Milos Jovanovicfoto BETAPHOTO/EMIL VAS

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je danas da „ne osuđuje poteze Ruske Federacije“, u vezi napada na Ukrajinu, jer bi to prema njegovom mišljenju „bilo protivno našim nacionalnim interesima“.

„Što se tiče koalicije NADA i mene kao kandidata za predsednika, nikakva osuda Ruske Federacije ne dolazi u obzir. Neću da sečem granu na koju sedim. Rusija je naš važan spoljnopolitički partner, to nam je saveznik u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija gde drži nama stranu“, rekao je Jovanović za televiziju N1.

On je rekao da „bilo kakva osuda Ruske Federacije ne ide nama u prilog“.

„Imate situaciju da je jedna velika sila, koja vam je prijatelj u medjunarodnim odnosima, i bez koje ne bi mogli mnogo toga da držite kada su u pitanju odbrane nacionalnih interesa, učinila nešto, i ne treba da je osudite“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima „niko od nas neće tražiti da priznamo donjecku narodnu republiku i lugansku narodnu republiku“.

„Možemo da pričamo o medjunarodnom pravu, ali da budemo poslednja država koja priča o njemu kada ga svi krše je iluzorno, a da ne kažem nešto grublje – malo glupo. Nisam da sečemo granu na koju sedimo“, kazao je Jovanović.

Naveo je da se slaže sa konstatacijom da su i investicije Evropske unije deo nacionalnog interesa, ali da „ne bi stavljao u isti nivo nešto što je istorijska vertikala ovog naroda i identitet, i novac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.