikuplja materijal za prijavu prigovora te da će opozicija učiniti sve da sačuva izbornu volju i da se izbori ponove na onim biračkim mestima gde je bilo nepravilnosti. Đilas je naglasio da, čak i kada ne bi bilo ponavljanja izbora, odnos vlasti i opozicije pretočen u mandate je neizvestan i opozicija ima šansu da formira vlast.

– Kada ne bi bilo ponavljanja, odnos vlasti i opozicije bi bio 55:55 u mandatima. Taj odnos može da se promeni s obzirom da će se izbori ponavljati na pojedinim mestima. Ukoliko svi opozicioni glasači izađu na to glasanje, odnos može da bude potpuno u korist opozicije. Listi “Ajmo ljudi” fali samo 0,2 odsto i ako pređe cenzus dobija 3 mandata, što znači odnos 56: 54 ili čak 57:53 u korist opozicije – naglasio je Đilas.

Zbog tako male razlike, i realne šanse da dođe do ponavljanja izbora, možemo da dođemo u situaciju da se volja Beograđana zaista poštuje, rekao je predsednik Stranke slobode i pravde.

– Pozivam sve Beograđane koji su stajali u redovima za glasanje, da ponovo izađu i glasaju da pomognemo kolegama da uđu u gradski parlament – rekao je Đilas.

On je naglasio da je to zajednički stav svih stranaka koje su učestovale na današnjem sastanku opozicije u vezi sa mogućnošću da formiraju vlast u Beogradu.

Prisutnima se obratio i Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke i predvodnik koalicije “Ajmo ljudi” koja je u Beogradu nadomak cenzusa i istakao zadovoljstvo što se opozicija konačno udružila.

– Mi ćemo podneti prigovore za sva mesta gde je to opravdano, i siguran sam da ćemo na ponovljenim izborima pobediti na tim mestima i ući u beogradsku skupštinu. Nakon toga biće jasna mogućnost da se formira gradska vlada sadašnje opozicije i lista “Ajmo ljudi” svedoči da ćemo mi tu vladu formirati samo sa opozicijom, nikako sa predstavnicima SNS – naglasio je Tadić.

Đilas je dodao i da su svi predstavnici opozicije koja se danas okupila rekli da nisu spremni da formiraju vlast sa SNS.

Ovaj stav podržale su sve opozicione stranke koje su prešle cenzus, prema preliminarnim podacima, a čiji predstavnici su se sastali danas i dogovorili zajedničke naredne korake.

Ispred koalicije Moramo, Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je jasno da Beograd nije glasao za SNS i Dačića kao i da Vučić nema većinu i pored toga što nisu prebrojani svi glasovi.

– Tek nam sledi prebrojavanje i tek nam sledi ponovno izjašnjavanje na onim mestima gde je došlo do krađe. Večeras ćemo znati tačno na kojim mestima su krali tako da slede nam dopunski izbori za Beograd koji nikada više neće biti u rukama SNS-a – naveo je on.

Predstavnik koalicije NADA rekao je da je ta koalicija bila jasna u izbornoj noći – da je cilj smena vlasti te da su zato tu.

Predstavnik koalicije Zavetnici rekao je da je ta stranka prethodnih dana trpela ozbiljne pritiske zbog stava da mogu sa svima da sednu da razgovaraju posle izbora.

– Nedvosmisleno smo izrekli stav da u skladu sa svojim mogućnostima i zakonom branimo svaki glas koji je osvojila opozicija u gradu Beogradu. Moramo biti realni i reći da opozicija u ovom momentu nema većinu za formiranje vlasti ali posle ponovljenih izbora postoji vrlo realna šansa da se to desi – naglasio je on.

Ukoliko do toga dođe, Zavetnici će se rado odazvati pozivu da se razgovara “ne o foteljama i funkcijama” već o programskim načelima i planovima za Beograd, rekao je on.

Pre konferencije, predstavnici opozicije čije su liste prešle cenzus za ulazak u Skupštinu grada Beograda održali su sastanak u vezi sa daljim koracima nakom izbora i eventualnim mogućnostima za formiranje vlasti u Beogradu.

Naime, prema preliminarnim podacima o rezultatima glasanja u Beogradu, dosadašnja vladajuća koalicija – liste oko Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, mogle bi da formiraju vlast u Beogradu sa tesnom većinom odnosno 56 mandata, što je tek jedan više od polovine broja odborničkih mesta u Skupštini Beograda.

Sa druge strane, sve liste koje su prešle cenzus, prema prvim podacima, a to su liste “Ujedinjeni za pobedu Beograda”, koalicija “Moramo”, Patriotski blok oko Dveri, Zavetnici i koalicija NADA, odnosno njihovi predstavnici sastali su se danas kako bi razgovarali o eventualnoj mogućnosti da se ujedine i zajedno formiraju vlast ukoliko konačni podaci ostave mogućnost za to.

Borba će biti neizvesna dok se ne prebroje svi glasovi, a opozicija ukazuje da je bilo mnogo nepravilnosti zbog čega bi izbori trebalo da se ponove na većem broju biračkih mesta u Beogradu, odnosno na više od 10 odsto biračkih mesta u Beogradu kako je danas rekao Zoran Alimić, predstavnik “Ujedinjenih” u Gradskoj izbornog komisiji. Eventualno ponavljanje izbora na više biračkih mesta, prema pojedinim teorijama i postizbornim kombinatorikama, moglo bi da prebaci i listu “Ajmo ljudi” koalicije oko Borisa Tadića preko cenzusa, što može da izmeni rezultate u konačnoj računici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari