IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 1Foto: Aleksandra Popović / Danas

U 20 časova večeras zatvorena su birališta širom Srbije. Građani su glasali danas na redovnim predsedničkim izborima i vanrednim parlamentarnim izborima. Birališta su bila otvorena od 7 do 20 časova, a na portalu Danasa sva dešavanja pratite iz minuta u minut.

Vesti u vezi sa lokalnim izborima u gradovima Beogradu, Boru i 12 opština možete pratiti u posebnom blogu.

01.15 Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon izbora obeležila je, između ostalog, i rasprava sa reporterkom N1 Žaklinom Tatalović.

01.14 UŽICE: Na predsedničkim izborima, rečeno je Danasu u štabu naprednjaka, Aleksandar Vučić je dobio 54,5, a poslanička lista koju on predvodi 41,6 odsto glasova Užičana. Odbornička lista koalicije oko naprednjaka na današnjim redovnim lokalnim izborima u Sevojnu je dobila podršku od 47 odsto.

00.55 Predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbiju Zdravko Ponoš ocenio je da su današnji izbori „početak kraja“ vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS). On je kazao da je ta koalicija pobedila u „urbanim sredinama“ i tamo gde je imala „nešto bolju medijski situaciju“. „Uspeli smo da upalimo svetlo jer su građani u prethodnih desetak godina navikli da žive u polumraku. Sada su videli ambijent polupolupane Srbije, videli su sebe ponižene i osiromašene, videli su svoje goniče u prirodnom izdanju, da oni nisu ni moćni ni jaki“, kazao je Ponoš.

00.50 Prema prvim preliminarnim rezultatima iz gradskog štaba SNS-a u Šapcu, na izbore je izašlo 63.000 građana. Na 59 odsto obrađenih biračkih mesta, za predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, glasalo je 63,07 odsto birača.

00.49 Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je na republičkim izborima, na osnovu dosadašnjih dostupnih podataka, najverovatnije osvojio šest mandata, odnosno tri mandata manje u odnosnu na prethodne izbore.

00.46 Prema podacima CeSID-a, a na uzorku od 77,1 odsto Srpska napredna stranka osvojila je 43,1 odsto, dok se odmah iza njih nalazi lista Ujedinjeni za pobedu Srbije 13, 2 odsto.

00.26 Prema preliminarnim rezultatima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) na osnovu 75,2 odsto obrađenog uzorka, aktuelni predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić osvojio je 58,8 odsto glasova na predsedničkim izborima, dok je kandidat opozicione liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Zdravko Ponoš osvojio 17,8 odsto.

00.26 BOR: Prema podacima Socijalističke partije Srbije, na osnovu dve trećine obrađenih glasova Srpska napredna stranka, Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve osvojila je 44 odsto glasova birača, dok je Socijalistička partija Srbije, Ivica Dačić – Premijer Srbije dobila glasove 11 odsto birača.

00.23 Prema preliminarnim rezultatima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), na predsedničkim izborima za Aleksandra Vučića glasalo je 59,03 odsto birača.

00.21 Ivica Dačić, lider SPS na početku obraćanja novinarima, nakon četiri sata čekanja, čestitao je Aleksandru Vučiću na istorijskoj pobedi na predsedničkim izborima. Daćić je rekao da su socijalisti spremni na nastavak saradnje sa SNS i u Srbiji i u Beogradi i da su izkaskom na dve liste ostvarili svoj cilj.

00.20 Na osnovu 57,2 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova u Beogradu osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, odnosno 38,8 odsto, pokazuju podaci koje su objavili Ipsos i Cesid.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 2
Foto: Aleksandra Popović / Danas

00.15 Prema rečima Radomira Lazovića iz Ne davimo Beograd, evidetno je puno nejasnoća i nepoznanica, ali, napomenuo je, može da se kaže da u Srbiji postoji nova politička snaga, zeleno-leva koalcija. -Energiju sa blokada i protesta unećemo u institucije, Bilo je oduglovačenja na izbornim mestima i sabotaža… Vučič nema većinu u Beogradu, očekujemo naše rezultate. Biće ovo duga noć. Branićemo svaki glas… – istakao je Lazović.

00.10 Kandidatkinja stranke Zavetnici za predsednicu Srbije Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je večeras da će ta stranka u novom sazivu Skupštine Srbije biti „državotvorna“ opozicija i da neće praviti „trule kompromise“.

00.05 U Vranju socijalisti slave izborni rezultat, naprednjaci se tek spremaju.

00.04 Izjavom da su njegova i lista Dragana Đilasa pretrpele najveće udare zbog sukoba, izjavom da od manjinskog Saveza vojvođanskih Mađara nema bližeg saveznika i, konačno, glasnim ćutanjem o Ivici Dačiću, predsednik Vučić je pokazao izvesnu frustraciju dobrim rezultatom SPS i što je važnije – otvorio vrata nekoj novoj Vladi, piše večeras portal Nova.rs

00:00 Slavlje u izbornom štabu SNS privodi se kraju, a ostaje otvoreno pitanje rezultata beogradskih izbora, s obzirom da jedino za ovaj nivo izbora predsednik Aleksandar Vučić nije saopštio detaljne rezultate za pojedinačne liste po procentima, kao što je to učinio za parlamentarne liste i kandidate na predsedničkim izborima. Uočljivo je bilo i odsustvo Aleksandra Šapića, kandidata SNS za gradonačelnika Beograda, među kandidatima u prvim redovima iza Vučića tokom njegovog obraćanja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

23.58 Novinarka Danasa Vesna Torović htela je nešto pre 22 časa da uđe u sediste Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu, ali joj članovi te partije nisu dozvoli da uđe.

23.55 Beograd će dobiti demokratsku vlast bez Vučića, SPS, SRS i Zavetnika, rekao je novinarima osnivač Nove stranke Zoran Živković. On je rekao da je Vučić pola sata pričao o svojim uspesima ali da nije spomenuo rezultate beogradskih izbora, te da je svoju pobedu proglasio samo na nivou parlamentarnih i predsedničkih izbora, što znači da fali trećina obrađenih glasova.

23.53 Na nekoliko lokacija u centru Beograda mogu se čuti pirotehnička sredstva kojima pristalice SNS slave pobedu, vide se i manji vatrometi i čuju jake petarde.

23.50 KRAGUJEVAC: U post izbornoj noći kragujevački SNS proslavlja istorijsku izbornu pobedu sa trubačima i vatrometom, dok opozicija dosadašnje rezultate tumači kao „dobar temelj za naredne izbore”. Opozicione stranke ali i sam SNS iznosi koliko su njihovi članovi biračkih odbora bili izloženi strahovitom pritisku, nastranjima, verbalnim uvredama i suočeni za različitim mahinacijama.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 3
Foto: Zoran Mišić/ Danas

23.49 LUČANI: Opštinska izborna komisija u Lučanima, tokom ove noći, neće objavljivati preliminarne izborne rezultate, rečeno je Danasu u toj komisiji.
Katarina Kovačević, predsednica Opštinske izborne komisije, rekla je za Danas, da će „prve rezultate komisija objaviti sutra“. Osim predsedničkih i parlamentarnih izbora, u Lučanima su danas održani i prevremeni lokalni izbori, jer je predsednik te opštine i naprednjak Milivoje Dolović, nedavno, podneo ostavku.

23.45 Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ispraćen je iz izbornog štaba SNS uz trubače, šampanjac i čestitke saradnika koji su ostali da se vesele i proslavljaju izbornu pobedu koju je proglasio Vučić.

23.45 Aleksandar Vučić je rekao da je Zdravko Ponoš dobio 17,7 odsto glasova, Miloš Jovanović 5,9 odsto, da Milica Đurđević Stamenkovski ima nešto manje od 4,5, a Boško Obradović 4,4 odsto, a da je on dobio 59, 9 do 60,1 odsto.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, prema podacima SNS, a sa podacima sa KiM i najvećim delom inostranstva, lista „Zajedno možemo sve“ osvojila je 44 odsto glasova, lista „Za ujedinjenu Srbiju“ osvojila je 13,6, Ivica Dačić 11,4, Miloš Jovanović 5,3, Moramo 4,7, a 3,8 osvojili su Zavetnici i Dveri, dok su 2,2 i 2,3 Radikali i Suverenisti.

Vučić je rekao da je na Kosovu dobio više od 90 odsto glasova, gotovo 90 odsto je dobio i u Republici Srpskoj.

23.40 Poslednji o lidera koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije na „čekanje izbornih rezulata“ došli su lider Narodne stranke Vuk Jeremić i Zdravko Ponoš, kandidat za predsednika ove koalicije, koji su se priključili ostalim liderima u izdvojenom staklenom delu prostorije u kojoj novinari i ostali članovi koalicije prate izbornu noć.

23.38 Iz Socijalističke partije Srbije i dalje se niko nije obratio medijima. Nezvanično ipak saznajemo da su zadovoljni rezultatima na parlamentarnim izborima, jer su osvojili gotovo isto koliko i na prošlim izborima za Skupštinu Srbije i da će imati gotovo isti broj poslanika.

23.37 Princ Filip Karađorđević upitao je kako je moguće da večeras građani Srbije neće dobiti pouzdane preliminarne rezultate sa predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora.

23.34 Opštinska izborna komisija u Lučanima, tokom ove noći, neće objavljivati preliminarne izborne rezultate, rečeno je Danasu u toj komisiji.

23.30 Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma objavio je da je da su građani centralnog grada Pomoravlja na parlamentarnim izborima najviše glasova dali listi „Ivica Dačić – premijer Srbije“, koju čini koalicija SPS – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije, a čiji je on kandidat za poslanika.

23.23 Lideri koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije povukli su se u posebnu „staklenu“ sobu i razgovaraju trenutno o daljim potezima.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 4
Foto: L. Valtner

23.17 Lideri koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije povukli su se u posebnu „staklenu“ sobu i razgovaraju trenutno o daljim potezima, dok novinari slušaju obraćanje predsednika SNS Aleksandra Vučića na svojim telefonima.

23.16 Večeras je 3,8 miliona ljudi izašlo na izbore, ogroman broj ljudi, najveći u poslednje vreme, suštinski sve je proteklo u najboljem redu, rekao je večeras predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić.

23.15 Iako iz Gradske izborne komisije u Novom Pazaru govore da se rezultati izbora na lokalnom nivou neće znati dok se ne prebroji i poslednji glasački listić, stranke SDP i SPP su proglasile pobedu na parlamentarnim izborima, dok se SDA – Sandžaka nada pobedi.

23.14 Projekcija rezultatata na osnovu 77,1% obrađenog uzorka – parlamentarni izbori, CeSID.

23.13 Iz centralnog izbornog štaba koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije u Fabriku stuigli su Dragan Đilas, lider SSP i Mariniak Tepić, nositeljka liste Ujedinjeni za pobedu Srbije.

23.05 Izborni štab koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije u Nišu saopštio je večeras da je po rezultatima sa 10 odsto obrađenih biračkih mesta u tom gradu, predsednički kandidat liste oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić osvojio 36 odsto glasova koliko je dobila i lista SNS za Skupštinu Srbije.

23.02 Prema podacima CeSID-a na osnovu 70,5 odsto obrađenih podataka predsedničkih izbora na prvom mestu je Aleksandar Vučić sa 59 odsto glasova, sledi Zdravko Ponoš sa 17,6 odsto glasova, a na trećem mestu je kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović sa 5,9 odsto glasova. Četvrto mesto Boško Obradović, kandidat koalicije „Patriotski blok“ sa 4,5 odsto glasova. Milica Đurđević Stamenkovski ima 4,4 odsto, Biljana Stojković 3,2 odsto glasova, Branka Stamenković dva odsto i Miša Vacić 0,9 odsto glasova.

22.58 Programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je večeras da će odluka RIK-a da ne saopšti preliminarnu izlaznost na predsedničke i parlamentarne izbore dodatno da kompromituje i inače „dramatično poljuljanu veru u institucije“.

22.56 Ni posle dva i po sata od zatvaranja izbornih mesta u Zaječaru, niko još zvanično nije saopštio izlaznost građana, ali ni preliminarne rezultate njihovog glasanja.

22.45 Boris Tadić je naveo da su rezultati koji dolaze do njih kontradiktorni, te kao mogući razlog naveo to što je RIK odlučio da večeras ne izlazi sa preliminarnim rezultatima, što za bivšeg predsednika Srbije predstavlja skandal.Drugi razlog bi bio da se presporo obrađivanje podataka. „U svakom slučaju mi imamo vrlo kontradiktorne podatke“, naveo je Tadić, rekavši da podaci idu od toga da imaju cenzus, do toga da su na 1,5 odsto.

22.44 Prema podacima CeSID-a i IPSOS-a, a na uzorku od 70,4 odsto Srpska napredna stranka osvojila je 43,1 odsto, Ujedinjeni za pobedu Srbije 13, 2 odsto, SPS 11,4 odsto, NADA 5,4 odsto, koalicija Moramo 4,5 odsto, Dveri – POKS četiri odsto, Zavetnici 3,9 odsto. Među manjinskim strankama Savez vojvođanskih Mađara ima 1,6 odsto, Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja jedan odsto, Zajedno za Vojvodinu 0,7 odsto, SDA Sandžaka 0,5 odsto i Koalicija Albanaca doline – 0,3 odsto.

22.46 Prema podacima izborng štaba koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, a na osnovu obrađenog glasačkog materijala sa 20 birališta, na predsedničkim izborima u Užicu vodi Aleksanadar Vučić.

22.43 Predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je večeras da je ta koalicija na današnjim vanrednim parlamentarnim i izborima za Skupštinu Beograda prešla izborni cenzus sa oko pet odsto glasova.

22.31 Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je večeras da je odluka Republičke izborne komisije (RIK) da ne objavi projekciju konačnih rezultata izbora – praksa bez presedana.

22.29 Direktor kanala Njuz Maks Adria Slobodan Georgiev ocenio je večeras da je „događaj bez presedana“ odluka Republičke izborne komisije (RIK) da ne saopšti preliminarnu izlaznost na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima.

22.26 Prema prvim rezultatima koji pristižu, lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ vodi na pojedinim gradskim biračkim mestima u Kragujevcu, objavio je portal Glas Šumadije.

22:20 U izbornom štabu SNS kandidati sa lista Srpske napredne stranke zauzeli su svoje pozicije na bini za obraćanje te se očekuje da će im se uskoro pridružiti i lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Za sada su u prvom planu javne ličnosti koje su istaknute kao nosioci kampanje – dr Danica Grujičić, prva na parlamentarnoj listi SNS, Marko Kešelj, Lav Pajkić i drugi. Iako se čini da SNS planira da saopšti i komentariše rezultate, izvesna napetost u vezi toka dešavanja je postojala i u štabu SNS tokom večeri s obzirom da se spekulisalo da Republička izborna komisija uopšte neće izaći sa preliminarnim rezultatima večeras, već da će ih saopštiti sutra.

22.19 Branimir Kuzmanović, šef izbornog štaba „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ saopštio da opozicija prema preliminarnim rezultatima ima većunu u Beogradu. „Kada kažem opozcija, mislim koalicija Ujedinjieni, koalicija Moramo i koalicija Nada“, rekao je Kuzmanović. Ovu objavu je ptratio veliki aplauz prisutnih koji je utihnuo kada je pomenuo koaliciju Nada.

22.16 Kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred koalicije MORAMO, Biljana Stojković, rekla je za Danas da je velika izlaznost na izborima, uprkos opstrukcijama uoči i tokom izbornog dana, dokaz da je opozicija, odnosno koalicija koju predstavlja, uspela da na birališta izvuče veliki broj mladih ljudi koji su do sada ignorisali izborni proces. Komentarišući ograđivanje sedišta RIK policijskim snagama, odnosno odgovarajući na pitanje da li koalicija MORAMO ima plan za reakciju na eventualnu krađu izbora od strane vlasti, Stojković je rekla da je situacija neizvesna i nepredvidiva i da su u toku konsultacije o tome koji će koraci biti preduzeti.

22.21 Na biračkom mestu u Ambasadi Srbije u Vašingtonu predsedsednički kandidat SNS-a Aleksandar Vučić osvojio je 38,1 odsto glasova, dok je predsednički kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš osvojio 37,56 odsto glasova, prenosi Serbijan tajms.

22.12 Na izborima za predsednika Srbije najviše glasova dobio je Aleksandar Vučić 59, 8 odsto, dok je Zdravko Ponoš ispred Ujedinjenih za pobedu Srbije za sada na 17,1 odsto, Miloš Jovanović 5,8 odsto, Boško Obradović ima 4,5 odsto, 4,4 ima Milica Đurđević Stamenkovski ispred Zavetnika, Biljana Stojković tri odsto, Branka Stamenković 1,9 odsto i Miša Vacić 0,9 odsto.

22.10 Prema prvim projekcijama rezultatima CeSID-a Srpska napredna stranka osvojila je 43,6 odsto, SPS 11,6 odsto, Ujedinjeni za pobedu Srbije 12,9 odsto, koalicija Moramo 4,3, Dveri 4 i Zavetnici 3,9 odsto, na osnovu 64, 7 odsto glasova.

22.05 Članovi Srpske napredne stranke u Novom Sadu već slave, iako još uvek nema podataka o broju birača koji su glasali, niti broja glasova za predsedničke kandidate i strnačke liste.

22.01 „Prema nasoj proceni, četiri miliona građana je izašlo na izbore. Zašto ćutiš RIK, je li frka? Branićemo svaki glas, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta u izbornom štabu koalicije Moramo. Istu poruku poslali su nosilac liste na republičkin izborima Nebojša Zelenović i kandidtkinja za predsednicu, Biljana Stojković.

22.01 U štab koalicije Ajmo Ljudi pristigao je i nosilac liste, predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije u dva mandata Boris Tadić.

22.00 Pavle Grbović, predsednik PSG, kojeg su danas napali simpatizeri SNS, stigao u Fabriku, gde koaliciaj Ujedinjeni za pobedu Srbije čeka izboren rezultate.

21.58 Nakon informacije da preliminarni rezultati neće biti do sutra ujutru, možemo da konstantujemo da je ova vlast napravila cirkus od izbora. Ljudi čekaju u redovima i ovo počinje da miriše na prevaru. Niko me može da veruje da sve kasni i da ti neko kaže ‘ajte vi na spavanje pa ćemo sutra videti kakvi su rezultati’, rekao je medijima u štabu koalicije Ajmo Ljudi predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, koji je ovakav postupak RIKa ocenio kao skandal.

21.57 Boško Obradović lider Dveri siguran da njihova koalicija prelazi cenzus.

21.55 U redakciju Danasa su stigli dragi gosti.


21.54 Zoran Lutovac, predsednik DS i glumac Tihomir Stanić, stigli su upravo u Fabriku gde će koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije čekati rezultate izbora.

21.54 Lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“ objavila je večeras prve preliminarne rezultate izbora na osnovu kojih su, kako tvrde, prešli izborni cenzus na parlamentranim izborima.

21.49 ŠABAC: „Na jednom od 100 biračkih mesta „Bair pet“, tokom dana zabeležena su negodovanja građana zbog neispravne dokumentacije i gužve „, kaže za Danas predsednica biračkog mesta Jelena Vikić.

21.46 Mogućnost da glasaju na današnjim izborima su imali i zatvorenici u Okružnom zatvoru u centru Užica.

21.45 U Fabriku gde rezultate izbora čeka koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije stigao je i Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika Beograda.

21.43 U Fabriku gde rezultate izbora čeka koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije stigao je Sergej Trifunović, nekadašnji predsendik PSG.

21.41 Pratite uživo prebrojavanje glasova na sajtu RIK-a

21:30 U izborni štab SNS svi visoki funkcioneri odavno su pristigli ali još uvek sede iza zatvorenih vrata i ne izlaze pred medije. Novinari su zauzeli svoje pozicije i nestrpljivo čekaju prva obraćanja, međutim zvanične, pa ni nezvanične informacije kada bi to moglo biti – još uvek nema. Po hodnicima centrale stranke u prolazu se dobacuje da je “bitno da pečenja ima”, a za rezultate i “nije hitno”.

21.36 U koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije prve preliminarne rezultate ne očekuju pre 23 sata pa i kasnije. Kako nam je nezavanično rečeno, glasanje koje i dalje traje moglo bi da potraje, jer i dalje mnogo ljudi stoji u redovima, a i sama procedura glasanja malo duže traje budući da se zaokručuju tri listića a ne samo jedan. Kako kažu naši sagovonici, prvo se očekuju rezultati za predsednika, jer se prvo broje ti listići, zatim parlamentrani pa listii sa gradskih izbrora.

21.34 U ovom trenutku je krajnje neizvesno kada će se novinarima obratiti Ivica Dačić, lider SPS. U informativnoj službi Danasu je rečeno da je to” pitanje za milion dolara”. Nezvanično saznajemo da se čeka najpre obraćanje Aleksandra Vučića u izbornom štabu naprednjaka i da tek onda može da uslediti i konferencija za novinare u SPS. Iako su brojni socijalisti došli u sedište SPS na Studentskom trgu, svi su se zatvorili u svoje kancelarije, tako su svi ukraćeni za bilo kakve informacije. Zato su novinari jednoglasni u oceni da im nedostaje pokojni Milutin Mrkonjić koji je uvek imao insajderske informacije za sedmu silu.

21.32 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu podneće krivičnu prijavu protiv tridesetdevetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja.

21.30 U Holandiji je glasalo 338 ljudi, a najviše glasova na parlamentarnim izborima dobila koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 132 glasa, saznaje Danas. Što se tiče predsedničkih izbora, najviše glasova dobio je Zdravko Ponoš – 191, sledi Biljana Stojković sa 74 i Vučić sa 34 glasa.

21.22 Politički analitičar Cvijetin Milivojević pretpostavlja da su glasači koji su i dalje na biračkim mestima, sat vremena pošto su birališta trebalo da budu zatvorena „sigurni glasači vladajuće koalicije, koji su ipak zaboravili na svoju obavezu, pa ih je neko podsetio, oni koji su glasali oko sedam do osam mislim da su većinom glasači opozicije“.

21.14 NOVI PAZAR: Gužva na biračkim mestima trajala do samog zatvaranja. Zbog meseca posta, Ramazana, mnogo glasača je svoje pravo glasa iskoristilo nakon prekida posta. Glasanje je privedeno kraju, sve je prošlo u najboljem redu i biračka mesta su se zatvorila na vreme.

21.10 Vodeće zapadne novinske agencije izvestile su danas o izborima u Srbiji, navodeći da se očekuje pobeda predsednika države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, kojoj je rat u Ukrajini išao na ruku.

21.06 Iz RIK-a su poručili da se večeras više neće obraćati i da će se sutra obratiti. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je 5,3 miliona građana moglo da glasa danas na 8.267 biračkih mesta.

21.05 Iz koalicije MORAMO ukazuju da glasanje i dalje traje, koliko zbog povećane izlaznosti jer građani žele promene, toliko i zbog opstrukcije i namernog usporavanja glasanja od strane režima, s obzirom na očiglednost trenda njihove smene. Robert Kozma iz Ne davimo Beograd rekao je da će kontrolori ove koalicije učiniti sve kako bi sačuvali svaki glas i omogućili svima da ostvare glasačko pravo.

21.03 JAGODINA: Biračka mesta su zatvorena, a predstavnici koalicije Ujedinjena Srbija izražavaju zadovoljstvo, jer je, kako kažu, izlaznost velika.

21.00 Pulmolog Dejan Žujović, predsednik Pokreta Za sve moje ljude, kandidat za odbornika u beogradskoj Skupštini, ranije je pred kamere izašao u majici sa logom Beogradskog sindikata, sada je pred medije izašao u drugoj majici takođe sa motivima ovog rep sastava.

20.57 Ispred zgrade u kojoj je smešten RIK postavljena je zaštitna ograda a iza nje je poređano desetak policajaca, javlja reporter Danasa.
Kako javlja, pripadnici policije tvrde da je to rutinska procedura, te da se to desilo i tokom održavanja referenduma. Osim nekoliko novinarskih ekipa, ispred zgrade RIK nema nikog drugog.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 5
Foto: FoNet

20.57 U koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije oprezni su u tumačenju velike izlaznosti i ne žele da dajuzvanične komentare, iako smatraju da će velika izlaznost u Beogradu, više od 900.000 koliko se očekuje, biti dovoljna za pobedu.

20.55 Osnivač Nove Zoran Živković novinarima je rekao da su dobili informaciju da je „Vučić izgubio na biračkom mestu Beograd na vodi“.

20.47 U štabu Ajmo Ljudi pred fotografe su izašli bivši premijer i osnivač Nove stranke Zoran Živković, i kako je Živković naveo, budući premijer – ekonomista Goran Radosavljević (SDS), kao i budući gradonačelnik – advokat Aleksandar Ivanović (SDS), bratanac ubijenog Olivera Ivanovića.

20:45 Od visokih funkcionera SNS, među poslednjima je u izborni štab došla poverenica za Beograd Ana Brnabić, koja se nije zadržavala pored novinara već odmah ušla u kancelariju u kojoj sedi “šef” partije, kako ga Brnabić oslovljava, Aleksandar Vučić.  U štab su tokom večeri došle i javne ličnosti koje su u vrhu parlamentarne liste SNS – košarkaš Marko Kešelj, glumica Iva Štrljić i drug

20.45 SPS:Akreditovano je više od dvadeset domaćih i stranih novinarskih ekipa, koje su već zauzele svoje pozicije. Za sada u SPS neće biti bilo kakvih izjava. Na pitanje kada će se novinarima obratiti Ivica Dačić, rečeno nam je da je to pitanje za milion dolara. Inače, u SPS vlada opuštena atmofera.

20.43 Prvo obraćanje Pavla Grbovića lidera Pokreta slobodnih građana nakon zatvaranja birališta.

20.40 SUBOTICA: Izašlo nešto više od polovine upisanih birača, 52,5 odsto, a izborni dan je protekao bez prijavljenih nepravilnosti.

20.30 U izborni štab SNS pristigle su zajedno i ministarke (u tehničkom mandatu) Maja Gojković i Darija Kisić Tepavčević, a nedugo posle njih došao je i ministar i lider Pokreta socijalista koji je koalicioni partner SNS, Aleksandar Vulin. Vulin je bio vidno raspoložen novinare pozdravio i poručio “drago mi je što vas vidim”.

20.25  Očekuje se da će se Dragan Đilas, lider SSP, Vuk Jeremić, lider NS, Zoran Lutovac, lider DS, Pavle Grbović, predsednik PSG, Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga i Janko Veselinovič predsedik PZP, kao i kadidati za predsednika Zdravko Ponoš i gradonačelnika Vladeta Jankvić, kao i Marinika Tepić, nositeljka parlamentarne liste pojaviti posle 21 sat.

20.30 Reporteri Danasa javljaju da  ispred biračkih mesta i dalje čekaju desetine i stotine građana.

20.19 Koalicija Moramo koju čine Ne davimo Beograd, Akcija, Ekološki ustanak i brojne druge lokalne organizacije, dočekuju rezultate izbora u KC Grad u Beogradu. Svi čelnici ove koalicije, koja učestvuje na izborima na svim nvoima, predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim, okupili su se na ovom mestu zajedno sa aktivistima, novinarima i građanima. Kako je najavljeno, predstavnici koalicije će se obratiti javnosti oko 20.30 časova.

20.16 Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas upozorio je danas da postoji opasnost da će vlast, ukoliko vidi da je velika izlaznost i da gubi izbore, posredstvom navijačkih grupa izazvati nerede, predstavljajući to kao Đilasovu organizaciju.

20.15 Ivica Dčić, lider Socijalističke partije Srbije i kandidat za premijera u sedište stranke na Studentskom trgu stigao je petnaest minuta pre zatvaranja izbornih mesta. .Nešto malo pre njega u zgradu SPS ušao je i potpredsednik stranke i budući ambasador Žarko Obradović. Neuobičajeno za SPS, u zgradi stranke večeras vladaju  potpuno dugačija, stroža pravila. Novinari ne mogu sami do pres centra, već ih dežurni socijalisti do tamo sprovode liftom. Ranije za izbornu noć u SPS nije bila potrebna akrditacija, ali je sada uvedeno i to pravilo. Ono što ne nedostaje je hrana za novinare, na terasi zgarde na Studentskom trgu, koja će po svemu sudeći biti poslužena nešto kasnije .

20.14 Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su građani danas na izborima „imali pravo da kažu kako hoće u narednih pet godina“.

20.11 U prostorijama Nove stranke, gde se nalazi štab koalicije Boris Tadić – Ajmo LJudi, Aris Movsesijan, predsednik Nove, pozvao je članove biračkih odbora da poštuju pravila po kojima oni koji su se na biračkom mestu zadesili do 20h imaju pravo da glasaju. Kako je rekao, prvi put je video strah u naprednjačkim redovima.
Zahvalio se Dušku Vujoševiću, u istakao važnost toga što su ljudi poput njega istupili u borbi za pravdenu Srbiju.

20.10 Izlaznost je 55,1 odsto birača sa marginom greške od jedan odsto, rekao je Raša Nedeljkov iz CRTA. Na parlamentarnim glasalo je 52,2 odato, što je više za četiri odsto u odnosu na 2018. godinu. Posmatrači javljaju velike gužve u Beogradu, navode iz Crte. U nekoliko slučajeva, kako je rekao, birački odbori su zatvorili svoja vrata, uprkos tome što su morali da odobre glasanje svim zatečenim glasačima do 20 časova. “Podnešene su još dve prijave policiji, ukupno je podnešeno sedam prijava, a sve se odnose na kupovinu glasova”, rekao je Nedeljkov. Nepravilnosti se, kako je rekao, beleži na 12 odsto glasačkih mesta. Do sada su zabeležene dve intervencije policije – u Kruševcu i na Zvezdari.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 13
Foto: Kristina Bondžulić

20.04 Srđan Bogosavljević, savetnik u IPSOS-u rekao je na RTS-u da se prvi rezultati očekuju u 22 sata. I da će izlaznost biti, moguće i do 60 odsto.

20.00 Birališta su zatvorena večeras u 20 časova. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je ukoliko se desi da se na biračkom mestu zatekne više građana na biračkom mestu u 20 časova, trenutku kada se zatvaraju birališta,  da će u tom slučaju birački odbor odrediti jednog čana ili zamenika člana koji izlazi napolje, ispred biračkog mesta.

20.00 U izborni štab Srpske napredne stranke (SNS) na Novom Beograd, oko pola sata pre zatvaranja biračkih mesta stigao je predsednik SNS Aleksandar Vučić. U štabu su i kandidati sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Goran Vesić, koji je i zamenik šefa izbornog štaba, kao i Zlatibor Lončar, Darko Glišić i Marija Zdravković.

19.52 Aktivisti OSA-e, posmatračke misije Lokalnog fronta, bili su sprečeni u obavljanju posmatračke dužnosti u Kaću, nadomak Novog Sada.

19.46 RIK je ograđen, raspoređena je policija, javlja N1.

19.44 NOVI SAD: Na Petrovaradinu u Ulici Patrijarha Rajačića, na biračkom mestu br. 24 trenutno je velika gužva, najmanje 150 ljudi čeka da glasa. Kako nam je javio naš čitatelj, on već sat vremena čeka u redu.

19.37 ČAČAK: Pripadnici Policijske uprave Čačak identifikovali su i pronašli lice koje je danas u Čačku napalo poslanika SNS-a Bratislava Jugovića.

19.36 KLADOVO: Do 18 sati na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima u opštini Kladovo glasalo je 46,88 odsto građana, saznaje Danas u Izbornoj komisiji opštine Kladovo.

19.34 Do 18 sati izlaznost na predsedničkim i parlamentarnim izborima bila je 50,82 odsto, saopštio je RIK. Prema analitici CeSID-a, do 19h je u Srbiji na izbore izašlo 54,6 odsto upisanih u birački spisak.

19.33 NIŠ: Na glasanju u Nišu primećen je veliki broj nepravilnosti i naši članovi biračkih odbora ih evidentiraju u zapisnicima na biračkim mestima, kažu u gradskom izbornom štabu koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije.

19.32 ZAJEČAR: Do 18 sati prema preliminarnim podacima u Zaječaru je na birališta izašlo i glasalo 45,75 odsto građana.

19.30 ZRENJANIN: Izlaznost u Zrenjaninu do 18 časova iznosi 53 odsto od 100.342 upisana birača. Navode o nepravilnostima koje su prijavili građani u ovom gradu da se dešavaju pored birališta policija odbacila kao neosnovane.

19.25 TRGOVIŠTE: Do 18 časova u opštini Trgovište zabeležena je izlaznost od 71,6 odsto. Prema rečima sekretara Opštinske izborne komisije, Dragana Anđelkovića, ova opština je „pokazala odgovornost“, ne samo po pitanju izlaznosti, već i po tome da tokom izbornog dana nije bilo incidenata. „Mi smo malo mesto. Možda će se ovom procentu dodati još pet ili šest odsto, ne više od toga“, rekao je za Danas Anđelković.

19.20 SUBOTICA: U Gradskoj izbornoj komisiji u Subotici je do 19 časova glasalo 49 odsto od ukupno upisanih birača u birački spisak. Policijska uprava Subotica do sada nije imala nikakvih prijava u vezi izbornog procesa ili eventualnih incidenata.

19.15 Do 18 časova u Srbiji na izbore izašlo 50,82 odsto građana upisanih u birački spisak, navedeno na konferenciji Republičke izborne komisije. Predsednik komisije, Vladimir Dimitrijević je naveo da tokom dana nisu zabeležene veće nepravilnosti na biračkim mestima, iznoseći procenu da će konačna izlaznost iznositi između 58 i 60 procenata upisanih u birački spisak. Objašnjavajući proceduru, Dimitrijević je naveo da će glasanje biti dozvoljeno svim biračima koji se u 20 časova zateknu na biračkim mestima.

19.06 Biračko mesto broj 30, Škola za negu lepote, Dušanova. Decčko stoji sve vreme ispred biračkog mesta i kroz prozor fotografise ljude dok glasaju. Glasači su leđima okrenuti prozoru dok biraju i nalaze se bukvalno metar od prozra tako da se sve vidi, javlja Ekostraža na Instagramu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Eko Straža (@ekostraza)

19.00 Kontrolor Lokalnog fronta Srđan Đurić izjavio je za „Autonomiju“ da je na biračkom mestu 59 u Novom Sadu na Novom naselju, došlo do tuče supružnika. „Ispred biračkog mesta 59 čovek je došao sa ženom koja je slikala listić jer joj je, kako kaže, to rekao Aleksandar Vučić, a potom se potukla sa svojim mužem zbog toga. To je uneto u zapisnik“, kazao je Đurić.

18.55 UŽICE: Na šest reprezentativnih biračkih mesta u Užicu, na parlamentarne i predsedničke izbore, od 2.700 upisanih u biračke spiskove, izašlo je 55,16 odsto građana s pravom glasa. Milka Protić, predsednica GIK, kaže za Danas da je pristigao jedan prigovor , ali da još nije upoznata o njegovom sadržaju, te da će se komisija o tome izašnjavati kasnije.

18.54 NOVI PAZAR: Do 18 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 48 odsto građana. U Sjenici 43 odsto po uzroku na dva biračka mesta koja nisu seoska, dok je u Tutinu glasalo 42 odsto građana.

18.52 BOR: Prema podacima Gradske izborne komisije, izlaznost Borana do 18 sati iznosila je 51,64 odsto, odnosno, oko 4 odsto više nego 2018. godine

18.51 SUBOTICA: Do 17 časova glasalo 41,5 odsto od ukupno upisanih birača u birački spisak, rekao je predsednik Gradske izborne komisije (GIK), Nenad Kozomora. GIK-u nisu prijavljene nepravilnosti, ali je bilo 4-5 pritužbi.

18.47 PIROT: Izlaznost birača na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Pirotu do 18 sati bila je 56,15 posto, rekao je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Jovan Milenković. „Izaznost birača je velika i očekujemo da do zatvaranja biraliušta u 20 sati bude i do 70 posto“, rekao je Milenković. Navodi da se izbori u Pirotu na svih 86 biračkih mesta odvijaju bez problema.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 14
Pirot Foto Z.P.

18.37 Poređenje izlaznosti do 17 časova na izborima 2016, 2017, 2020 sa današnjim rezultatima.

18.36 Velika gužva je primećena na biračkim mestima u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj na kojima glasaju birači sa Kosova i Metohije. BM su loše organizovana što dodatno utiče na stvaranje gužve i na pojednim BM onemogućava tajnost glasanja.

18.35 SURDULICA: Predsednik Opštinske izborne komisije u Surdulici, Branislav Ristić, reporteru Danasa potvrdio je da je 64 odsto birača ove opštine glasalo do 18 časova.

18.30 VRANJE: Prema podacima Gradske izborne komisije, u Vranju je do 18 časova glasalo 49,32 odsto birača. Na biračkom mestu broj 21 u OŠ „Vuk Karadžić“ glasalo je 937 od 1667 birača, ili 56,2 odsto, dok je na biračkom mestu broj 23 u OŠ „Dositej Obradović“ svoje pravo ostvarilo 700 od 1649 birača, odnosno 42,44 odsto.

18.26 Patriotski blok Dveri – POKS u Nišu saopštio je da su njihovi predstavnici danas, uz prisustvo policije, sprečili korišćenje mobilnih telefona na glasačkom mestu, te takvu povredu tajnosti glasanja prijavili posmatračkoj misiji OEBS i Crti.

18.24 Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a građani će svoje biračko pravo moći da ispune do zatvaranja u 20 sati. Svi birači koji se zateknu na biračkom mestu u to vreme imaju pravo da glasaju bez obzira na vreme zatvaranja biračkog mesta.

18.23 KRAGUJEVAC: GIK Kragujevac objavila je da je izlaznost u ovom gradu do 18 sati bila 51,93 odsto od ukupnog registrovanog biračkog tela. Gradska izborna komisija nije zabeležila veće neprvilnosti koje bi mogle da utiču na regularnost izbora. Mada kako je „Danas” pisao bilo manjih incidenata oko kolektivnog dovođenja na glasanje ili fotografisanja na biračkim mestima.

18.17 ŠABAC: Kako Danas saznaje, u izbornoj jedinici 10, „Kamenjak 1“, u istoj zgradi gde se održavaju izbori, u kancelariji Mesne zajednice “Kamenjak”, dve osobe vodile su paralelne spiskove.

18.08 JAGODINA: Kako nam je rečeno iz Gradske izborne komisije, do 16 sati u Jagodini je glasačko pravo iskoristilo oko 45 odsto punoletnih građana.

18.05 Čitatelj Danasa poslao nam fotografiju na kojoj se vidi veliki red za glasanje u Ambasadi Srbije u Berlinu. Prema njegovim procenama, oko 100 ljudi čeka da glasa. Kako kaže, gužva ga neće obeshrabriti da iskoristi svoje građansko pravo i glasa. Inače, mediji su ranije preneli da je ispred Ambasade Srbije došlo do tuče između dva muškarca, te da je čak i policija morala da interveniše.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 15
Foto: Privatna arhiva

17.55 PODGORICA: Na izborima za poslanike Skupštine Srbije i predsednika Srbije glasa bez neregularnosti, objavila je Radio i Televizija Crne Gore. Državljani Srbije koji žive u Crnoj Gori mogu da glasaju u ambasadi Srbije u Podgorici, konzulatu u Herceg Novom i na tri biračka mesta – u Budvi, Beranama i Sutomoru.

17.51 PARIZ: Na glasanju za predsedničke i vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, u Francuskoj je do 16 časova glasalo 50 odsto birača upisanih u birački spisak. Prema Betinom izvoru iz Ambasade Srbije u Parizu, u birački spisak je upisano 749 državljaana Srbije s pravom glasa.

17.45 BOR: Na predsedničkim, parlamentarnim i loklanim izborima u Boru do 17 časova glasalo 46,7 odsto Borana.

17.40 Pravo glasa u Sremu ima 263.437, koji glasaju na 274 biračka mesta. Prema podacima do kojh je došla Sremska televizija, u Šidu je do 15 časova glasalo 41,3 odsto, dok je u Pećincima u istom preseku glasalo 53,66 odsto birača.

17.38 ŠABAC: Prama rečima predsednika Gradske izborne komisije Borisa Tumenka, izlaznost se prati na deset referentnih biračkih mesta u Šapcu.„Republička izborna komisija dostavila je 10 biračkih mesta za koja su procenili da treba pratiti izlaznost, odakle se uzima prosek. Prema podacima u 16 časova, na glasnje je izašlo 45,36 odsto birača i možemo oceniti da je izlaznost dobra“, kazao je Tumenko za Danas.

17.36 BOSILEGRAD: Do 16 sati prema podacima OIK u ovoj pograničnoj opštini glasalo je 44,4 građana od 7.228 upisanih u birački spisak. Glasanje protiče bez do sada registrovanih primedbi, bilo koje stranke – rekao je za Danas predsednik OIK Predrag Đorđević.

17.34 Čitateljka Danasa požalila nam se da joj nije dozvoljeno da glasa na biračkom mestu br. 13 u OŠ “Vlada Aksentijević” u Poenkareovoj br. 8 u beogradskoj opštini Palilula, jer, kako su joj rekli, nije upisana u birački spisak.

17.31 Programski direktor Crte Raša Nedeljkov kazao je danas da je ta posmatračka misija podnela do sada pet prijava policiji zbog izborne korupcije. Dve prijave odnose se na, kako je kazao, slučajeve tzv. bugarskog voza koje su posmatrači uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitoradji i Čukarici.

17.27 BUJANOVAC: Do 16 sati u multietničkoj opštini Bujanovac na 59 biračkih mesta glasalo je 28,15 odsto građana prema podacima sa tri uzorkovana mesta, izjavio je za Danas Nikola Tabaš, član OIK u ovoj opštini.

17.15 Do 17 sati glasalo 45,1 odsto birača, saopštio je CESID.

17.12 Do 16 časova u Srbiji izašlo 41,56 odsto birača, saopšteno na redovnoj konferenciji Republičke izborne komisije. Najviša izlaznost u regionu Vojvodine (44 odsto), dok je najmanje građana glasalo u Beogradu (38,58 odsto).

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 16
Foto: Vuk Jeremic /Danas

17.09 Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) negiralo je danas navode predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavla Grbovića o incidentu ispred prostorija Srpske napredne stranke (SNS) u beogradskom naselju Nova Galenika i dodalo da je policija postupila „odmah po dobijanju saznanja iz medija“.

17.05 KLADOVO: Prema informaciji koju je Danas dobio u Izbornoj komisiji opštine Kladovo izborni proces se odvija neometano, a svoje biračko pravo do 16 časova iskoristilo je nešto više od 40 odsto upisanih glasača.

17.00 ČAČAK: Do 16 časova na izbore izašlo 42,2 odsto od upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).
U tom gradu je u birački spisak upisano 94.953 birača koji mogu glasati na 104 biračka mesta.

16.53 SUBOTICA: Izlaznost u  do 15 časova 33,6 odsto.

16.48 ZRENJANIN: Povećava izlaznost birača, do 16 časova glasalo je 43 odsto birača, saznaje Danas od nezavisnih kontrolora opozicije.
Glasa se na 70 biračkih mesta a pravo glasa ima 100.342 birača.

16.46 NOVI PAZAR: Iz Gradske izborne komisije u Novom Pazaru saopštavaju da je do 16 časova glasalo je 43 odsto građana. Veliki odziv građana, a glasači ističu da se čeka u redovima da bi obavili svoju građansku dužnost.

16.44 SURDULICA: Do 16 sati u Surdulici je glasalo 57 odsto birača, potvrđeno je iz Opštinske izborne komisije reporteru Danasa.

16.43 ZRENJANIN: U Zrenjaninu dobar odziv građana za republičke i predsedničke izbore. Do 14 časova glasalo je, prema nezvaničnim podacima, skoro 32 odsto birača. U ovom gradu u birački spisak upisano je 100.342 građana sa pravom glasa. Zrenjaninci glasaju na 70 biračkih mesta.

16.42 Na biračkom mestu br. 7 u Dečijem vrtiću „Zeka“ na Novom Beogradu jedan muškarac pokušao je da glasa sa isteklim pasošem. Kada su mu kontroliri rekli da ne može, počeo je da se svađa. Ličnu kartu nije imao kod sebe. Posle nekoliko minuta drskog ponašanja, napustio je biračko mesto, javlja reporterka Danasa.

16.41 NOVI SAD: Do 16 časova u Novom Sadu biračko pravo iskoristilo je 43,55 odsto upisanih glasača.

16.38 Do 16 sati glasalo je 42,1 odsto birača, saopštila je CRTA. Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine do 16 časova iznosila je 39.6 odsto, a 2020. godine 34.6 odsto, naveo je Raša Nedeljkov ispred CRTE.

16.37 KRAGUJEVAC: Do 16 sati koja je čak za 10 pošto veća nego na prethodnim izborima i napad na kontrolora liste Marinike Tepić.

16.35 TRGOVIŠTE: Do 16 sati glasalo 61,1 odsto upisanih birača, potvrdio je za Danas Dragan Anđelković, sekretar Opštinske izborne komisije. Kako je rekao, dosad nije bilo prijavljenih nepravilnosti, a trenutno su u Trgovištu strani posmatrači koji obilaze biračka mesta.

16.34 UŽICE: Na šest birališta koja u Užicu koja prati gradska izborna komisija do 16 časova izašlo je 45,29 odsto, odnosno 2.217 glasača. „Izlaznost je veća nego na prošlim izborima, 2020. godine, za oko 10 odsto“, kaže za Danas predsednica Gradske izborne komisije Milka Protić.

16.31 U Zrenjaninu do 14 glasalo 32 odsto birača.

16.30 U Vranju je do 16 časova glasalo 33,35 odsto birača, potvrdio je za Danas Novica Stanisavljević, predsednik Gradske izborne komisije.

16.26 Kontrolor na izbornom mestu 75 u Zemunu u ime koalicije „Moramo“ i Ne davimo Beograd Đorđe Trajković, napadnut je nakon što je otkrio i snimio stranačke aktiviste koji, koristeći paralelni izborni spisak, idu od vrata do vrata i zovu ljude na glasanje, saopšteno je iz te koalicije.

16.19 U Nišu je do 14 časova glasalo 32,81 odsto upisanih birača, a Gradskoj izbornoj komisiji nisu prijavljene nepravilnosti, rečeno je Danasu u GIK-u nešto posle 16 časova.

16.18 Nosilac liste koalicije „Suverenisti“ za parlamentarne izbore i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je danas u 13 sati na biračkom mestu na Ceraku. On je svoju glasačku dužnost obavio u vrtiću „Sanjalica“.

16.15 Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije glasao je u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu.

16.12 Kandidat grupe građana „Srpski patriota – Miša Vacić“ iskoristio je svoje biračko pravo glasavši u osnovnoj školi „Duško Radović“ na Novom Beogradu.

16.50 NIŠ: U Gradskoj izbornoj komisiji su kazali za Danas da je do 16 časova na izbore izašlo 43,22 odsto upisanih birača. Oni su kazali da GIK-u do sada zvanično nije stigao nijedan prigovor zbog nepravilnosti u toku glasanja

15.51 – Zamenik komandanta Regionalne policije Kosova za sever Besim Hoti izjavio je da je na dan održavanja izbora u Srbiji situacija u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova mirna, dok je policija saopštila da su se napravili redovi na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak

15.49 – BOSILEGRAD: Do 15 sati na 31 biračkom mestu u Opštini Bosilegrad glasalo je 29,4 građana od ukupno 7.228, rekao je za Danas Predrag Đorđević, predsednik OIK. Glasanje se odvija bez do sada i jedne registrovane nepravilnosti uz monitoring predstavnika OEBS i CESID.

15.41- U Novom Sadu na više lokacija uočeni su automobili, u kojima se nalaze ljudi sa duplim biračkim spiskovima, koji daju novac za glasove, saopštio je Lokalni front iz Kraljeva

15.35 – Nosilac liste koalicije „Suverenisti“ za parlamentarne izbore i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je danas u 13:00 na biračkom mestu na Ceraku. On je svoju glasačku dužnost obavio u vrtiću „Sanjalica“

15.34 – KRUŠEVAC: U Kruševcu je do 14 časova na izbore izašlo 34,7 odsto birača, dok je u ostalim opštinama Rasinskog okruga izlaznost od 28 do 31 odsto, pokazuju podaci lokalnih izbornih komisija. U Kruševcu je, prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), na osnovu podataka sa osam biračkih mesta, do 14 časova na glasanje izašlo 34,7 odsto od upisanih 106.678 birača, a prema rečima predsednika GIK-a Dragoljuba Arsića glasanje se za sada odvija bez problema na svim izbornim mestima.

 

15.25 – NEGOTIN: Do 14 sati prema podacima Izborne komisije opštine Negotin izlaznost od 34,15 do 39,54 odsto

15. 09Do 14 sati na izborima je glasalo 31,56, saopštio je RIK. Najslabila izlaznost zabeležena je u Beogradu, 28,64 odsto

15.06ZAJEČAR: Do 14 sati prema preliminarnim podacima u Zaječaru je na birališta izašlo i glasalo 32,04 odsto građana

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 17
Foto: Miljko Stojanović/Danas

14.59NOVI PAZAR: U Novom Pazaru do 14 časova, pravo glasa je iskoristilo je 35 odsto građana ovog grada. Sve protiče u najboljem redu i bez incidenata, javlja reporterka Danasa

14. 54MUP istražuje incidente u Zemunu i Čačku

14.53 – Kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) za gradonačelnika Beograda Miljko Ristić glasao je danas u 12.00 na Voždovcu. On je glasao na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Danilo Kiš“. Građani Srbije glasaju danas na predsedničkim izborima i na vanrednim parlamentarnim izborima, a biraju lokalnu vlast u Beogradu i još 12 lokalnih samouprava

14.51 – GORNJI MILANOVAC: U Gornjem Milanovcu do 14 sati na izbore je izašlo 35 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK). Iz komisije su kazali da izborni proces u toj opštini protiče mirno i da do sada nisu zabeležene nepravilnosti. U birački spisak Gornjeg Milanovca upisano je 35.240 birača koji mogu glasati na 66 biračkih mesta

14.50 – ČAČAK: U Čačku je do 14 sati na izbore izašlo 30,9 odsto birača, potvrdjeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). Kako je kazala predsednica GIK Kasija Vukajlović, do sada nisu zabeležene nepravilnosti na biralištima u tom gradu. U Čačku je u birački spisak upisano 94.953 birača koji mogu glasati na 104 biračka mesta

14. 48BUJANOVAC: Izlaznost u Bujanovcu se povećava i na osnovu uzorka sa tri biračka mesta do 14 sati u ovoj multietničkoj opštini glasalo je 19,01 građana od ukupno 43.112, izjavio je za Danas Nikola Tabaš, član OIK. Glasanje protiče bez za sada prijavljenih neregularnosti uz prisustvo predstavnika OEBS i CESID.

14. 47 – NOVI SAD: U Novom Sadu je do 14 časova izašlo nešto više od 33 odsto birača, rečeno je Danasu u Gradskoj izbornoj komisiji

14. 45 – PREŠEVO: Do 13 sati na 38 biračkih mesta u Opštini Preševo glasalo je 4,4 procenta građana od ukupno 42.203 koliko ih je u Biračkom spisku, rekao je za Danas Albin Mehmeti, predsednik OIK u Preševu. Glasanje u dosadašnjem toku protiče bez prijavljenih nepravilnosti.

14.39PIROT:  Izlaznost birača na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Pirotu do 14 sati bila je 39 posto, rekao je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Jovan Milenković.

„To je prema našim procenama dobra izlaznost do ovog perioda „, rekao je Milenković, dodajući da se izbori odvijaju bez problema. On dodaje da na nekim biračkim mestima u gradu ima domaćih i inostranih posmatrača. “ U toku dana članovi Komisije će obići pojedine gradjane kod kuća koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkim mestima i omogućiti im da glasaju“, rekao je Milenković.

14.36 – Gradska izborna komisja u Kragujevcu objavila je da je do 14 sati na izbore izašlo 31,99 odsto glasača sa biračkim pravom na teritriji grada. Do 13 sati i 30 minuta na svojim biračkim mestima glasali su kanidati za poslanike u  Narodnoj skupštini partija na vlasti kao i opozicionih

14.35 – NIŠ: U gradskom izbornom štabu koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije kažu za Danas da je uočen veliki broj nepravilnosti, koje njihovi članovi biračkih odbora unose u zapisnike. Oni kažu da je oko biračkih mesta primećen „veći broj“ osoba koje imaju duple biračke spiskove, da aktivisti SNS i danas, na dan izbora, idu od vrata do vrata i pitaju građane da li izlaze na izbore i za koga će glasati, a da je jedan birač pokušao da glasa za celu porodicu. Poseban problem je „veliki birača koji su izrazili želju da glasaju od kuće“, što nije bio karakteristično na prethodnim izborima, kazali su oni

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 18
Foto: Beta/Saša Đorđević

14.21 -Do 14 časova u Užicu je glasalo 1.667 građana, odnosno 34,06 odsto biračkog tela. To je za Danas rekla predsednika Gradske izborne komisije, Milka Protić, koja ističe da se na svim biračkim mestima glasanje odvija bez problema i incidenata

14.20 – Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović glasala je danas na izborima za predsednika Srbije, novi saziv republičkog parlamenta i odbornike Skupštine Beograda. Mihajlović je glasala na biračkom mestu 35 u Mesnoj zajednici Dedinje.

14. 19 – Do 12 časova u Surdulici je glasalo 28 odsto birača, rekao je za Danas Branislav Ristić, predsednik Opštinske izborne komisije. Ristić je rekao da je 44 biračkih mesta u Srbiji, a da ima 16.949 upisanih birača u ovoj opštini

14.06 – Do 13 sati na izborima glasalo 26,7 odsto birača, saopštila je CRTA. Poređenja radi, na parlamentarnim 2016. i predsedničkim 2017. godine do 13 sati izlaznost je bila 25,1 odsto, a 2020. godine 22,9 odsto. Na nivou Beograda izlaznost na izborima za republički parlament je nešto manja nego na nivou cele Srbije i iznosi 23,3 (margina greške 0,3).

14.05 – Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju, Mirjana Ilić Stošić, glasala je u 11.55 časova na biračkom mestu broj 32, u Ekonomsko-trgovinskoj školi

14.04Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević glasali su danas na svojim biračkim mestima. Princeza Danica glasala na biračkom mestu na Vračaru a Princ Filip na Dedinju. Na oba biračka mesta, prinčevski par je sa građanima u dugim redovima čekao svoj red da ispune svoju građansku dužnost

13.55UŽICE: Do 13 časova, na biračkom mestu broj 70, u Gradskom kulturnom centru u Užicu, glasalo je preko 30 odsto građana, kaže predsednica Biračkog odbora, Slavica Arsić.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 19
Foto: Ana Milošević/Danas

-To je oko 300 glasača. Od toga su četiri zahteva za glasanje van biračkog mesta i komisija je sada na terenu, kaže Arsić za Danas i napominje da do sada na ovom biračkom mestu nije bilo nikakvih problema.

13.45 – Predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, glasao je, u društvu supruge, na biračkom mestu broj 9 u OŠ „Sveti Sava“

13.40VRANJE: Više starijih građana Vranja, obratilo se dopisniku Danasa, navodeći da ih „od ranih jutarnjih sati obilaze  lica u civili koja im nude pomoć za glasanje“.

– Došao mi je čovek na kućni prag interesujući se da li sam glasala, i da li mi treba pomoć. Ja jesam stara ali nisam tražila od komisije da dođe kako bih glasala kod kuće – rekla je za Danas  starija Vranjanka iz naselja „Mačkina Česma“ u centru Vranja. Ona kaže da nije prijavil slučaj ni policiji ni Izbornoj komisiji u Vranju, ali da je to prenela rodbini u komšiluku

13.30 – Na biračkom mestu broj 31 u naselju Češalj u Vranju glasao je Zoran Antić, član Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS), predsednik Gradskog odbora stranke i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja.

13.20VLADIČIN HAN: Mi u Vladičinom Hanu nismo dobili od Republičke izborne komisije (RIK) da radimo presek stanja, odnosno izlaznost birača, saopštili su novinaru Danasa iz Opštinske izborne komisije.

13.15 – Posmatračka misija Crte najoštrije je osudila svaki nasilni čin i pozivala sve učesnike izbora, članove biračkih odbora i sve građane Srbije da ne dozvole da atmosfera nasilja i straha bude glavno obeležje izbornog dana i da biračima ne bude uskraćeno pravo da slobodno izraze volju

13.12UŽICE: Na biračkom mestu broj 60 u Užicu, do 13 časova glasalo je 247 glasača. Izbornom danu prisustvovao je i posmatrač iz CESID-a.

„Imali smo tri zahteva za glasanje van biračkog mesta“, kaže Darko Sekulić, predsednik Biračkog odbora i ističe da glasanje protiče mirno i bez problema.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 20
Foto: Ana Milošević/Danas

13.10 NIŠ: Novinarima Danasa u Nišu nije dozvoljeno da fotografišu glasanje građana. Nakon razgovora sa nekim od predsednika biračkih odbora dopušteno im je da slikaju samo ulaz i hodnike objekta u kojem se glasa, ali ne i biračka mesta

13.09 – Do 12 sati glasalo 20,52 odsto birača, saopštio RIK

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 21
Foto: Beta/Miloš Miškov

13.08 – Napadnut Bratislav Jugović u Čačku, izjavio predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević

13.05 – Potpredsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u Vranju, Srđan Dekić, glasao je na biračkom mestu broj 36 u Vranju, u Visokoj školi primenjenih strukovnih studija. Na ovom biračkom mestu glasanje se odvija uobičajeno i nije bilo incidenata

13.03ČAJETINA: Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije i član rukovodstva liste Suverenisti, glasao je na bračkom mestu u OŠ „Dimitrije Tucović“ na Zlatiboru

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 22
Foto: Zdrava Srbija

13.02 – BOSILEGRAD: Do 12 sati u Opštini Bosilegrad na izbore je izašlo 20,4 odsto birača od ukupno 7.228 građana sa pravom glasa, izjavio je za Danasa Predrag Đorđević, predsednik OIK. Đorđević je kako navodi za naš portal „obišao nekoliko biračkih mesta i uverio se na licu mesta da se u dosadašnjem toku izborni dan protiče bez i najmanjeg problema“. Izbore u ovoj pograničnoj opštini sa Republikom Bugarskom nadgledaju i posmatrači OEBS i CESID-a.

13.01SURDULICA: Prvi čovek Srpske napredne stranke u Surdulici, Igor Kostić, glasao je na biračkom mestu broj 6 u OŠ „Vuk Karadžić“. Kostić je glasao u 11.55 časova

13.00 – Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović glasao je na mestu broj 152 u Sremskoj Kamenici. „Uveren sam da i dalje zajedno možemo sve“, rekao je pokrajinski premijer.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 23
Foto: Vlada Vojvodine

12.57ZAJEČAR: Prema preliminarnim podacima do 12 sati u Zaječaru je na birališta izašlo i glasalo 19,28 odsto građana.  Pravo glasa u Zaječaru na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 48.628 građana.

12.48NOVI SAD: Gradska izbornakomisija saopštila je da je izlaznost u Novom Sadu do podne 22.05 odsto

12. 47 – NOVI PAZAR: Rašo Milić, predsednik gradske izborne komisije u Novom Pazaru, rekao je za Danas da na teritoriji ovog grada, do dvanaest sati izlaznost je 22 odsto. Osim incidenta koji se jutros desio u OŠ „Bratstvo“ iz ove komisije kažu da sve protiče u najboljem redu i nisu im prijavljene nikakve nepravilnosti

12.45NIŠ: U Nišu je do 12 časova glasalo 20,61 odsto upisanih birača. U GIK kažu da nisu prijavljene nepravilnosti

12.44 – UŽICE: Na šest birališta koja u Užicu koja prati gradska izborna komisija do 12 časova izašlo je 20,65 odsto, odnosno 1.011 glasača. „Glasanje protiče mirno“, kaže za Danas predsednica Gradske izborne komisije Milka Protić

12.42 – Do 12 sati prema uzorku sa tri biračka mesta u Bujanovcu je glasalo 9,77 odsto građana od ukupno 43.112 koliko je u Biračkom spisku, rekao je za Danas Nikola Tabaš, član OIK. Glasanje protiče bez za sada registrovanih nepravilnosti, javlja dopisnik Danasa.

12.40 – U Novom Pazaru su do 12 sati glasali svi čelni ljudi ovog grada, i predstavnici tri vodeće stranke SDA, SDP i SPP. Na glasanje su izašli nosilac liste MUFTIJIN AMANET- Usame Zukorlić, predsednik stranke „SDA- Sandžaka“ Sulejman Ugljanin, kao i nosilac liste „SDA- Sandžaka- doktor Sulejman Ugljanin“ Enis Imamović. Rasim Ljajić, predsednik SDPS-a, kao i prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac takođe su jutros obavili svoju građansku dužnost, a to je uradio i Benjamin Birđozlić, predsednik GO stranke SSP, javlja reporterka Danasa

12.35 – KRAGUJEVAC: Po izveštaju Gradske izborne komsije u Kragujevcu je do 12 sati izašlo 19,37 odsto upisanih birača. Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, glasao je biračkom mestu broj 12 u Osnovnoj školi „Jovan Popović”. Dašić je poručio da je kampanja SNS-a bila pozitivna zasnovana na urađenom i rezultatima proteklih godina, kao i da će po ulasku u novi saziv parlamenta Srpska napredna stranka nastaviti na evropskom kusru Srbije ali i njenom samostalnom odlučivanju.

12.33 – Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović napadnut je danas i razbijena mu je glava ispred biračkog mesta Galenika, potvrđeno je iz PSG za Danas

12.30 – Na više biračkih mesta u centru i na periferiji Niša građani u redovima čekaju za glasanje. Neki od građana kažu da na ulazak na biračko mesto čekaju 20- tak minuta

12.19BUJANOVAC: Do 11 sati u Bujanovac je sa tridesetak autobusa stiglo više od dve hiljade građana iz opština Novo Brdo, Gnjilane, Kosovska Kamenica i Vitine, koji glasaju na osam biračkih mesta u zgradi Osnovne škole „Sveti Sava“. Glasanjem rukovode posebni birački odbori koje je imenovala Republička izborna komisija (RIK). Osim gužvi do sada nije zabeležena ni jedna nepravilnost a prisutni su i posmatrači OEBS. Pravo glasa iz ove četiri opštine u Kosovskom pomoravlju ima 19.442 građana. U Bujanovac autobusi su došli preko Administrativnog prelaza Končulj, a birače su što je interesantno dovezli Albanci vlasnici agencija za prevoz.

12.15SUBOTICA: Prema podacima Gradske izborne komisije, u Subotici je do 12 časova na biračka mesta izašlo 20 odsto građana sa pravom glasa

12.04 – U Gornjem Milanovcu do 10 časova na izbore je izašlo sedam odsto birača, rečeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK)

12.03ĆUPRIJA: Čitaoci Danasa javljaju da su uznemireni zbog crnog džipa ispred biračkog mesta broj 7 u Ćupriji

12.02 – Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je glasala jutros na biračkom mestu broj 47, u sedištu Mesne zajednice Terazije

12.01 – Izlaznost do 10  sati 9,9 odsto, saopštila je CRTA. U Beogradu 8,4 odsto

11.55NIŠ: Na vrata građana širom Niša dolazi po dvoje posetilaca koji pitaju da li će oni danas izaći na izbore, govoreći se da su „predstavnici Izborne komisije“. Kada ih građani pitaju zbog čega ih to interesuje, odgovaraju da je razlog to što u Nišu „ima mnogo poziva za glasače koji ne žive na adresi na koju su pozivi stigli“

11.50 ODŽACI: U vojvođanskoj opštini Odžaci zabeležen je, već u prvim satima glasanja, niz nepravilnosti na biračkim mestima, javili su Danasu kontrolori iz redova opozicionih partija. Oni kažu da je na biračkom mestu u selu Srpski Miletić od ukupno 896 upisanih birača, čak 80 prijavljeno da glasa van biračkog mesta.

11.49 – Na birališta u Pirotu do 10 sati izašlo je više od 11 odsto birača, rekao je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Jovan Milenković. On je rekao agenciji Beta da je, prema tim podacima, odziv birača dobar i da se izbori odvijaju bez ikakvih problema. Jutros u 7.00 otvoreno je svih 86 glasačkih mesta u Pirotu a u birački spisak upisano je 45.925 birača

11. 48 – Crta u 12 sati saopštava prve procene izlaznosti

11. 43 – Prema podacima IPSOS-a, izlaznost na do 11 sati je 14,1 odsto

11.40 – Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković glasao je u pratnji supruge i sina. On je glasao na biračkom mestu broj 27, u Maričkoj ulici u Vranju, javlja dopisnik Danasa.

11.39 – ZAJEČAR: Izlaznost u Zaječaru do 10 sati je oko 10 odsto. Podsećamo, u gradu na Timoku danas se odrzavaju parlamentarni i predsednički izbori.

11.30 – BOSILEGRAD: Do 10 sati na 31 biračkom mestu u opštini Bosilegrad glasalo je 7,1 odsto građana od ukupno 7.228, rekao je za Danas Predrag Đorđević, predsednik OIK.
Izbore u Bosilegradu nadgledaju posmatrači OEBS i CESID, koji za sada nisu registrovali nikakve nepravilnosti

11.29JAGODINA: Predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma glasao je, sa porodicom, u selu Končarevo kod Jagodine odakle je i rodom

11.28BUJANOVAC: Glasanje na svih 59 biračkih mesta u Bujanovcu gde pravo glasa ima 43.112 građana odvija se bez prijavljenih nepravilnosti, potvrdio je za Danas predsednik OIK Fejzi Bećiri. Do 10 sati prema uzorku sa tri biračka mesta u Bujanovcu na izbore je izašlo 3,71 odsto građana Manja izlaznost sebeleži kod albanskih birača, izjavio je za Danas predstavnik OIK Nikola Tabaš.

11.27VRANJE: Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju i poslanički kandidat na parlamentarnim izborima, Slaviša Bulatović, glasao je u Vranjskoj Banji, na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Predrag Devedžić“

11.26PREŠEVO: Do 10 sati na 38 biračkih mesta u Opštini Preševo glasalo 1,6 građana, potvrdio je za Danas Albin Mehmeti, predsednik OIK.

11.23 – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac glasao je u opštini Stari Grad, na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Braća Baruh“

11.08 – Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) do 10 sati glasalo je 9,59 odsto birača

11.03 – Nosilac liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, Marinika Tepić, stigla je na svoje biračko mesto 131, u MZ Sonja Marinković

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 24
Foto: Arsenije Mandić/Danas

11. 00 – Kandidatkinja za predsednicu Srbije u ime koalicije Moramo, Biljana Stojković, glasala je na biračkom mestru 31, u Osnovnoj školi „Duško Radović“ na Novom Beogradu. Stojković je na glasanje došla u društvu supruga i sina.

10.55 – Do 10 časova glasalo je 9,26 odsto upisanih birača, odnosno 156 glasača na biračkom mestu broj 21 u OŠ „Vuk Karadžić“ u Vranju, dok je na biračkom mestu 23 u OŠ „Dositej Obradović“ glasalo 8,3 odsto, tačnije 145 osoba sa pravom glasa, saopštio je predsednik Gradske izborne komisije Novica Stanisavljević

10.52 – Posmatrači OSE (Omladinske studentske akcije) saopštili su da su uočili niz nepravilnosti na glasačkom mestu na Novom naselju u Novom Sadu – masovno slikanje glasačkih listića, korišćenje mobilnih telefona od strane članova Biračkog odbora i glasanje ljudi čije fotografije nisu identične onima u ličnim kartama

10.51 – Programski direktor Crte Raša Nedeljkov poručio je građanima da je važno da provere na kom mestu glasaju. „Ponesite važeći lični dokument – ličnu kartu ili pasoš, ako ga nemate, a podneli ste zahtev, sa potvrdom možete da glasate“, kazao je.

10.45 – Redovi ispred pojedinih biračkih mesta u Novom Sadu. Do 10 časova izlaznost 11.22 odsto, saopštio GIK

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 25
Foto: Arsenije/Mandić

10.40TRGOVIŠTE: Predsednica opštine Trgovište Miljana Stojanović Zlatković glasala je na biračkom mestu broj 14 u ovoj opštini. Sva biračka mesta u opštini Trgovište otvorena su na vreme

10.33NIŠ: Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je i članica Predsedništva Srpske napredne stranke, glasala je na biračkom mestu broj 19 u Osnovnoj školi „Sveti Sava“

10.31 – KRAGUJEVAC: Gradska izborna komisija objavila je da je u Kragujecu, do 10 sati glasalo 7,68 odsto birača

10. 30JAGODINA: U Jagodini se do sada za glasanje kod kuće telefonskim putem prijavilo 145 birača. Oni koji zbog bolesti i sličnih razloga ne mogu da odu na biračko mesto, imaju priliku da do 11 sati pozovu Gradsku izbornu komisiju koja će da im omogući glasanje kod kuće

10. 27 – Do 10 sati CESID uočio veći broj nepravilnosti

10.23 – Prvi autobusi sa Srbima sa područja Kosovakog pomoravlja iz opština Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Ropotovo i Gnjilane stigli su u Bujanovac gde će glasati, prenosi reporter Danasa

10.22 – SURDULICA: Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije u Surdulici Branislava Ristića, sva biračka mesta otvorena su na vreme, a glasanje se, za sada, odvija bez problema. Na teritoriji opštine Surdulica glasa se na 44 biračkih mesta, a pravo glasa ima 16.946 glasača, javlja reporter Danasa

10.20 – SUBOTICA: Prema prvom preseku Gradske izborne komisije, u Subotici je do 10 časova glasalo oko 10 odsto građana sa pravom glasa

10.19 Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas glasao je danas u 10 sati u Osnovnoj školi Jovan Miodragović na Vračaru. Đilas je glasao na biračkom mestu broj 28

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 26
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

10.07SUBOTICA: Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić glasao je na biračkom mestu broj 12 u A.D. „Željezničar“

10.06 – Kandidat za predsednika Republike Srbije i nosilac parlamentarne liste Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, glasala je na birackom mestu 34 OŠ „Janko Veselinović“ u Beogradu

09.57 – Crta je objavila na Tviteru da se za glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima u inostranstvu prijavilo 38.876 birača

09.54 – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković glasao je danas u 9:20 časova u Osnovnoj školi Jovan Miodragović na Vračaru na izbornom mestu broj 31. Selaković je na glasanje došao sa suprugom i dvojicom sinova.

09. 53 – Prva na listi Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za parlamentarne izbore Danica Grujičić glasala je danas na biračkom mestu broj 6 na Vračaru. Grujičić je glasala u Trećoj beogradskoj gimnaziji u Ulici Desanke Maksimović, 6

09.49 – Kilometarska kolona autobusa i automobila na administrativnom prelazu Jarinje. Veliko interesovanje sugrađana sa KiM za glasanje, javlja RTS

09.45NIŠ: U Nišu predsedničke i parlamentarni izbore prati 65 domaćih i stranih posmatrača, kazali su u Gradskoj izbornoj komisiji. Izbore prati šest posmatrača iz Udruženja organizacija za fer izbore, pet iz Lokalnog fronta Kraljevo, deset iz CESID-a, jedan iz Holandije i 43 iz Crte, javlja reporter Danasa

09.42 – Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, glasao je u zgradi Obdaništa „Naš Biser” u Malom Radanovcu

09.41NOVI SAD: Novosađani, oko 332 hiljade upisanih na birački spisak, danas glasa na 207 biračkih mesta. Na parlamentarnim i predsedničkim izborima glasao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. U postu na svom Facebook profilu naveo je da su „birački odbori puni članova posmatrača i svega onoga što utiče na zakonitost i legitimnost izbora“, javlja reporter Danasa

09.40 – Predsednik Socijaldemokratske stranke i nosilac parlamentarne liste „Boris Tadić – Ajmo ljudi“ Boris Tadić glasao je na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima. Tadić je svoju građansku dužnost obavio na biračkom mestu broj 34 u opštini Stari grad. On je na glasačko mesto došao sam

09.35 – Nosilac parlamentarne liste koalicije „Moramo“ Nebojša Zelenović sa suprugom i ćerkom glasao je u 8.30 na biračkom mestu 23 u MZ „Žika Popović“ u Šapcu
IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 27
Foto: Medijski tim Moramo

09.20 – Prema prvim podacima Ipsos Srbija objavljenim u 9 sati, na izborima je do sada glasalo 5,1 odsto birača.

09.19KRAGUJEVAC: Na teritoriji grada Kragujevca, tačno u 7.00 otvorena su sva biračka mesta, saopštila je Gradska izborna komisija. Pravo glasa na 168 biračkih mesta i jedno biračko mesto u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ima 154.355 punoletnih građana.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 28
Foto: Zoran Mišić/Danas

Za glasanje van biračkog mesta, na koje građani takođe imaju pravo usled bolesti, starosti, invaliditeta, do 07.00 sati prijavljeno je 200 birača. Građani danas mogu da se prijave za glasanje van biračkog mesta i biračkom odboru na biračkom mestu gde su upisani u birački spisak, ili Gradskoj izbornoj komisiji do 11.00 sati.

09.17 – Predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović glasao je danas u 9 sati na biračkom mestu broj 36 na Vračaru. Jovanović je glasao na biralištu u Osnovnoj školi Jovan Miodragović, prenosi FoNet

09. 15 – Predsednički kandidat koalicije Za pobedu ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš glasao je, nešto posle 9 časova, na biračkom mestu broj 55 u opštini Vračar. Ponoš je na glasanje u osnovnu školu „Svetozar Marković“ došao sa suprugom Zdenkom

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 29
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

09.10 – U Sjedinjenim Američkim Državama otvorena su tri izborna mesta za državljane Srbije, i to u Njujorku, Vašingtonu i Čikagu

08.50 – Ministar za brigu o selu i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić glasao je jutros u 8.00 na biračkom mestu na Novom Beogradu.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 30
Foto: PUPS

08.42NOVI PAZAR: Rašo Milić, predsednik Gradske izborne komisije u Novom Pazaru potvrdio je za RTS da je do incidenta i fizičkog obračuna dve osobe došlo na biračkom mestu u OŠ „Bratstvo“  i da je intervenisala policija Glasanje u Novom Pazaru normalizovano.

08.40 – Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, glasao je u Nosi u zgradi Osnovne škole „Petefi Šandor”, javlja reporterka Danasa

08.35 – UŽICE: Sva biračka mesta u Užicu otvorena u u 7 časova i regularno počela sa radom, rekla je za Danas Milka Protić, predsednica Gradske izborne komisije. Prvi presek izlaznosti biće poznat posle 10 časova.

08.33ZRENJANIN: Birališta u Zrenjaninu otvorena na vreme a prve nepravilnosti več su prijavljene u Aradcu, gde su članovi biračkog odbora držali telefone na stolu. Na biralištu 48 u Zrenjaninu upravo smo zatekli predstavnike Pokreta Fantomi, koji su policiji prijavili duple biračke spiskove javlja rerorter Danasa

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 31
Foto: M. Pudar

08.32 – TUČA NA BIRAČKOM MESTU U NOVOM PAZARU: Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je na konferenciji za novinare da su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta u Srbiji, osim biračkog mesta 77 u Novom Pazaru.

08.22 – Oko sto hiljada birača sa Kosova i Metohije glasaju u najbližim opštinama centralne Srbije, Tutinu, Raški, Kuršumliji i Bujanovcu. Do biračkih mesta moraće da pređu između 50 do 100 kilometara i kontrolu na administrativnim prelazima. Većina će doputovati autobosima koje su im obezbedile lokalne samouprave ili poslodavci

08. 15 – Boško Obradović, predsedički kandidat koalicije Srpski pokret Dveri – POKS – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, glasao je jutros u 7.15 u biračkom mestu br. 1 u Čačku u pratnji članova porodice

08.13 – Premijerka i funkcionerka Srpske napredne stranke Ana Brnabić glasala je jutros na biračkom mestu broj 34 u Školi za dizajin, na beogradskoj opštini Savski venac. Brnabićeva je na izbore izašla oko osam sati.

08.12 – Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, glasao je na biračkom mestu 140 na Novom Beogradu. Vučić je nešto pre osam sati došao na biračko mesto u zgradi Dečijeg vrtića „Tesla – nauka života“.  Pred dolazak Vučića, biračko mesto obišli su posmatrači OEBS-a

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 32
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

08.11 – Društvena mreža Fejsbuk objavila je da se u Srbiji održavaju parlamentarni i predsednički izbori i da se 1.360 korisnika ove mreže već izjasnilo da je glasalo

7.50 -Izborni dan u Subotici počeo je otvaranjem ukupno 102 biračka mesta na teritoriji grada. Pravo glasa ima 126.625 građana koji mogu da glasaju na dva nivoa, odnosno na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

7.40 – Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, zajedno sa suprugom i sinom, glasao je jutros na Dedinju.

7.30 – Nosilac liste Muftijin amanet- SPP Usame Zukorlić glasao je u Novom Pazaru u 7 časova.

7.25 – Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Danijela Milićević kazala je da je svih 176 biračkih mesta u Nišu otvoreno na vreme. Ona je kazala da je u Nišu upisano 229.676 birača. GIK će saopštavati presek izlaznosti građana u 10, 12, 14, 16 i 18 časova.

7.01 – Otvorena birališta u Srbiji. Građani Srbije danas biraju predsednika, novi saziv parlamenta i odbornike u dva grada i 12 opština.

IZBORI UŽIVO: Vučić objavio pobedu na predsedničkim izborima, SNS ima većinu u parlamentu 33
Foto: Jelka Jovanović

Ko su sve kandidati za predsednika Srbije i pod kojim rednim brojevima pogledajte na ovom linku.

Spisak izbornih lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima pročitajte u  posebnoj vesti.

Danas se održavaju i lokalni izbori, a spisak gradova i opština je na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari