Gradska izborna komisija u Užicu odbila zahteve za ponavljanje glasanja na više biračkih mesta 1Foto: Ana Milošević/Danas

Gradska izborna komisija u Užicu donela je sinoć rešenje kojim se odbija zahtev za poništenje glasanja na biračkom mestu broj 63 – Školska uprava Užice, o čemu se odlučivalo na osnovu zahteva Koalicije Moramo. Komisija je odbila i šest drugih zahteva različitih podnosilaca.

Podsetimo, ta koalicija je zatražila poništavanje glasanja navodeći da je Gradska izborna komisija izmenila zapisnik sa tog birališta tako što je upisala veći broj onih koji su glasali od broja navedenog u zapisniku.

Iz “Moramo” su naveli da je Birački odbor konstatovao da se u kutiji za parlamentarne izbore nalaze tri glasačka listića više, nego što je bilo birača koji su glasali, kao i da je „naknadnom odlukom Gradske izborne komisije zapisnik izmenjen i konstatovano da je umesto 854, glasalo 857 birača“.

U Rešenju kojim se odbija zahtev za poništenje izbora na spornom biračkom mestu, navodi se da je Gradska izborna komisija ocenila da je zahtev neosnovan, iz više razloga, potvrđuje za Danas predsednica Gradske izborne komisije, Milka Protić.

Gradska izborna komisija u Užicu odbila zahteve za ponavljanje glasanja na više biračkih mesta 2
Milka Protić/Foto: N. Kovačević/Danas

-Podnosilac zahteva za poništenje je član komisije, koji je učestvovao u kontroli i primao materijal sa tog biračkog mesta. U zapisniku je iskazano da u kutiji ima više listića, kaže Protić.

Ona objašnjava da u tom slučaju procedura nalaže uvid u izborni materijal, ali da se pre toga kontroliše da li je dobro prebrojano koliko je birača izašlo na izbore.

-Kontrola podrazumeva brojanje potpisa birača koji su glasali na biračkom mestu ili van njega, a komisija, u kojoj je bio i podnosilac zahteva za poništenje izbora, utvrdila je da je došlo do greške u brojanju i da se broj potpisa podudara sa brojem listića u kutiji, kaže Protić i napominje da je u kontroli učestvovao odgovarajući broj članova iz opozicionih i stranaka na vlasti, a da niko od njih nije stavio primedbu na proceduru.

Komisija je usvojila i objavila rešenje o ispravci greške u brojanju.

-Zahtev za poništavanje izbora na Biračkom mestu broj 63 je odbijen u prisustvu svih koji su učestvovali u kontroli. Od 23 člana Gradske izborne komisije, protiv te odluke su bile dve osobe, a jedna je bila uzdržana, pa je doneta glasovima većine, rekla je Protić za Danas.

Gradska izborna komisija donela je ukupno sedam rešenja kojima se odbijaju zahtevi za poništavanje glasanja na biračkim mestima u Užicu.

Gradska izborna komisija u Užicu odbila zahteve za ponavljanje glasanja na više biračkih mesta 3
Foto: Ana Milošević/Danas

Ostalih šest zahteva odnosilo se na glasanja van biračkih mesta, odnosno na to ko je spiskove za glasanje van biračkih mesta dostavljao biračkim odborima.

-Ti zahtevi su takođe odbijeni, jer zakon ne definiše ko spiskove može dostaviti, niti to propisuje kao osnov za poništavanje izbora, kaže Milka Protić, predsednica Gradske izborne komisije u Užicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari